Vis împlinit

Viitorul a câştigat, în premieră, titlul de campioană, la mai puţin de un deceniu după ce Hagi a demarat cel mai îndrăzneţ proiect din fotbalul românesc

Cristian Vlad

Pentru prima oară în istorie, Viitorul a devenit campioana Ligii I, iar meritul principal îi revine celui care a crezut încă de la început în posibila minune, atunci când a demarat proiectul Academiei de pe litoral, Gică Hagi. În ultima etapã a playoff-ului, echipa fostul căpitan al naţionalei a jucat sub presiune cu CFR Cluj, mai ales că puştii lui Hagi aflaseră despre cele trei goluri marcate de FCSB în prima repriză cu CSU Craiova. În plus, echipa ardeleană a ratat incredibil la Ovidiu, după ce minutul 63 a deschis calea Viitorului spre titlu. Viitorul stelist Larie a faultat în propriul careu, iar Gabi Iancu a transformat. „Era soarta unui întreg campionat în joc. M-am gândit să dau tare pe centru, să închid ochii şi mă bucur că am reuşit, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a povestit marcatorul golului echivalent cu câştigarea Ligii I. Interesant este că Iancu ieşise, în ultima perioadă, din primul „11” de la Viitorul, însă managerul tehnic al echipei şi-a redemonstrat clasa de pedagog: Hagi l-a convocat la o discuţie chiar în seara dinaintea ultimei etape, l-a anunţat că îi va oferi o şansă, iar fotbalistul a profitat de ea, marcând golul care a adus trofeul!

Succesul „Regelui”

hagi-bucurieDeşi a repetat deseori că nu se înscrie oficial în cursa pentru câştigarea campionatului, deoarece vrea, înainte de toate, să construiască temeinic, Hagi a trăit în tensiune finalul de meci cu CFR, iar acum, pentru prima oară în cariera de antrenor, este campion. „Acesta e un moment special, un moment incredibil pe care nici nu îl visam, atunci când a început competiţia. Mi-am dorit acest proiect la Constanţa, sunt fericit pentru că aici m-am născut, de aici am plecat şi acum am creat o istorie frumoasă. Constanţa nu a fost vreodată campioană şi merită acest lucru”, a spus Hagi, purtat pe braţe de jucătorii săi, la finalul partidei decisive. Primul titlu al Viitorului vine după opt ani de existenţă a clubului, nicio altă echipă din Europa nereuşind această performanţă. Noua campioană a mai bătut şi un record intern: Ovidiu este oraşul cu cel mai mic număr de locuitori din istoria României, puţin peste 13.000, care a cucerit cel mai important trofeu din fotbalul românesc. În 2009, titlul era dus la Urziceni, localitate cu 15.000 de oameni, iar Unirea s-a desfiinţat apoi rapid…

Popescu, un adevărat „frate”

Gică Hagi a încercat mereu ca Viitorul să fie asociat cu Constanţa, nu cu Ovidiu, dorind ca oamenii din oraşul său natal să se bucure iar de fotbal, să aibă nişte jucători mari cu care să se mândrească. Nu a reuşit, astfel că a construit Academia la Ovidiu, iar acum nu are motive să regrete, chiar dacă iniţial, chiar şi colegii din Generaţia de Aur îl tachinau, considerând că „aruncă banii” pe un vis, fără speranţa că îi va recupera vreodată. La victoria finală cu CFR, alături i-au stat Gică Popescu şi Costel Gâlcă, oamenii care l-au susţinut mult în ultima perioadă. De altfel, cumnatul său a povestit că Hagi a încercat, până în ultimul moment, să se depărteze din emoţii, negând importanţa ultimelor rezultate. „Îmi tot spunea că nu îl interesează titlul, că important este că are jucători buni, cu suflet, că a făcut un campionat incredibil”, a povestit Gică Popescu, acesta dezvăluind şi care a fost obiectivul iniţial pentru Viitorul. „În noiembrie, la jumătatea sezonului regulat, mi-a spus că s-ar bucura imens dacă ar ajunge în play-off, dar nu a rostit nici măcar un cuvânt despre trofeu”, a mai spus „Baciul”.

Baza este la juniori

florinel-comanÎnfiinţată în 2008, echipa lui Hagi a ajuns în Liga 1 în sezonul 2012/2013 şi a cucerit acum primul titlu din istorie, la seniori. Patron şi antrenor, în acelaşi timp, „Regele” ştie ce atuuri a avut în lupta cu formaţii mult mai puternice din puncte de vedere financiar, dar şi cu experienţă în lupta la vârf. „Suntem campioana cea mai tânără din Europa, deci am reuşit o performanţă imensă. Avem, însă, în spate o academie puternică, să nu uităm că timp de cinci ani consecutiv am cucerit trofee la juniori. Acum a venit şi confirmarea, de la echipa mare, iar acest lucru demonstrează ceea ce am susţinut întotdeauna. Dacă în viaţă ai un concept tehnic, o viziune sănătoasă, vei ajunge la succes şi nimic nu este întâmplător”, a spus Gică Hagi, care, în ultima perioadă, şi-a supus elevii unui regim draconic. Câştigarea campionatului a venit după ce fotbaliştii de la Viitorul au efectuat, timp de multe săptămâni, câte două antrenamente pe zi, iar fiecare dintre acestea s-a întins pe minimum două ore şi jumătate!

Cu gândul la Europa

Munca dificilă abia acum începe, însă, pentru noii campioni, care au demarat deja calculele pentru calificarea în grupele UEFA Champions League. Atât Viitorul, cât și Steaua vor intra în competiție din turul 3 preliminar, singura diferență fiind ruta pe care vor evolua cele doua reprezentante ale României. Pentru ca steliştii să fie cap de serie, pe ruta non-campioanelor, ar trebui să câștige titlul Beșiktaș şi Viktoria Plzen. În acest caz, cele mai puternice adversare ale roș-albaștrilor ar putea fi Istanbul Bașakșehir sau Nice. Pe ruta campioanelor, Viitorul nu va fi cap de serie – cei mai abordabili adversari sunt Qarabag, Apoel Nicosia, Maribor şi Malmo. „Pretenţiile cresc proporţional, după acest succes pe plan intern. Vom încerca să facem o surpriză frumoasă şi în Liga Campionilor”, a promis Aurelian Chiţu, completat de colegul său, Florinel Coman: „Este visul oricărui fotbalist să evolueze în Champions League, domnul Hagi ne-a oferit acum această şansă, iar noi trebuie să confirmăm”.

A trecut „pe plus”, dar şi investeşte

Cotat cu o avere de 20-22 milioane de euro, Hagi a investit serios la înfiinţarea Academiei, însă a reuşit deja să îşi redreseze finanţele. Iniţial a luat un credit de de 2,5 milioane de euro de la bancă, cu termen de plată în 2024 și o rată anuală de 250.000 de euro, plus banii personali pe care i-a cheltuit. Între timp, a vândut câţiva jucători pe sume importante, fie la Steaua, fie la echipe din străinătate, iar clubul său este printre puţinele „pe plus” din fotbalul românesc: a realizat în 2015 o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro şi un profit de 1,25 milioane de euro. O eventuală calificare în grupele Ligii Campionilor ar fi o adevărată lovitură, pentru că practic ar tripla veniturile, urmând să încaseze de la UEFA, pentru o asemenea performanţă, minimum 15 milioane de euro. În plus, Viitorul beneficiază şi de drepturi tv consistente, datorită clasării tot mai sus, de la un an la altul, în Liga I.
În schimb, Hagi face şi investiţii serioase, pentru a menţine nivelul, în speranţa că trofeul cucerit acum nu va rămâne singur, în vitrina clubului. „În acest moment, la Academie, peste 50 de copii au cazarea, antrenamentele, echipamentul, şcoala, hrana zilnică şi accesul la medici, plus tratamente asigurate gratuit. Tot proiectul meu este bazat pe investiţia în copii, nu doresc să le lipsească absolut nimic”, a explicat „Regele”, care scoate din buzunar peste 2.000 de euro lunar pentru fiecare dintre jucătorii pe care îi susţine financiar, în speranţa că, pe viitor, va putea conta pe aceştia pentru noi trofee. În plus, zeci de angajaţi lucrează zi de zi în Academie. Hagi a adus specialişti din toate domeniile – antrenori, medici şi chiar şi un psiholog, ca să lucreze cu puştii pe care vrea ca în viitor să îi vadă la naţionala mare şi la cluburile din Europa.

Galata îi dă târcoale

Până la victoria din Liga I, Hagi avea un singur trofeu în cariera de antrenor: pe banca lui Galatasaray, a reușit să câștige Cupa Turciei, în urmă cu peste un deceniu. Finala a fost extraordinară pentru fanii formației “Cim Bom”, care s-a impus cu 5-1 în fața marii rivale Fenerbahce. Chiar și așa, conducerea clubului nu i-a prelungit contractul, deoarece nu a izbutit să cucerească în același an și titlul cu Galata! Acum, actualii şefi ai formaţiei din Istanbul încearcă să repare greşeala de atunci, declanşând tratative cu „Regele”, care este recomandat şi de succesul avut cu Viitorul. Turcii ar vrea să îl aducă la comanda echipei, mai ales că perioada neagră continuă pentru Galatasaray, formaţie care nu a cucerit titlul în ultimele două sezoane, în acest an riscând să încheie chiar în afara podiumului.
Fanii îl adoră din vremea când Hagi era jucător, cucerind pentru clubul „Cim Bom” patru titluri la rând în campionat, plus câștigarea Cupei UEFA, după finala din 2000 cu Arsenal. Apoi, Hagi le-a adus turcilor și Supercupa Europei, câștigată în fața legendarei Real Madrid, fosta sa echipă! 2001 este anul în care s-a retras oficial din activitatea de fotbalist, iar suporterii turci îl respectă și acum, cântecul “I love you, Hagi” auzindu-se ori de câte ori fostul decar merge în vizită la Istanbul.

Şcoala bate fotbalul

hagi-declaratieAbsolvent al Academiei de Studii Economice, Gică Hagi insistă acum ca şi jucătorii săi să fie realizaţi din punct de vedere şcolar. Patronul Viitorului are un parteneriat cu un liceu din Ovidiu, pentru ca puştii de la Academie să nu facă naveta până în Constanţa (drum de 12 kilometri), însă nu face rabat de la studii. La cererea sa specială, profesorii menţin ridicate standardele la limba română, geografie, istorie şi matematică. În plus, fiecare dintre micii fotbalişti ai „Regelui” trebuie să înveţe două limbi străine, cu accent pe engleză şi spaniolă, planul fiind să-şi transfere jucătorii în marile campionate din Europa, Premier League şi Primera Division, pe bani mulţi. Ce este drept, apar şi alte oferte, greu de refuzat, ultima venind pe numele lui Florinel Coman: patru milioane de euro din partea turcilor de la Galatasaray!

Hagi, trei decenii de legendă

Sportul Studențesc
Liga I: vicecampion al României 1985–86
Steaua
Liga I: 1986–87, 1987–88, 1988–89
Cupa României: 1986–87, 1988–89
Supercupa Europei: 1986 (Steaua a învins cu golul marcat de Hagi: 1-0 cu Dinamo Kiev)
Cupa Campionilor Europeni: vicecampion al Europei în 1988–89 (finala Cupei Campionilor pierdută de Steaua, 0-4 cu AC Milan)
Real Madrid
Supercopa de España: 1990
La Liga: vicecampion în 1991–92
Copa del Rey: finalist 1991–92
FC Barcelona
Supercopa de España: 1994
Copa del Rey: finalist 1995–96
Galatasaray
Superliga: 1996–97, 1997–98, 1998–99, 1999–00
Cupa Turciei: 1998–99, 1999–00
Supercupa Turciei: 1996, 1997
Cupa UEFA: 1999–00
Supercupa Europei: 2000

Trofee individuale
Liga I: Golgheter 1985, 1986
Cupa Campionilor Europeni: Golgheter 1988
Fotbalistul român al anului: 1985, 1987, 1993, 1994, 1997, 1999, 2000
Echipa „de vis” a Campionatului Mondial: 1994

Ca antrenor

Galatasaray
Cupa Turciei: 2005

Viitorul
Campion al României: 2017

2012 este anul în care Hagi a avut deja o ofertă, de la un fond de investiţii, pentru a ceda jumătate din afacerea reprezentată de Academie, iar suma era destul de consistentă, 10,5 milioane de euro. Negocierile nu s-au finalizat, iar „Regele” nu are acum motive să regrete, chiar dacă, în acel moment, şi-a asumat un mare risc financiar.