Breaking News

AIPS condamnă cu fermitate amenințările la adresa presei

LAUSANNE, 26 / 29 iunie 2017. Comitetul Executiv al AIPS, în reuniunea sa, a evaluat cererea peremptorie a coaliției formată din Arabia Saudită, Bahrain, Egipt și EAU prin care se solicită statului Qatar să închidă Al Jazeera și toate rețelele sale conexe, inclusiv rețeaua de sport beIN, și, în unanimitate, a decis că o astfel o cerere nu este în nici un fel acceptabilă.

AIPS nu va accepta principiul că politicul poate limita libertatea de exprimare și libera inițiativă în domeniul informațiilor, în orice parte a lumii. Așa cum a fost subliniat, mass-media de sport nu poate fi supusă niciunei condiționări de orice autoritate care vrea să o controleze.

În plus, AIPS nu poate accepta comportamentul antrenorilor și jucătorilor care au refuzat să vorbească cu jurnaliști reprezentând beIN în timpul evenimentelor internaționale. Afirmându-și rolul său principal de a apăra profesionalismul și demnitatea jurnaliștilor sportivi de pretutindeni, AIPS condamnă cu fermitate un astfel de comportament. Publicul este judecătorul principal al mass-media de sport, iar cei care s-au dedicat acestei profesie își desfășoară activitatea conform celor mai înalte principii etice.

În acest moment delicat pentru jurnalism și jurnalismul sportiv deopotrivă, este necesar să ne apărăm drepturile. În acest caz, este, de asemenea, necesar să apărăm locurile de muncă a sute de colegi angajați de Al Jazeera și beIN Sport.

Din acest motiv, Comitetul Executiv al AIPS își exprimă speranța că diplomația internațională poate crea bazele pentru slăbirea presiunii în întreaga regiune și de a ajunge la o soluție care să evite în continuare controversele politice.

Presedintele AIPS, Gianni Merlo, a subliniat câteva detalii importante: „AIPS a avut experiențe excelente în Golf. Qatar a găzduit două Congrese AIPS, în 2006 și 2016, două reuniuni ale Comitetului Executiv, și trei seminarii din cadrul Programului pentru Tineri Reporteri, cel mai recent în luna iunie a acestui an, în colaborare cu IAAF Diamond League. În Emiratele Arabe Unite, AIPS a organizat, de asemenea, un program pentru tineri reporter, dar și unul dintre cele mai importante evenimente organizat vreodată de Asociația noastră: Media Pearl Awards, în 2015, în colaborare cu Abu Dhabi Media. Cu această ocazie, conținutul jurnalistic prezentat și deschiderea spre libertatea de exprimare au fost remarcabile. A fost o experiență indefinibilă pentru noi. Bahrain a fost gazda unei alte reuniuni a Comitetului Executiv al AIPS, în timp ce noi am participat, de asemenea, la evenimente în Kuweit, Oman și Arabia Saudită, demonstrând relațiile pozitive pe care AIPS le are cu asociațiile sale din Golf. În ultimii ani, am avut posibilitatea să constatăm evoluția pozitivă a jurnalismului sportiv în aceste țări, motiv pentru care nu putem accepta ca această evoluție să fie blocată pe termen nelimitat de o furtună politică. O generație de tineri colegi este, probabil, în situația de a fi grav afectată, ceea ce este inacceptabil. Suntem siguri, că dialogul va putea opri periculoasele vânturi de război”.

leave a reply