Campioni la sportul minţii

deschidere-sahRomânia a cucerit 6 medalii la Mondialele Şcolare de Şah de la Iaşi, micii performeri fiind premiaţi de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca

Cristian Vlad

Succes major pentru şahul românesc, care oferă garanţia că, pe viitor, va rămâne în topul mondial: delegaţia tricoloră a cucerit nu mai puţin de 6 medalii (una de aur, una de argint şi patru de bronz) la Campionatele Mondiale Şcolare de Şah, care au avut loc la finalul lunii aprilie, la Iaşi. Campioană mondială la fete 13 ani a devenit Miruna-Daria Lehaci, iar medalia de argint a fost obţinută la categoria 11 ani băieţi de Robert-Ionuţ Creangă. Alături de cei patru medaliaţi cu bronz, aceştia au fost deja premiaţi de Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, care i-a felicitat pe sportivii cu performanţe deosebite în cadrul unei ceremonii oficiale, la sediul MTS. Competiţia de la Iaşi s-a întins pe 9 runde, 222 de jucători români fiind prezenţi la ediţia a 13-a a competiţiei supreme pentru această categorie. Nu mai puţin de 576 de sportivi, plus câteva sute de oficiali, din 41 de state ale lumii, au participat la Campionatul Mondial de la Iaşi, Mongolia clasându-se pe primul loc pe națiuni, cu 3 medalii de aur.

Matematică şi şah

miruna-lehaciAurul românesc a fost cucerit de Miruna-Daria Lehaci, una dintre speranţele şahului tricolor, ea fiind chiar din Iaşi. Concitadină cu Sorin-Avram Iacoban, preşedintele forului de specialitate, micuţa l-a „contrazis” pe omul care a revigorat şahul românesc, în ultimii patru ani. „Chiar dacă pare surprinzător, şcoala şi şahul nu prea se împacă, la un moment dat, deoarece nu există timp destul pentru ambele. Dacă vrei să faci şah de mare performanţă, la standarde ridicate, trebuie ca şcoala să rămână în planul doi”, spunea în interviul din numărul precedent al revistei noastre Sorin-Avram Iacoban, însă Miruna-Daria Lehaci reuşeşte, pentru moment, să fie la un nivel înalt pe ambele planuri. Campioană mondială la şah, la grupa ei de vârstă, fata se antrenează de când avea şase ani, iar roadele muncii ei s-au văzut în competiţia supremă. „M-a atras pentru că este deosebit de celelalte sporturi. Nu alergi, nu sari. Stai și te gândești”, mărturisea Miruna, care este şi o elevă de nota 10! Ea participă și la olimpiade școlare, considerând că matematica o ajută să calculeze la șah foarte mult, dezvoltându-i mintea. “Doresc să ajung mare maestră. Prin câştigarea acestui Campionat Mondial am obţinut deja titlul de maestru FIDE, am făcut un pas spre visul meu”, a mai declarat tânăra campioană. “Este un copil excepțional, cu rezultate extraordinare la învățătură, cu o medie generală aproape de zece”, spun şi profesorii micii campioane, mândri de performanţele acesteia.

Realizările lui Sorin-Avram Iacoban

Sorin-Avram Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah, are multe motive de mulţumire după succesul competiţiei organizate la Iaşi, considerând că este foarte important felul în care forul pe care îl conduce este perceput la nivel internaţional. De altfel, ca recunoaştere a organizării perfecte din ţara noastră, FIDE a oferit României şi Campionatul European de juniori, care se va desfăşura la Mamaia, la Complexul Expoziţional, în prima jumătate a lunii septembrie a acestui an. Vor participa sportivi legitimaţi la cluburi, pe şase categorii: 8, 10, 12, 14, 16 şi 18 ani, iar printre invitaţii de marcă se va număra inclusiv Kirsan Ilyumzhinov, preşedintele FIDE, Mai mult, alături de acesta se va afla, probabil, fostul campion mondial Anatoly Karpov. Ambii au legături strânse cu forul de la Bucureşti, de la instalarea în funcţie a lui Sorin-Avram Iacoban, în urmă cu patru ani, iar viitorul sună „roz” pentru şahul românesc: cel mai bun exemplu este dat de sponsorizările oferite deja de FIDE pentru ţara noastră, scopul fiind dotarea şcolilor cu tot necesarul dezvoltării acestui sport, la nivelul copiilor.

Cu ochii pe micile talente

copil-sahCampionatul Mondial de Şah Şcolar a fost unul dintre cele mai mari evenimente sportive găzduite vreodată de municipiul moldovean. Competiţia de la Palatul Culturii din Iaşi a fost organizată de Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi, FIDE şi Federaţia Română de Şah, iar printre invitaţii importanţi s-a numărat şi Ciprian Nanu, selecţionerul lotului naţional de senioare al României. La 39 ani, acesta este jucător profesionist de şah şi mare maestru internaţional, iar acum caută deja talente, pentru lotul pe care îl conduce. „Pentru mine şahul reprezintă o pasiune mai mult decât orice alt lucru. Am avut oferte din SUA şi Franţa de-a lungul timpului, dar am decis să rămân în România. Sunt patriot, iar românii vor câştiga tot timpul”, a declarat Nanu, care a obţinut câteva rezultate excelente în ultimii ani, cu reprezentativa tricoloră. Astfel, la Olimpiada Mondială de Şah din 2014, de la Tromso, România a terminat pe locul 10, iar la cea din 2016, de la Baku, naţionala noastră a reuşit un rezultat de egalitate, 2-2 cu echipa Chinei, cea care a câştigat competiţia. Amănunt deloc neglijabil, la competiţia din Azerbaidjan, de anul trecut, au fost prezente 178 de naţiuni!

Nicio competiţie fără medalii

Succesul românesc de la Iaşi nu este singular, conducerea Federaţiei Române de Şah încercând să bifeze astfel de performanţe la toate competiţiile la care participăm, în condiţiile în care concurenţa este acerbă: India, Mongolia, Turcia, dar şi ţările asiatice din fostul bloc sovietic investesc masiv în sportul şcolar, încercând să pună baze solide pentru acest sport. În acest context, au existat două medalii cucerite de ţara noastră încă de la Campionatele Europene de juniori de la Praga, în 2016, unde au participat 1.300 de copii din 49 de naţiuni europene. Braşoveanca Maria Lia Alexandra a cucerit bronzul, iar ieşeanul Matei Mogârzan – argintul, medaliile obţinute cu ocazia Mondialelor Şcolare de Şah, din acest an, confirmând panta ascendentă pe care se află şahul românesc. O veritabilă „piatră de încercare” vor fi Campionatele Europene de Şah pe echipe seniori, din noiembrie, din Insula Creta, unde delegaţia tricoloră va participa fără marea şahistă Cristina Foişor, trecută prea timpuriu la ceruri, la doar 49 ani. Rămân, însă, alte sportive de top, ca ieşencele Irina Bulmaga şi Alina L’Ami, plus Corina Peptan, care are 12 titluri naţionale cucerite şi 5 trofee la Campionatele Mondiale de Junioare, iar la senioare a fost printre primele 8 jucătoare din lume.

Medaliile tricolorilor
Aur: Miruna-Daria Lehaci (fete 13 ani)
Argint: Robert-Ionuţ Creangă (băieţi 11 ani)
Bronz: Teodor-Cosmin Nedelcu (băieţi 11 ani), Mihnea-Ionuţ Ognean (băieţi 13 ani), George Stoleriu (băieţi 15 ani), Mălina-Andreea Aciu (fete 15 ani).

Trofeu şi la blitz

palatul-culturii-iasiMedaliile delegaţiei tricolore nu au fost doar la categoria şah clasic. Astfel, arădeanca Flavia-Maria Sida este noua campioană mondială de șah școlar, în proba de blitz, la categoria fetelor de 7 ani. Legitimată la clubul Vados Arad, Flavia a terminat turneul înaintea a două jucătoare din India, țară care este noua superputere în șahul mondial. Micuţa a participat şi la categoria şah clasic, având prestaţii apreciate, iar în competiţie a fost susţinută de fratele său: Flavius-Ovidiu Sida a evoluat şi el, la categoria open 11 ani, fără a fi, însă, printre remarcaţi. Interesant este că arădenii de la Vados au mai trimis la Mondiale o pereche de fraţi, fiind vorba despre Filip Magold – locul 9 la șah clasic la categoria open 9 ani şi Victor Magold – locul 12 la șah clasic, categoria open 13 ani.

576 de jucători din toate colţurile lumii au fost prezenţi la Campionatul Mondial de Șah Școlar, care s-a desfășurat la Iași la sfârşitul lunii aprilie, aceştia reprezentând peste 40 de ţări.

100 de voluntari au contribuit la buna organizare a evenimentului de la Iaşi, neexistând vreo „plângere” în ceea ce priveşte munca efectuată de ei, deşi la eveniment au participat peste o mie de persoane.