Acuze de delapidare la Muzeul Olimpic

Comitetul Olimpic Internaţional a fost zguduit la aflarea veştii că aproximativ 1,85 milioane de dolari au dispărut din conturile Muzeului Olimpic. Poliţia şi Procuratura din Lausanne, Elveţia, unde se află sediul CIO, au lansat o anchetă în care îl cercetează pe fostul şef al magazinului de la Muzeu, Hiroshi Grieder. Se presupune că acesta ar fi deja arestat, conform unor surse.

CIO a concediat deja cele trei persoane care se ocupau cu finanţele muzeului şi se pare că banii erau legaţi de o schemă care datează de la sfârşitul anilor ’90. Directorul financiar şi administrativ al CIO şi membru al organizaţiei din 1994, Thierry Sprunger, şi-a prezentat deja demisia, deşi nu a fost acuzat încă de purtare nefirească. De asemenea, Paul Foster, Directorul de Protocol al CIO, a părăsit, la rândul său, Comitetul.

 

Această descoperire este prima care pune la mare încercare conducerea CIO după scandalul de corupţie legat de Jocurile de Iarnă de la Salt Lake City, de la sfârşitul anilor ’90. Cel din urmă a şocat lumea olimpică, dupăce oficiali CIO ar fi primit peste un milion de dolari constând în bani, cadouri şi alte facilităţi din partea organizatorilor JO de Iarnă din 2002, din SUA. Acel scandal a dus la demisia sau excluderea a 10 membri CIO şi la elaborarea unui plan de reformă cu 50 de puncte, care includea şi interzicerea vizitelor membrilor CIO în oraşele care candidează pentru organizarea Jocurilor Olimpice. Acest lucru arată cât de mult s-a schimbat CIO faţă de acea perioadă. Comitetul deţine acum mecanismele necesare pentru a face faţă unei crize potenşiale în mod inteligent. „Situaşia aceasta nu se compară cu cea de la Salt Lake City. Transparenşa este maximă. Am fi putut încerca să ascundem problemele, dar am decis să le confruntăm şi să încercăm să le rezolvăm. Vom face curăţenie şi ne vom asuma consecinţele”, a declarat o sursă din cadrul CIO.
Atunci când a preluat Preşedinţia CIO, în 2001, Jacques Rogge era conştient de problemele legate de Salt Lake City şi de pata corupţiei. Acesta a încercat, în cele două mandate de până acum, să şteargă această imagine negativă. Directorul general al CIO, Christophe de Kepper, şi-a început mandatul la începutul acestui an, iar această problemă este prima lui mare provocare, mai ales că ne aşteaptă un an cu Olimpiadă. De Kepper, care a  fost şeful de echipă al lui Rogge, este un director executiv formidabil. Dacă nu va rezolva această problemă, ar putea avea mult de pierdut. În schimb, dacă o va rezolva, poate deveni şi mai puternic.
Problemele de la muzeu au apărut în septembrie, când s-a schimbat conducerea acestuia. De Keeper a lansat un audit, iar investigaţia a dus la descoperirea unei fraude. Detaliile încă nu au fost făcute publice, dar se pară că banii ar fi ajuns în contul unor carduri de credit ale CIO sau către companii care nici măcar nu există. De-a lungul anilor, corpul de control al CIO nu a putut descoperi discrepanţele, dar de Keeper i-a demis pe cei trei oficiali.
De Keeper a trimis un email intern în care a anunţat: „Cu regret vă anunţ că am descoperit nereguli financiare cu privire la managementul Muzeului Olimpic. Am început o investigaţie completă a faptelor şi am luat deja mai multe măsuri, printre care se numără demiteri şi efectuarea unei plângeri penale. Deşi aceste veşti nu sunt deloc bune, ele trebuie să ne amintească faptul că avem responsabilităţi, trebuie să fim eficienţi şi transparenţi şi suntem obligaţi să rezolvăm imediat orice probleme care ne afectează organizaţia”.
Problemele de la Muzeu ar putea aduce consecinţe dure pentru politica CIO, dar şi pentru cursa de înlocuire a lui Rogge. Alegerile prezidenţiale se vor ţine în septembrie 2013, la Buenos Aires.
O listă scurtă a candidaţilor îi va include, printre alţii, pe germanul Thomas Bach  şi pe portoricanul Richard Carrion. În acest an, Carrion a condus negocierile care vor aduce CIO 4,3 miliarde de dolari din drepturile TV vândute către NBC între 2014 şi 2020; această afacere a asigurat CIO din punct de vedere financiar. În acelaşi timp, acesta este şi preşedintele Comisiilor de Finanţe şi Audit ale CIO, astfel încât lumea se va întreba cu privire la ce ştia acesta despre problema de la Muzeu. „Când a apărut această problemă, am zis s-o investigăm. Am acţionat imediat, mai ales prin persoana directorului general”. Cu ocazia Congresului Anual al CIO din vară, de la Durban, Africa de Sud, canadianul Dick Pound a sugerat ca postul actual al lui Carrion să fie împărţit de două persoane.
Muzeul Olimpic, aflat pe unul dintre malurile Lacului Geneva, a fost inaugurat în 1993 şi reprezintă una dintre cele mai mari atracţii turistice din Europa. Interesant este faptul că CIO a anunţat că accesul în muzeu se va face în mod gratuit până la sfârşitul lunii ianuarie, după care va fi închis pentru o renovare ce va dura aproximativ 20 de luni.

Sursa: site-ul AIPS
Traducere: Catalin Fainisi