Campioana Alina Vuc, onorată în orașul natal

Alina Vuc a intrat în clubul select al Cetățenilor de Onoare ai municipiului Reșița, localitatea natală a multiplei medaliate la campionate europene și mondiale. Emoționanta festivitate a avut loc la Sala Polivalentă din Reșița, în deschiderea celui mai mare eveniment sportiv intern al Federației Române de Lupte, Campionatul Național de seniori.

Performanțele înregistrate de-a lungul timpului de Alina Vuc și contribuția sa la promovarea prin sport a Reșiței, a județului Caraș-Severin și a României, i-au adus celei mai titrate luptătoare din România un trofeu de suflet. La inițiativa primarului Ioan Popa și a viceprimarului Adrian Dacica, reputat antrenor emerit de lupte, un proiect de hotărâre a trecut cu brio de votul consilierilor locali reșițeni, iar Alina Vuc a fost desemnată Cetățean de Onoare al orașului său natal. Reșița, orașul de unde s-au lansat spre marea performanță generații întregi de campioni, la diferite sporturi, i-a mulțumit în acest fel Alinei Vuc pentru promovarea imaginii urbei de la poalele Semenicului.
În prezența oficialităților locale și județene, a conducerii Federației Române de Lupte, a antrenorilor și sportivilor participanți la Naționalele de seniori, Alina Vuc a primit diploma de Cetățean de Onoare al municipiului Reșița. Primarul Ioan Popa, cel care i-a înmânat sportivei prețioasa distincție, a vorbit despre o galerie selectă și foarte restrânsă a celor care merită cu adevărat statutul de Cetățean de Onoare, o galerie în care însă Alina Vuc își merită locul cu adevărat. Este primul titlu de Cetățean de Onoare acordat în mandatul actualului primar al Reșiței.
„Alina Vuc merită din plin acest titlu. A făcut să se vorbească despre Reșița, la nivel național și chiar mondial. Astăzi, în numele reșițenilor și al colegilor din consiliul local, i-am acordat titlul de Cetățean de Onoare, în semn de respect pentru eforturile depuse și pentru rezultatele deosebite obținute. L-am acordat cu mare bucurie și nu mi-a fost greu să-i conving pe consilierii locali că-l merită. Alina va găsi un sprijin în mine tot timpul, atunci când va avea nevoie şi sper ca în viitor, în ciuda problemelor medicale avute, să ne mai aducă bucurie în suflet, nouă, reşiţenilor”, a declarat edilul.

Discurs de campioană

Sub ochii maestrului Constantin Nicolae, cel care a descoperit-o și a format-o la CSM Reșița, Alina Vuc a încântat pur și simplu cu un discurs de adevărată campioană. A mulțumit tuturor celor care au îndrumat-o și ajutat-o să atingă marea performanță și imediat și-a demonstrat foamea de alte și alte medalii.
„Mă simt onorată să primesc acest titlu de Cetățean de Onoare al orașului în care m-am născut și pentru care am adus primele medalii pe plan intern și internațional. Mă bucur că acest eveniment are loc astăzi, aici, în fața atâtor iubitori ai sportului și ai performanței. Pentru acest titlu vreau să mulțumesc domnului primar Ioan Popa și întregului Consiliu Local, mulțumesc domnului viceprimar Adrian Dacica, o perioadă antrenorul meu la lotul național, la prima mea participare la un Campionat European. De asemenea, vreau să-i mulțumesc pentru prezența la acest eveniment președintelui Consiliului Județean, domnul Silviu Hurduzeu. Vreau să-i mulțumesc președintelui Federației Române de Lupte, domnul Răzvan Pîrcălabu, cât și întregii federații pentru susținerea de-a lungul carierei mele, și când am avut succes, dar și când am avut un an mai greu, cu accidentări, în care nu am putut aduce medalii României. Nu în ultimul rând, gândurile bune se îndreaptă către primul meu antrenor, maestrul Constantin Nicolae, care m-a descoperit și format la Reșița, lui îi mulțumesc pentru tot ceea ce sunt acum și pentru unde sunt acum. Fără el nu aș fi reușit să ajung atât de departe”, a spus campioana Alina Vuc.

„Este o mândrie pentru noi toți!”

Legitimată în prezent la CSA Steaua București, Alina Vuc a cucerit prima medalie din istoria luptelor feminine româneşti la un Campionat Mondial de seniori, argint la Paris, în 2017. Este o mândrie pentru noi toți, a concluzionat președintele Federației Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu: „A fost evenimentul «Alina». Mă bucur că oficialitățile locale s-au gândit să-i acorde acest titlu acestei sportive de excepție. O cunosc pe Alina de când era copil. Am avut șansa să asist la «creșterea» ei frumoasă, cu multiple rezultate la competițiile internaționale, la Europenele de cadeți, juniori, seniori, calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio și, bineînțeles, singura noastră medalie mondială de până acum din istoria luptelor feminine românești, argintul de la Paris, din 2017.”

Revine în competiții

Alina Vuc a trecut cu bine peste accidentarea suferită în acest an, care a privat-o de participarea la Campionatul European de seniori, desfășurat în aprilie la Sala Polivalentă din București. După perioada de recuperare, Alina se gândește la revenirea în competiții. „Mă simt foarte bine și mă bucur foarte mult de acest titlu de Cetățean de Onoare al Reșiței, în fața atâtor oameni, care mă iubesc. Mă simt bine acasă, dar mi-ar fi plăcut să mă vedeți luptând pe saltea, acolo eram mai sigură pe mine, decât să vorbesc în fața atâtor oameni. Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest eveniment. Perioada de recuperare de după accidentare s-a terminat, am început să mă antrenez, iar nu peste multă vreme voi participa la un prim turneu de după operație, în Belarus. După acest turneu va urma Campionatul Mondial, în septembrie”, a declarat reșițeanca Alina Vuc, sportivă inclusă de COSR în programul „Samurai 2020”. Alina Vuc este și Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin, distincție primită pe 27 decembrie 2018, din partea președintelui Consilului Județean, Silviu Hurduzeu.

Articol scris de Marian Cărăvan