Aur irlandez, suflet tricolor

diana-deschidereDiana Mîrza este noua campioană mondială la șah sub 17 ani

Cristian Vlad

Fanii şahului din ţara noastră au avut un motiv de mândrie în plus, după cele şase medalii cucerite de către componenţii lotului tricolor la Campionatul Mondial de Șah Școlar. Chiar dacă performanţa s-a „contabilizat” în vitrina cu trofee a Irlandei, o altă româncă a cucerit aurul în competiţia care a avut loc la Iaşi. Astfel, Diana Mîrza, o irlandeză de origine română, este noua campioană mondială la șah sub 17 ani, adolescenta din Limerick ieșind victorioasă după nouă etape dificile, în care trofeul a fost „vânat” şi de câteva jucătoare mai biune cotate, în ierarhia internaţională. Pentru reușita ei, Diana a fost felicitată inclusiv de președintele Irlandei, Michael D. Higgins, într-o postare pe Twitter: “Felicitări din inimă pentru Diana Mîrza, din Limerick, pentru câștigarea Campionatului Mondial sub 17 ani”.

De la fotbal, la tabla cu pătrăţele

Noua campioană mondială la şah este fiica lui Gabriel Mîrza, ex-jucător de fotbal, care a evoluat la finalul anilor ’80 la Oțelul, iar după ce a plecat în Irlanda, a jucat și sub culorile formaţiei Limerick. După ce a rămas în străinătate, fostul fotbalist s-a reprofilat pe șah și a devenit antrenor, arbitru și secretar al Federației. Fiica sa, Diana, deține și titlul de campioană națională de junioare a Irlandei, însă câştigarea titlului mondial este cea mai mare performanţă a carierei, până în acest moment. “Sunt foarte fericită. Am muncit foarte mult înainte de turneu. Chiar și după ce au afișat rezultatul, până când nu mi-au strigat numele, nu puteam crede. A fost foarte emoționant, deoarece să te pregătești pentru fiecare turneu este foarte stresant. Am muncit mult, mi-am studiat adversarii pentru a vedea cum să joc, iar competiția a fost extrem de echilibrată. Sunt mândră de mine și le mulțumesc părinților”, a spus Diana, la finalul Campionatului Mondial.

Amintiri neplăcute

diana-mirzaÎn urmă cu un an, Diana Mîrza a fost protagonista unui incident neplăcut, cu ocazia Openului Internațional de șah al ţării noastre, desfășurat la Alba Iulia. Chiar dacă este născută în Irlanda, sportiva nu a renunţat vreodată la cetăţenia română, tocmai acest lucru aducându-i probleme neaşteptate. Astfel, la plecare, Diana a fost despărţită de poliţia de frontieră la aeroportul Otopeni de tatăl ei, Gabriel Mîrza, arbitru la turneul de la Alba Iulia şi de fratele său Mark, nepermiţându-i-se să se întoarcă în Irlanda împreună cu aceștia. Oficialii români au invocat motivul că, pe lângă cetăţenia irlandeză, o are şi pe cea română, însă nu deţine procură de la mama ei pentru a veni în ţara noastră. Până la momentul incidentului, şahista nu a folosit niciodată cartea de identitate emisă de autorităţile române în 2014, folosind în mod uzual paşaportul irlandez. Tatăl său a trebuit să o părăsească în aeroport, pentru a nu-i lăsa singuri pe ceilalţi tineri irlandezi, iar Diana a fost preluată de un amic de familie, revenind ulterior în Irlanda.