100 de ani de AIPS: Înapoi la rădăcini

Pe 2 iulie, Asociația Internațională a Presei Sportive a marcat nu doar Ziua Internațională a Jurnalistului Sportiv, ci și aniversarea a 100 de ani de la înființarea organizației.

În urmă cu o sută de ani, un ring de box de la Sporting Club de France era leagănul Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS), a cărei influență s-a extins de-a lungul anilor în toate colțurile lumii și a ajuns la zeci de mii.

Frumoasa fotografie a organului de conducere provizoriu al asociației într-un ring de box la Paris la 2 iulie 1924 reprezintă rădăcinile asociației:

De la stânga la dreapta: Torsten Tegner (Suedia), Frantz Reichel (Franța), Victor Boin (Belgia), Ondřej Sekora (Cehoslovacia) și Henry Pozzi (Franța).

În acea zi de 2 iulie, a început istoria AIPS. Congresul de fondare al AIPS a fost apoi încheiat pe 3 iulie, cu două zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 1924.

Optzeci de jurnalişti care reprezintă 29 de ţări au participat la prima întâlnire oficială a AIPS convocată de renumitul jurnalist francez Frantz Reichel – care a fost şi secretarul general al comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice de la Paris din 1924 – şi omologul său belgian Victor Boin, secretarul comitetului de presă la Anvers 1920 și prima persoană care a rostit jurământul olimpic la ceremonia de deschidere.

La Anvers 1920, primele Jocuri Olimpice după devastările Primului Război Mondial, a fost discutată pentru prima dată ideea unui organism internațional care să reprezinte jurnaliştii sportivi. A existat o popularitate tot mai mare a jurnalismului sportiv, pe măsură ce tot mai mulți jurnalişti au început să se specializeze în reflectarea evenimentelor sportive. În cuvintele lui Boin, așa cum se regăsește în Anuarul din 1964 care marchează cea de-a 40-a aniversare a AIPS, Reichel „a sugerat înființarea unei Asociații Internaționale pentru apărarea intereselor etice și materiale” ale jurnaliștilor sportivi. Cu toate acestea, ideea nu a câștigat suficientă recepție pentru a decola în acel an.

PRIMUL EVENIMENT OFICIAL. Primul eveniment oficial istoric al AIPS a avut loc sub președinția lui Henry Paté, un fost jucător de rugby care era la acea vreme deputat în Parlamentul francez pentru districtul Seine și președintele grupării sportive la Adunarea Națională Franceză. Din cele 29 de țări prezente, doar opt țări aveau deja asociații naționale de jurnaliști sportivi: Austria, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia și Suedia. S-a format un consiliu de conducere provizoriu, precum și două Comisii de Statut; unul pentru statutele asociației și celălalt pentru statutele profesiei de jurnalism sportiv.

Primul președinte AIPS, Frantz Reichel

PRIMUL PRESEDINTE. La a doua sesiune a Congresului inaugural AIPS din 3 iulie au participat delegati din 18 tari. Statutele au fost discutate și supuse la vot. Și, în cele din urmă, au avut loc alegeri.

Președinte a fost ales François Étienne Reichel, mai cunoscut drept Frantz Reichel, cea mai reprezentativă figură din jurnalismul sportiv francez și medaliat cu aur olimpic. El a fost considerat cel mai bun om pentru a „dirija nava care tocmai fusese lansată și se pregătea pentru o călătorie lungă prin apele agitate de furtună ale sportului mondial”. Primul Comitet Executiv AIPS a mai fost compus din patru vicepreședinți: Victor Boin (Belgia), André Glarner (Marea Britanie), Tosaku Kinoshita (Japonia) și Erik Pallin (Suedia); secretarul general Georges Bruni (Franța); secretar adjunct Henryk Szatkowski (Polonia); Trezorierul Th. Lesturgeon (Olanda); și membri ordinari: Wilfredo Cazo (Argentina), Albert Mestdag (Belgia), Tchavdar Stotoiloff (Bulgaria), William H. Ingram (Canada), Orlando de Simeros (Cuba), Vilem Heinz (Cehoslovacia), Vaucher (Egipt), Narciso Masferrer (Spania), Fabio Orlandini (Italia), Bob Sighetokou (Japonia), Peter Christian Andersen (Norvegia), Janusz Smogorzewski (Polonia), Paulo Osorio (Portugalia), Keppich (România) și Torsten Tegner (Suedia).

DUPĂ REICHEL. Primul mandat de succes al lui Reichel a dus la realegerea sa la Congresul de la Amsterdam. Din păcate, nu a putut să-și termine al doilea mandat, deoarece a murit brusc în biroul său de la „Le Figaro” la doar trei luni înainte de a-l finaliza. Victor Boin a fost ales succesorul său la Ostende pentru perioada 1932-1936. De trei ori olimpic, cu două de argint și unul de bronz, Boin a fost și un jurnalist sportiv belgian de renume, care a obținut prima carte de presă la 17 ani.

VICTOR BOIN. Boin a fost președinte al AIPS până în 1956. Cu toate acestea, în 1939, după începerea celui de-al Doilea Război Mondial, activitatea AIPS a fost suspendată, iar Comitetul Executiv a fost demis. Va deveni președinte al Biroului provizoriu înființat la sfârșitul războiului în 1945, înainte de a fi ales pentru un al treilea mandat la Congresul de la Londra din 1948. Autorul cărții de istorie AIPS, José Maria Lorente, l-a vizitat pe Boin la Bruxelles în ianuarie 1974 pentru a-l invita la Congresul de 50 de ani al AIPS, care a avut loc la Torremolinos, Spania. Deși Boin nu a putut participa din cauza vârstei, a transmis un mesaj în care a amintit de originea asociației: „A fost un eveniment de mare importanță pentru viitorul presei sportive mondiale… un fel de înscriere”. Strigătul de luptă rezumat în aceste cuvinte: „Fiți auziți, fiți înțeleși și fiți uniți”. Boin a murit la 31 martie 1974, la o zi după încheierea Congresului de la Torremolinos.

CONGRESE. Congresul prin care a fost menționată cea de-a 100-a aniversări a Asociației a avut loc la Santa Susanna, Spania, în perioada 28 aprilie – 2 mai 2024. A fost cel de-al 86-lea Congres AIPS.

PREȘEDINȚI. Au fost opt ​​președinți în istoria AIPS: Frantz Reichel, Victor Boin, Henri Schihin, Felix Levitan, Frank Taylor, Enrico Crespi, Togay Bayatli și actualul președinte Gianni Merlo, care a preluat conducerea în 2005.

Foști președinți AIPS. În sensul acelor de ceasornic din stânga sus: Fèlix Lévitan, Enrico Crespi, Frank Taylor și Togay Bayatli

OBIECTIV PRINCIPAL. Cu sediul în capitala olimpică, Lausanne, Elveția, AIPS are peste 9.500 de membri în 160 de țări împărțite în patru secțiuni continentale. Și pentru a marca înființarea sa, 2 iulie a fost desemnată Ziua Mondială a Jurnaliştilor Sportivi. Un obiectiv de bază al AIPS este de a spori cooperarea dintre asociațiile sale membre în apărarea valorilor sportului și a intereselor profesionale ale membrilor.

TINERI REPORTERI. Următoarele generații de jurnaliști sportivi AIPS oferă o oportunitate unică de a-și îmbunătăți cunoștințele și abilitățile prin prestigiosul Program AIPS Tinerilor Reporteri, organizat în colaborare cu federații sportive internaționale de top și parteneri AIPS.

PREMIILE AIPS. În 2018, AIPS a lansat cea mai înaltă distincție internațională din industria media sportivă, AIPS Sport Media Awards. Premiile sunt o sărbătoare a excelenței în mass-media sportivă, recunoscând cei mai buni povestitori din sport de pe toate platformele media.