18.000 de alergători au participat la cea de-a 8-a ediție a evenimentului organizat de Bucharest Running Club
Peste 18.000 de alergători din 75 de ţări, printre care şi atleţi de elită din Kenya, Maroc şi Etiopia, au participat la probele celei de-a 8-a ediţii a Bucharest Half Marathon, evenimentul fiind o reușită din toate punctele de vedere. Preşedintele Bucharest Running Club, Valeria Răcilă van Groningen, a avut numai motive de bucurie: “Am beneficiat de cea mai mare creştere care s-a înregistrat vreodată, cu 15%, şi a crescut foarte mult şi numărul femeilor care aleargă la această cursă. Traseul a fost unul foarte frumos şi plat, perfect pentru concurenți”. De altfel, organizatorii au solicitat Federaţiei Internaţionale de Atletism încadrarea Semimaratonului Internaţional Bucureşti la Bronze Level, un reprezentant al IAAF fiind prezent pentru a observa dacă se îndeplinesc criteriile.
Africanii fac legea
Startul curselor competitive a reprezentat, la rândul său, un record al acestei ediţii, cu o durată de 20 de minute, din cauza numărului mare de participanţi. Învingătorul probei de semimaraton categoria bărbaţi (21,097 km) a fost Paul Kariuki Mwangi (Kenya), urmat la doar patru secunde de conaţionalul său, Elvis Chebor Tarabarach, şi de ugandezul Victor Kiplagat pe locul trei, dar sosit în același timp cu ocupantul poziției secunde. Învingătoarea probei de semimaraton femei, categoria internaţional, Delvine Relin Meringor (Kenya) a terminat cursa cu un nou record de cursă la feminin. Campioana a fost urmată de ugandeza Juliet Chekwel, la aproape două minute, şi de atleta etiopiană Wolkeba Asmeraworc Pekele, pe locul trei. În cursa 21km naţional bărbaţi, Nicolae Alexandru Soare a terminat primul, iar la femei, Nicoleta Ciortan a obținut aurul competiției. La cursa 10 km individual, câştigători au fost Liviu Ioniţă, la masculin şi Adela Bălţoi, la feminin. Cursa Ştafetă Greenfield a fost câştigată de echipa Maraton Club, iar în cursa Populară s-au impus Nicolae Plăcintă și Cristina Palic Toma.
Încă un pas spre elita mondială
“Am avut, ca de obicei, atleţi de elită din mai multe ţări, anul acesta aplicând pentru categoria Bronze Level la Semimaratonul Internaţional Bucureşti şi au existat nişte criterii importante pe care să le respectăm. A trebuit să avem atleţi de elită din patru ţări diferite, la fete şi băieţi, un traseu închis total traficului, control doping, asistenţă medicală. A participat şi un observator de la Federaţia Internaţională de Atletism. La maraton suntem deja la Bronze Level, dorind acum să facem acest pas şi la semimaraton, pentru că este la fel de important”, a mai spus Valeria Răcilă van Groningen. La linia de start au venit și foste campioane ale sportului românesc, în frunte cu campioanele olimpice Georgeta Damian Andrunache, Camelia Lupaşcu, Alina Dumitru, Viorica Susanu, Doina Ignat sau Camelia Macoviciuc.
Planuri mari în continuare
Ministerul Tineretului şi Sportului, Federaţia Română de Atletism, dar și Comitetul Olimpic şi Sportiv Român s-au numărat printre partenerii importanți ai evenimentului organizat de Valeria Răcilă van Groningen. Sub conducerea fostei campioane a sportului românesc, Bucharest Running Club a organizat deja, în aprilie, cea de-a 4-a ediţie 10K& Family Run, urmată de ediţia a 8-a a Semimaratonului Bucureşti, iar pe 12-13 octombrie va avea loc și cea de-a 12-a ediţie a Maratonului București, toate competiţiile fiind acreditate şi înscrise în calendarul internaţional al AIMS (Asociaţia Internaţională a Maratoanelor şi Semimaratoanelor) şi IAAF. Mai mult, Bucharest Running Club a dezvoltat în România modelul asocierii competiţiilor de alergare cu o cauză socială, umanitară sau ecologică, iar în prezent sunt peste 30 cauze partenere ale evenimentelor!
“Mă bucur că țara noastră găzduiește asemenea evenimente, care au devenit deja o tradiție pe plan internațional, fiind o onoare că facem parte din acest circuit elitist unde se regăsesc și alte orașe importante ale lumii. Organizatorii reușesc an de an să ridice nivelul acestor curse” (Bogdan Constantin Matei, ministrul Tineretului si Sportului)
“Vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați pentru ajutorul permanent, dar și celor care aleargă an de an la competiţiile pe care le organizăm și alături de care ne aflăm permanent în ascensiune. Fără ei, eforturile noastre ar fi în zadar!” (Valeria Răcilă van Groningen, președinte Bucharest Running Club)
3600 de micuți, cu vârste cuprinse de până la 12 ani, au participat la Cursa copiilor McDonald’s, în prima zi de competiție. Fiecare categorie de vârstă şi gen a avut start diferit, coridorul de start fiind împărţit pe sectoare, pe distanţe cuprinse între 0,9-1,4 km. De asemenea, peste 1500 de mici sportivi cu vârste cuprinse între 13-19 ani au concurat, în aceeași zi, la Cursa adolescenţilor, pe o distanţă de 2,5 km.
5 sportivi clasați pe primele locuri, la fiecare dintre cursele adulţilor, au fost premiați de organizatori, Bucharest Running Club introducând și categoria semimaraton naţional, cu premii pentru primii trei clasați, femei şi bărbați. În plus, la Cursa Populară, primii 10 sportivi, femei şi bărbaţi, au fost recompensați. Mai mult, toţi alergătorii de la cursele competitive au primit albume personalizate cu fotografiile proprii din timpul evenimentului.
Articol scris de Cristian VLAD