AG 2018 / Raportul de activitate al preşedintelui APS

Anul 2017 a fost unul cu totul special în activitatea Asociaţiei Presei Sportive din România. A fost anul în care asociaţia a sărbătorit, la 22 noiembrie, sub cupola Ateneului Român, nu mai puţin de 90 de ani de la înfiinţare. La acest eveniment au fost prezente cele mai importante personalităţi ale sportului românesc, APS înmânând o serie de premii, după cum urmează:

Premii pentru presă: Gazetei Sporturilor (reprezentată de Ovidiu Ioaniţoaia), Radio România Actualităţi (reprezentat de Teoharie Coc-Cozma) şi Televiziunii Române (reprezentată de Cristian Ţopescu);

Premii pentru sport: lui Gheorghe Hagi – pentru proiectul Viitorul; Echipei de tenis de masă a României – campioană europeană pe echipe; Echipajelor de canotaj 8+1 şi 2 vâsle – campioane mondiale; Alinei Vuc – medaliată la CM de lupte şi Simonei Halep – numărul 1 în clasamentul WTA;

Premii speciale: pentru seniorii presei sportive – Doru Glăvan, Radu Timofte, Dan Teodorescu, Modesto Ferrarini, Tiberiu Stama, Mugur Popovici, Stelian Trandafirescu, Constantin Macovei şi Mihai Vesa; Valeriei Răcilă van Groningen – pentru cea de-a X-a ediţie a Maratonului Bucureşti; lui Ion Ţiriac – pentru întreaga activitate legată de sportul românesc; lui Ovidiu Gârbacea – pentru Complexul sportiv Cheile Grădiştei; Companiilor Dedeman şi Alexandrion – pentru investiţii în sport şi Grupului Invictus, al militarilor răniţi în Afganistan şi Irak.

În cadrul Galei APS 90 Comitetul Olimpic şi Sportiv Român i-a decernat înalta distincţie Colanul de aur lui Cristian Ţopescu. De asemenea, APS a primit plachete omagiale din parte domnilor Gianni Merlo – preşedintele AIPS şi Charles Camenzuli – preşedintele AIPS Europe, prezenţi ca invitaţi speciali ai galei.

 

Organizarea evenimentului a necesitat eforturi considerabile din partea conducerii asociaţiei, însă aceste eforturi au fost recompensate de reuşita galei. Şi din punct de vedere financiar 

Raportând însă cronologic, prima acţiune pe anul care a trecut s-a petrecut în data de 18 martie 2017, atunci când APS a înmânat Premiile APS 2016, eveniment care a avut loc în sala de conferinţe a COSR. Au fost premiaţi cu această ocazie: Secţia Sport – Radio România Actualităţi (Radio – Premiul „Ion Ghiţulescu”) – pentru transmisiile de la Euro 2016 şi JO Rio 2016; Postul de televiziune Dolce Sport (Emisiune TV – Premiul „Emanuel Valeriu”) – pentru pachetul de programe realizat cu prilejul transmisiilor Euro 2016; George Dobre (Digi Sport) –Premiul „Cristian Ţopescu” (Comentariu TV); Andru Nenciu (Prosport) – „Premiul Ion Cupen” (Presă scrisă); Cristi Preda (Gazeta Sporturilor) – Premiul „Petru Fuchs” (Fotografie); Lucian Oprea (www.oprealuciansport.ro) – Premiul „Teodora Maftei” (Blog/Web sportiv);  Cristian Aszalos (Look TV, Cluj-Napoca) – Premiul „Grigore Caracostea” (Tânăr jurnalist); Dan Teodorescu (Iaşi) – Premiul „Aurel Neagu” (Întreaga activitate); Cătălin Oprişan –  Premiul „Ioan Chirilă” (Carte sportivă – pentru volumul Istoria echipei naţionale de fotbal); Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luţac (Gazeta Sporturilor) –Premiul special APSR (pentru anchetele efectuate în serviciul public).

Între 26 şi 29 martie 2017 la Budapesta s-a desfăşurat Congresul AIPS Europe, prilej cu care preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din România a fost ales în Comitetul Executiv al AIPS Europe. Congresul Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive a avut loc la Seul (între 9 şi 13 mai), prilej cu care Emanuel Fântâneanu a fost reales în Comitetul Executiv al AIPS.

În luna august, APS a semnat un  Protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, privind „asigurarea cadrului de derulare a Proiectului „Sport în România” – Proiect naţional de cultură şi educaţie sportivă, din unităţile de învăţământ din România. Protocolul a fost semnat de Liviu Marian Pop, în calitate de ministerul al Educaţiei Naţionale, respectiv de preşedinte APS, Dumitru Graur. Ca urmare a acestui protocol, preşedintele şi secretarul general al APS s-au întâlnit la 8 septembrie cu şefii Inspectoratelor şcolare din România, în cadrul unei reuniuni organizate la Mogoşoaia de MEN.

Adunarea generală ordinară a anului 2017 s-a desfăşurat la 23 noiembrie, chiar a doua zi după Gala de la Ateneul Român, la Hotelul IBIS Nord, la ea participând circa 100 de gazetari sportivi. Cu acest prilej a fost aprobat Raportul preşedintelui, bilanţul financiar al anului precedent şi s-au luat o serie de hotărâri pentru continuarea activităţii asociaţiei noastre.

În cursul anului curent, 2018, APS a semnat un Protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport (INCS), prin care cele două organisme se angajează să se sprijine reciproc pentru răspândirea informaţiilor şi studiilor cercetării în domeniul sportului, pentru creşterea gradului de educaţie şi cultură sportivă în rândul tinerilor sportivi.

La data de 21 martie a.c., Asociaţia Presei Sportive din România a avut deosebita cinste de a primi Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei Române, în cadrul unui eveniment care s-a desfăşurat la Palatul Elisabeta din Capitală. Aşa cum se ştie, APSR primise Înaltul Patronaj al Regelui Mihai încă din anul 2011, însă prin trecerea la cele veşnice a Majestăţii Sale, Înaltul Patronaj a devenit caduc, fiind nevoie să fie acordat din nou, de această dată de MS Margareta, Custodele Coroanei Române. Menţionez că de această onoare nu se mai bucură nicio altă organizaţie de presă din ţara noastră!

Mai menţionez în acest raport întâlnirea pe care preşedintele APS a avut-o la sfârşitul lunii martie cu tinerii gazetari din Craiova, în cadrul unui Seminar organizat împreună cu Universitatea din localitatea doljeană.

În ce priveşte strict activitatea economică, ea a constat în continuarea editării revistei „Sport în România”, ajunsă în acest moment la cel de-al 55 număr şi la aproape 5 ani de existenţă, pe care îi va sărbători în luna octombrie a acestui an. Este o adevărată performanţă, fără îndoială, să ţii în viaţă o asemenea publicaţie de „cultură şi educaţie sportivă”, într-un timp în care legea o fac tabloidele şi mediul online. Voi menţiona că în continuare buna funcţionare a asociaţiei noastre este dependentă de încasările financiare primite din vânzarea revistei, neexistând alte surse regulate de venit în afară de cotizaţii.

La capitolul cotizaţii APS a înregistrat venituri de 38.207 lei pentru anul 2017, reprezentând plata încasată de la un număr de peste 200 membri. De menționat că avem în momentul de față și un număr de 95 membri care posedă calitatea de membru al Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS). 

La capitolul activitate economică, respectiv editarea revistei ”Sport în România”, veniturile au însumat 267.925 lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 241.122 lei, rezultând un beneficiu de 26.803 lei.

 

Cu stimă,

Președinte APS    

Dumitru Graur,