Un nou caz rezolvat de APS

Asociația Presei Sportive din România s-a implicat în soluționarea unor divergențe dintre un membru al său și clubul UTA. Fotojurnalistul Dan-Sorin Cârstea, membru al APS și AIPS, nu a primit acreditare FOTO pentru sezonul 2021-2022 la meciurile susținute pe teren propriu de formația arădeană, deși susține că a făcut toate demersurile conform indicațiilor transmise de cei de la UTA. Conform celor relatate de membrul nostru, nu este pentru prima dată când întâmpină dificultăți de genul acesta cu clubul din Arad.

APS a fost sesizată de această situație, iar în urma protestului înaintat de APS, UTA, prin intermediul ofițerului de presă, a comunicat că Dan-Sorin Cârstea își poate exercita meseria începând cu meciul pe care arădenii îl vor susține sâmbătă, 14 august, ora 21:30, cu CSU Craiova. Redăm mai jos sesizarea trimisă de membrul nostru și răspunsul primit din partea clubului UTA, în urma protestului APS.

Sesizare Dan-Sorin Cârstea

Bună ziua – Cârstea Sorin-Dan fotojurnalist – Info Plus Banat – membru APS_AIPS- Reporter Ohne Grenzen Berlin vă aduc în atenție un caz al cărui protagonist sunt eu însumi.

În data de 13 iulie 2021 am trimis o cerere de acreditare FOTO pe adresa de e-mail a clubului UTA pentru sezonul competițional 2021-2022. În data 17 iulie am primit mail de răspuns – Soluționare nefavorabilă – context pandemic. Am apelat ofițerul de presă al clubului UTA – Tudor Vasil cerând explicații pertinente – motivele care au dus la respingerea cererii de acreditare – Raspunsul a fost scurt (uluitor) pentru mine: Avem MÂNĂ LIBERĂ în alegerea celor 16 persoane (fotografi). Mă intreb chiar nu se are în vedere niciun criteriu de evaluare – experiență, ritmicitatea în solicitarea acreditarilor, palmares intern – international. Se lasă la latitudinea unor angajați vremelnici ai clubului evaluarea unor solicitări de acreditare invocând – MÂNA LIBERĂ- un atare mod discreționar credeam că aparține unor vremuri pe care le credeam apuse de mult. Mă întreb ce înseamnă „mână liberă”? În virtutea căror norme/reguli scrise se invocă acest mod de evaluare? Mă adresez prima dată APS – dar probleme cu acreditările le-am mai experimentat la clubul UTA – doar că fiind vorba de meciuri punctuale am tot trecut cu vederea în speranța unei remedieri a situației.

De data aceasta mi s-a refuzat acreditarea pentru tot sezonul 2021-2022, clubul emițând carduri de acces presă valabile până la finalul sezonului – ori de data aceasta clar au depășit orice limită a înțelegerii remițând cardurile de acces presă pe fel de fel de afinități – asta ca să folosesc un eufemism. Menționez că exceptând clubul UTA, nu am avut probleme în privința solicitărilor de acreditare nici pe plan intern – ex. CFR Cluj „U” Craiova, FCSB, Poli Tim. – finale Cupa României -, Super Cupa României – 26 solicitări favorabile în ultimii 6 ani la Naționala României cât și pe plan extern – 8 finale europene intercluburi între anii 2016-2019. Legitimațiile APS – AIPS au avut un rol major în obținerea acreditărilor respective – doar clubul UTA le considera o maculatură reciclabilă! Ca membru APS solicit sprijin în speța relatată și atenționarea /„penalizarea” în orice mod a clubului UTA în vederea încetării acestor practici – altfel vor continua (poate și „perfecționa”) acest mod de lucru – departe de profesionalismul așteptat la acest nivel! Chiar și modul de înștiințare a solicitantului – de aprobare sau nu a acreditării pare „rafinat”. Nu se publică pe pagina oficială a echipei o listă cu numele celor acreditați, ci se trimite înștiințarea prin mail fiecărui solicitant!

Cu respect și încredere în soluționarea cazului meu, Cârstea Sorin-Dan

Răspunsul primit de la clubul UTA, în urma protestului APS

În atenția domnului Dumitru Graur,
În urma protestului pe care l-ați formulat cu privire la refuzul nostru de a-l acredita pe ziaristul Cârstea Sorin-Dan, revin cu următoarele precizări.
Clubul AFC UTA Arad a avut de fiecare dată deschidere către presă și a încercat să răspundă tot timpul pozitiv oricărei solicitări, inclusiv în cazul de față.
În conformitate cu restricțiile în vigoare provocate de pandemia Covid 19 și pentru că numărul de fotografi este limitat la 16, am ales să acreditez fotografi a căror poze sunt folosite de către publicațiile și site-urile de profil.
În comunicatul nostru oficial am menționat următoarele: ”acreditările vor fi acordate doar publicațiilor care în ultima perioadă au acoperit știri sau subiecte legate de clubul nostru”. Info Plus Banat, publicația sub care a fost făcută cererea nu e de găsit.
În conversația pe care am purtat-o cu dânsul, am încercat să fiu cât de politicos posibil, chiar dacă am fost acuzat, în repetate rânduri, că sunt influențat de cineva (nu s-a menționat niciodată de către cine) și că am ”parti-pris”-uri, deși nu este cazul. Domnul Cârstea a cerut prioritate la cardurile de acces, pe baza legitimației sale, Reporter Fără Frontiere. Protocolul Federației Română de Fotbal sau al Ligii Profesioniste, nu menționează în regulament că aceste carduri ar avea întâietate.
Domnul Cârstea menționează că a mai avut probleme cu acreditările la meciurile noastre, fără a preciza despre ce meciuri este vorba sau în ce perioadă. De fiecare dată când a solicitat acreditare, cererea i-a fost soluționată pozitiv.
În această săptămână, un loc de fotograf s-a eliberat, astfel că putem să onorăm cerea domnului Cârstea. Cardul poate fi ridicat de la subsemnatul, Tudor Mihai Vasil, în săptămâna premergătoare meciului cu Universitatea Craiova, programat sâmbătă, 14 august.
Vă asigurăm, în continuare, de toată considerația noastră.
Cu stimă,
Tudor Mihai Vasil, ofițer de presă AFC UTA Arad