Scrisoare de la Budapesta

Asociaţia Presei Sportive a primit astăzi o scrisoare-protest din partea asociaţiei similare de la Budapesta. O publicăm la mai jos în traducere integrală. La rândul nostru, regretăm profund lipsa de inspiraţie a colegilor noştri şi îi asigurăm pe gazetarii sportivi din Ungaria de respectul şi prietenia noastră.

Domnului Dumitru Graur – Budapesta, 9.04.2013

Dragă domnule Preşedinte, domnule Dumitru Graur

Gazetarii sportivi din Ungaria au primit şocanta informaţie despre modul în care unul dintre ziarele sportive din România, Prosport a prefaţat primul meci al semifinalei Vâlcea – Győri ETO din Liga campionilor la handbal feminin. Pe prima pagină atleţi români de renume aruncă, dispreţuiesc şi rup tricoul Anitei Görbicz, jucătoarea de clasă mondială din echipa ungară.

Întrucât este foarte important pentru noi ca ungurii şi românii să poată trăi împreună şi în paşnică vecinătate, să-şi dezvolte relaţiile de prietenie, noi am fost bucuroşi să constatăm că meciul din Arena Bucureştiului a fost disputat sportiv, iar atmosfera una paşnică. Cu toate acestea, noi nu putem accepta metoda utilizată de Prosport, întrucât ea nu respectă valorile sportului ci este bazată pe ură şi pe profanarea echipei adverse. Este oarecum contrar normelor gazetăriei şi eticii.

Este important să notăm că în această batjocoritoare situaţie noi nu dorim să vedem mai mult decât ceea ce este de fapt, astfel încât nu credem că exprimă o atitudine anti-ungară. Protestăm doar în calitatea noastră de jurnalişti şi ca oameni obişnuiţi, şi sperăm sincer ca şi colegii români să cenzureze astfel de metode peiorative.

Sincer al dvs.,

Laszló Pajor-Gyulai – Preşedinte

Asociaţia jurnaliştilor sportivi din Ungaria