Tendințele sportive pentru întreținere

Post pandemie, moda în materie de sporturi de întreținere s-a schimbat considerabil, pe val urcând acum, printre altele, ”canotaj de sufragerie”, ”alergarea inversă” sau ”hula hoops”.

Ați auzit de ”canotaj de sufragerie”? Dar de ședințe de ”hula hoops”? Nici de antrenamente de ”alergare inversă”? Nu? Veți auzi, pentru că acestea au fost câteva dintre cele mai căutate programe de antrenament din 2022, pentru cei care și-au propus fie revenirea la o formă bună, fie ”menținerea în formă”.
După mai bine de doi ani de pandemie, cu lockdowwn-uri, cu restricții, cu school și home-work, cu restricții de izolare și multă panică, în numeroase sufragerii au apărut mini-săli de sport, cu saltele de yoga, elastice, gantere, extensoare. Instructorii de fitness s-au mutat în online, iar companiile de fitness au înregimentat pe net milioane de sportivi. Atât de mulți încât furnizorii de programe sportive online și-au crescut considerabil profiturile, fiind nevoiți să fie însă extrem de inventivi pentru a-și lărgi comunitatea de plătitori.

„Cu spatele-nainte… Start”

Aparent oximoron, alergatul cu spatele a devenit un trend, mai ales că numeroși specialiști săau grăbit imediat să confirme că acest stil de alergare este benefic în ceea ce privește recuperarea sportivă, ba mai mult că este mult mai puțin solicitant pentru articulațiile genunchilor. Un sondaj efectuat de PureGym a descoperit că lumea a început să fie extrem de curioasă de aceste ”alergări inverse”, căutările onlani crescut cu peste 50% pe an pe marginea acestui tip de antrenament. „M-aș asigura că aceia care înceracă acest tip de alergare au o propriocepție relativ bună despre ce înseamnă, înainte de a încerca acest exercițiu, deoarece poate fi puțin ciudat de la început, pentru că e mai greu să vezi pe unde alergi!”, a glumit antrenorul departamentului de forță al Flex Chelsea, Jason Bone.
”Se pare că o tură de pistă alergată cu spatele echivalează cu opt ture de pistă făcute în alergarea clasică. În plus, se pare că acest stil creează o gamă mai mare de mișcare la nivelul articulației șoldului, creând o postură mai aliniată și produce o mai mare activare a gambelor și a cvadricepsului”, a spus și antrenorul Jenny Hadfield.

„Cu barca prin sufragerie”

Când auzi expresia de a vâsli, în memorie se crează imaginea bărcii, a luciului de apă, a… Corect? Acum încercați o altă imagine, de vâslit în sufragerie. Este una marile tendințe ale momentului. În 2021, căutările pe net pentru ”aparate de vâslit acasă” (și variații gen mașini de vâslit acasă, canotaj de interior) au înregistrat o creștere de 990 la sută. Au apărut deja mai multe mărci de aparate de vâslit pentru interior care schimbă piața de fitness inteligentă, de la Hydrow, cu ecranul său HD de 22 de inchi, care are acces la aproape 3.000 de programe de antrenamente, până la Topiom, care vinde un vâsletor cu cadru din lemn de stejar cu aspect retro, cu rezervor de apă. pentru a crește rezistența care ar arăta modern în orice acasă. Potrivit dr. Kristin Haraldsdottir, director de cercetare și inovare pentru exerciții fizice pentru Hydrow, care a fost desemnată una dintre cele mai bune invenții ale revistei TIME din 2020, canotajul lucrează până la 86% din corpul tău, activând mai multe grupe de mușchi în partea superioară a corpului și în partea inferioară a corpului. „Este, de asemenea, un impact blând pentru articulații, spre deosebire de formele de exerciții cu impact ridicat, cum ar fi alergarea, și creează în mod activ densitatea osoasă”, adaugă ei.

Sacul de box obedient

Box fitness rămâne în tendințe, ba chiar s-a dezvoltat considerabil, după ce producătorii de saci de box au dezvoltat numeroase sisteme de montare și prindere, făcând-l mult mai potrivit și pentru apartament. Mai mult, sacii de box au devenit tot mai deosebiți, inspirându-te să-i lovești, pentru că acum au locuri ”special amenajate” de mărimea unei fețe, unde poți să lipești poza șefului, a colegului cu care te-ai certat sau să afișezi un mesaj pentru șoferul care ți-a tăiat calea în trafic. Întrucât boxul este printre cele mai solicitante sporturi, care implică toate grupele de mușchi, și în plus te ajută să scapi într-o bună măsură de stresul cotidian: dați-i bătaie.

Hula Hoop

Un antrenament de apartament incredibil de popular în 2022 a devenit hula hoops. Hashtag-ul #weightedhulahoop are acum peste 198,8 milioane de vizualizări pe TikTok. Potrivit Lucy Usher, antrenor personal la FLEX Chelsea, hula hooping este un antrenament incredibil de popular, deoarece nu numai că îmbunătățește sănătatea aerobă și puterea de bază, dar poate ajuta la arderea a până la 400 de calorii într-o oră și ajută la reducerea nivelului de stres. „Este un antrenament cu impact redus, ceea ce înseamnă că nu există nicio presiune inutilă asupra corpului în timp ce faci rotiri de șolduri și, prin urmare, atrage toate vârstele și genurile. Este o formă grozavă de cardio, deoarece necesită să găsești un ritm în corpul tău pentru a ține cercul sus în jurul șoldurilor și în care poți decide cât de repede sau cât de încet faci hula”, Lucy Usher. Cerucrile de hula sutn acum pe diferite nivele de dificulatete, de la începători, până la experți.

Curățarea cuierului a scos la iveală… bicicleta

Ciclismul de apartament a revenit în vogă, chiar dacă în multe care bicicletele statice deveniseră adevărate cuiere. Cerera pentru aceste produse a crescut atât de mult încât numai în ultimul an s-au lansat o gamă impresionantă de produse de lux din această categorie, de la bicicleta SoulCycle At-Home (cu antrenamente care pot fi transmise prin Equinox+) la Bowflex VeloCore (care vă permite să vă deplasați dintr-o parte în alta). Și cererea de biciclete de exterior a crescut considerabil după ”dezferecarea” apartamentelor.

Dans și luptă – capoeira

Ieșirea din lockdown a generat schimbări în preferințele oamenilor pentru sălile de sport la care să-și facă abonamente. Antrenorii de capoeira au fost surprinși și ei de numărul mare de cereri de înscriere la cursurile lor. Aflată la granița dintre artele marțiale și dans, la capoeira are la origine o metodă de apărare folosită în vremuri îndepărtate de sclavii din Brazilia. Mișcările de luptă erau adaptate cântecelor tradiționale africane și sunetului de percuție, pentru a simula un dans. Capoeriștii cântă vocal și instrumental, bat din palme, făcând din mâini cercuri (“roda de capoeira”). În centru se află două persoane care se înfruntă în poziția din picioare, în patru labe sau culcate. Principiul constă în a opri mișcarea adversarului înaintea impactului. Prin acest exercitiu se câștigă suplețe, vigoare, agilitate și echilibru.

Acvastep, pentru un corp perfect

Nici la bazinele de înot, antrenorul dinainte de pandemie nu mai e la modă. Acum pe val e instructorul de acvastep care, după ce ”elevii” sunt în apă până la brâu îi învață mișcări de încălzire în sălile de sport, pe muzică. Apa permite o antrenare mai eficientă și mai lungă ca durată, fără transpirație și stres. Specialiștii sunt de părere că acvastepul este mult mai benefic decât stepul “aerobic”, pentru că în apă corpul nostru cântărește a zecea parte din greutatea lui normala. Acest tip de antrenament este cu atât mai potrivit pentru persoanele care au acumulat câteva kilograme în pandemie, peste cele în plus dinaintea lockdown-urilor, pentru că în apă nu-și supun încheieturile la o mare presiune.