A inceput numaratoarea inversa pentru Jocurile Olimpice

Ziua de miercuri, 27 iulie, este una speciala pentru calendarul Olimpic. Aspectul negativ al acestei zile este acela ca se implinesc 15 ani de la atentatul cu bomba, in urma caruia doua persoane au murit si mai multe au fost ranite la JO din Atlanta; dar aspectul pozitiv este acela ca a mai ramas un singur an pana la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice 2012 de la Londra.

 

Aceasta este realitatea Olimpismului in particular si a vietii in general: un amestec de pozitiv si negativ, bun si rau, fericire si tristete.

 

In ceea ce priveste Londra, insa, aceasta este saptamana POW!: Positive Olympic Week (Saptamana Olimpica Pozitiva).
Lumea sportului isi pune la treaba toate capacitatile de promovare in saptamana care anunta apropierea cu exact un an de Jocurile Olimpice. Televiziuni, ziare si publicisti online isi pregatesc cititorii/telespectatorii pentru un „atac” informational legat de sport, in timp ce toate autoritatile sportive incep sa-si afiseze zambetele.

 

Ziua de luni a fost exemplul perfect

 

 

Ziarele au pregatit o saptamana in care toata lumea va auzi despre ceremonia de marcare a anului premergator Olimpiadei, din Piata Trafalgar, cu Presedintele CIO, Jacques Rogge, in rol principal si cu evaluari ale progresului lucrarilor de pregatire, stiri despre sperantele Marii Britanii la medalii si obligatoriul mesaj venit din partea lui Sebastian Coe.


Lordul Coe a condus LOCOG – Comitetul de organizare al JO de la Londra – cu multa pasiune, fiind omniprezent la sedintele si activitatile oficiale legate de subiect. Acesta ne transmite cuvinte si sentimente pozitive cu multa rabdare si cu o convingere extraordinara.

O astfel de ocazie a aparut la conferinta de presa de luni, cand s-a discutat despre felul in care Comitetul de Organizare din Londra si-a indeplinit promisiunea de a investi 40 de milioane de lire in Programul International de Inspiratie, care cuprinde 20 de programe de dezvoltare la nivel mondial.

Avem de-a face cu sportul la nivelul sau maxim

Coe spune: “Londra a facut o promisiune serioasa de a introduce sportul in viata a 12 milioane de tineri pana in 2012, la nivelul a 12 tari. Sunt incantat ca am reusit acest lucru inca de acum, cu un an inainte”.

Semnificatia acestui lucru a fost subliniat de Ministrul Sportului, Hugh Robertson

Acesta a declarat: “Acest lucru arata ca ne tinem promisiunile ca si tara si a deschis ochii multor oameni la nivel international, demonstrand felul in care sportul poate fi folosit ca si o unealta; arata ca Marea Britanie poate transforma cele mai importante evenimente sportive din lume in instrumente care pot ajuta la dezvoltare in alte tari – ceea ce este incredibil”.

La nivel local, ziua de luni a reprezentat si o adevarata platforma pentru sportul britanic, prin intermediul careia poate fi transmis un mesaj pozitiv legat de pregatirea atletilor britanici.

“Actuala situatie este una foarte pozitiva”, spune directoarea Liz Nicholl. “Sportul britanic este foarte increzator cu privire la drumul catre JO 2012. Reprezentantii sporturilor individuale recunosc faptul ca trebuie sa munceasca foarte mult si fac acest lucru impreuna cu noi, acolo unde putem fi de folos… La nivel cumulativ, sportivii nostri se afla la un nivel mai bun decat cel demonstrat la Olimpiada de la Beijing.”

Sportul britanic beneficiaza si de o garantare a finantarii pana la nivelul anului 2015, astfel incat „suntem foarte increzatori si in ceea ce priveste anii ce vor urma JO2012”.

Si mesajul TV a fost foarte increzator, asa cum a fost redat de catre Roger Mosey, de la BBC, in cadrul unei emisiuni de dimineata la AroundTheRings – tot in cursul zilei nebune de luni.

Presa mondiala se poate juca pe mai multe platforme media decat oricand in istorie. Postul TV gazda, BBC, va oferi informatii la minut, care vor fi disponibile pentru toti cei care vor avea degete si creiere suficient de agere pentru a naviga pe toate platformele media.

 

Se va scrie istorie la nivelul transmisiunilor, dar istoria sportului este pretutindeni te uiti si asculti

Asa cum Coe spune: “Vom fi un oras unic – daca se poate spune asa – deoarece vom fi singurul din lume care a gazduit Jocurile Olimpice de trei ori”.

Pentru o zi, doua (sau chiar trei sau patru), familia Jocurilor Olimpice 2012 de la Londra poate profita de sansa de a zambi; anul care urmeaza le va oferi tuturor suficiente motive sa se incrunte.


Autor: Keir Radnedge, Presedintele Comisiei de Fotbal din AIPS