Breaking News

Presa si Ligile de Fotbal din Anglia au pornit razboiul

Negocierile dintre organizatiile de presa engleze pe de o parte si Premier League si Football League pe de alta parte, legate de un nou acord privind drepturile de imagine, au intrat in impas – cu numai cateva zile inainte de debutul noului sezon.


Grupurile media, incluzand ziarele, revistele si site-urile web, s-au aratat, de-a lungul timpului, iritate de restrictiile impuse presei, despre care au considerat mereu ca sunt in contradictie cu libertatea de exprimare a presei si nu fac fata dezvoltarii tehnologice.


Conditiile birocratice impuse institutiilor de presa cu privire la accesul pe stadioane a reprezentat o sursa de iritare si pentru presa continentala o perioada indelungata de timp. Mai multe asociatii ale jurnalistilor sportivi din Europa, care beneficiaza de conditii de acces la meciuri mult mai bune, au studiat posibilitatea de a interzice, in contrapartida, accesul jurnalistilor englezi la meciurile de pe teren propriu din tarile lor.


S-a creat confuzie si in randul unor cluburi, ale caror ofiteri de presa au incercat sa refuze acreditarea jurnalistilor britanici la meciuri europene, pe motiv ca acestia nu detin licenta pentru partidele din ligile engleze – total impotriva regulilor UEFA. Aceasta licenta nu are nicio legatura cu meciurile patronate de UEFA.


Cea mai recenta runda de negocieri s-a suspendat miercuri, lasand relatiile dintre reprezentantii fotbalului englez si presa intr-o stare incerta cu cateva zile inainte de startul Football League si cu o saptamana inainte de inceputul Premier League.


Un purtator de cuvant al „News Media Coalition” spune ca „retragerea neasteptata” a reprezentantilor fotbalului de la discutii a fost urmata de o tentativa unilaterala de a impune „limitari extreme in legatura cu utilizarea stirilor generate de lumea fotbalului”.


Acesta a adaugat: „Exista 16 pagini care contin restrictii legale, printre care se regaseste posibilitatea ligilor de fotbal de a controla modul in care stirile sunt publicate online si cum pot fi distribuite materialele de presa catre fanii din tara si strainatate. In multe cazuri, acestea le impun utilizatorilor sa plateasca Ligilor pentru posibilitatea de a difuza informatii legate de meciuri”.

Reprezentantul „News Media Coalition”a contrazis si afirmatiile unor membri ai Ligii, conform carora negocierile sunt inca in curs. „Discutiile au fost sistate. Ligile au refuzat sa ia in considerare ultimele noastre propuneri si incearca sa impuna din oficiu conditiile de anul trecut. Acestea sunt inacceptabile pentru reprezentantii presei, care si-au exprimat punctul de vedere in mod clar! Organizatiile de presa incearca in mod constant sa ofere publicului, si mai ales fanilor loiali, stiri si analize independente. News Media Coalition ramane deschisa la dialog si pregatita sa reia relatiile cu Ligile de Fotbal in orice moment”.

Un articol de De Keir Radnedge, Presedintele Comisiei de Fotbal din cadrul AIPS

 

leave a reply