Emanuel Fantaneanu a participat la sedinta de la Doha a Comitetului Executiv al AIPS

La Doha (Qatar) a avut loc reuniunea anuala a Comitetului Executiv al AIPS, din care face parte si Emanuel Fantaneanu, presedinte de onoare al APS, in centrul discutiilor aflandu-se o cateva teme majore.

O atentie deosebita a fost acordata analizarii situatiei actuale a presei sportive, vizibil atinsa de efectele crizei economice, in conditiile in care aceasta trebuie sa-si pastreze independenta editoriala, inregistrandu-se deja numeroase cazuri in care se manifesta interventii in politica editoriala si exprimarea opiniilor. Un raport mai detaliat va fi realizat in perioada urmatoare, cu sprijinul uniunilor continentale, pentru a se putea gasi solutiile de interventie in sprijinul ziaristilor sportivi, membri AIPS si nu numai.
Jocurile Olimpice de la Londra 2012 reprezinta un punct central pe agenda activitatii presei sportive de pretutindeni, de aceea AIPS se afla in contact permanent cu Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice, avandu-se in vedere faptul ca acesta a adoptat o serie de masuri care maresc costurile prezentei la Londra a ziaristilor acreditati. AIPS, considera inacceptabila aceast situatie – un exemplu il constituie impunerea la plata pentru internet. Discutiile cu lordul Sebastian Coe, presedintele Comitetului de Organizare, continua, acesta acuzand, la randu-i, necesitatea acoperirii costurilor, avand in vedere ca se cheltuiesc foarte multi bani cu realizarea in spatiile presei a diverselor instalatii. AIPS considera totusi situatia inacceptabila si isi continua actiunile pentru apararea drepturilor ziaristilor.
Nu in ultimul rand, pe agenda de lucru a Comitetului Executiv s-a aflat si discutarea Programului Congresului AIPS de la Innsbruck (11-16 ianuarie 2012), cu o agenda extrem de incarcata, avand in vedere prezentarilor din partea CIO, UEFA, Comitetelor de organizare a viitoarelor Universiade etc, precum si prezenta ziaristilor la cateva dintre competitiile primei editii a Jocurilor Olimpice ale Tineretului pentru sporturile de iarna.
In cadrul sedintei, membrii Comitetului Executiv au analizat Rapoartele prezentate de presedintele, secretarul general si trezorierul AIPS, precum si cele ale presedintilor sectiunilor continentale, ale unor comisii ale AIPS, precum si modalitatile de continuare a unor programe initiate pentru tinerii ziaristi sportivi.
Cu prilejul Congresului, va fi lansata si noua editie a Istoriei AIPS, realizata de Jose Maria Llorente. Prima editie a fost editata cu prilejul Congresului de la la Oviedo, in 1997, un volum amplu care cuprinde istoria de 85 de ani a Asociatiei Internationale a Presei Sportive.
In final, Comitetul Executiv a solicitat asociatiilor nationale si tuturor membrilor AIPS o mai larga implicare in activitatea presei sportive. 
De asemenea, un apel a fost facut catre toti membrii AIPS de a participa la ancheta de sfarsit de an pentru desemnarea celor mai buni sportivi ai lumii, voturile exprimandu-se on-line, prin intermediul site-ului AIPS (www.aipsmedia.com).
Membrii Comitetului Executiv au fost printre invitatii de onoare ai actiunilor organizate cu prilejul celei de a 12-a editii a Jocurilor Arabe, care se desfasoara in perioada 9–23 decembrie 2011 la Doha, avand intalniri cu oficialitati ale sportului din unele tari arabe, cu Comitetul de candidatura pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2022 s.a.

Vizualizati fisierul atasat

leave a reply