Pandemia și ”moartea subită” au creat un șoc global, obligând oamenii să-și revizuiască prioritățile și să pună accent mai mult decât oricând pe cele trei aspecte majore ale unei vieți sănătoase: sport, alimentație, psihic.
”Sănătate, că-i mai bună decât toate”, este o vorbă din popor care ”face sens” mai mult ca oricând astăzi, când pandemia și filmul ”Died suddenly” au creat un șoc global, obligând oamenii să-și revizuiască prioritățile și să caute fericirea în lucruri mai simple.
Accesările privind un ”stil de viață sănătos” au crescut substanțial pe motoarele online de căutare, articolele, site-urile, sfaturile specialiștilor fiind acum de ordinul milioanelor de rezultate. „Traiul sănătos”, pentru majoritatea oamenilor, înseamnă că atât sănătatea fizică, cât și cea mentală sunt în echilibru, sunt strâns legate, astfel încât o schimbare (bună sau rea) într-unul din planuri îl afectează direct pe celălalt.
Plan de schimbare
Schimbările nu sunt însă ușoare, iar ca să treci brusc la un mod de viață mai sănătos e nevoie de un plan. În primul rând trebuie să identifici obiceiurile proaste care te afectează acum și să începi să elimini factorii declanșatori ai acestora. Dacă un pahar de alcool îți face poftă de țigară, nu-ți pune încă acel pahar, dacă rețelele sociale îți dau o stare proastă, te deprimă și îți ”mănâncă” prea mult timp, șterge-ți contul, dacă televizorul te face să pierzi mult din timpul pentru tine, citește o carte.
Faceți un plan cu schimbările pe care le doriți și faceți pași mici către aceste obiective. Noul tău stil de viață sănătos ar trebui să aibă, de asemenea, sarcini și un plan de urmat. Cel mai important după întocmirea planului este stabilirea corectă a obiectivelor. Nu te ajută: ”Vreau să slăbesc 10 kg!”; ”Vreau să mă las de fumat”, ”Vreau să alerg un maraton”, pentru că stabilirea unor obiective mult prea înalte, fac ca neatingerea lor să constituie un factor descurajator. Propuneți obiective realiste, câte unul pe rând – ”vreau să slăbesc 500 de grame în săptămâna care urmează” – și concentrează-te pe realizarea lui: ”o să fac două ședințe de mișcare și să să-mi revizuiesc puțin regimul alimentar. A persevera în atingerea unor obiective ușor de atins vor duce în final la realizarea obiectivului principal.
Tripleta magică
Pentru o viață mai sănătoasă e important de reținut că sunt trei aspecte principale care trebuie urmărite cu atenție: sport, alimentație, psihic. Când oamenii își propun un stil de viață sănătos, se gândesc imediat la dietă și exerciții fizice și ignoră adeseori sănătatea mintală. Cu toate acestea, sănătatea mintală este unul dintre cei mai importanți factori în crearea unui stil de viață sănătos. „Concentrarea asupra modului de a fi sănătos din punct de vedere mental și fericit este importantă în orice aspect al vieții”, a spus dr. Gregory Dikos, chirurg traumatologie la OrthoIndy. ”Medicinenet.com” a publicat numeroase articole cu sfaturi punctuale pentru cele trei aspecte cu rol decisiv în sănătatea oamenilor.
1. Sport, punct de plecare
Activitatea fizică și sportul contribuie major la un stil de viață sănătos; oamenii sunt făcuți să-și folosească corpul, iar neutilizarea duce la o viață nesănătoasă. Exercițiilor fizice regulate pot preveni și inversa scăderile legate de vârstă ale masei musculare și ale forței, îmbunătățesc echilibrul, flexibilitatea și rezistența și pot reduce riscul de cădere la vârstnici. Sportul și exercițiile fizice pot ajuta persoanele care suferă de artrită cronică să își îmbunătățească capacitatea de a efectua activități zilnice, cum ar fi conducerea, urcarea scărilor și deschiderea borcanelor. De asemenea, sportul ajută la creșterea stimei de sine și a încrederii în sine, la scăderea stresului și anxietății, la îmbunătățirea stării de spirit și la îmbunătățirea sănătății mintale generale.
Ponturi pentru mai multă mișcare:
– Treizeci de minute de exerciții fizice modeste (poate fi și mers pe jos) cel puțin 3 până la 5 zile pe săptămână sunt recomandate, dar cele mai mari beneficii pentru sănătate provin din exercitarea în majoritatea zilelor săptămânii.
– Exercițiile pot fi împărțite în sesiuni mai mici de 10 minute.
– Oamenii nu sunt niciodată prea bătrâni pentru a începe să facă mișcare. Chiar și persoanele în vârstă, fragile, își pot îmbunătăți forța și echilibrul prin exerciții fizice.
– Începeți încet și progresați treptat pentru a evita rănirea sau durerea excesivă sau oboseala. De-a lungul timpului, acumulați până la 30 până la 60 de minute de exerciții fizice moderate până la viguroase în fiecare zi.
– Aproape orice tip de exerciții (alergare de rezistență, aerobic în apă, mers pe jos, înot, fitness, plimbări cu bicicleta și multe altele) este de folos.
2. Nutriția, o știință ce necesită studiu
Alimentația este foarte importantă pentru sănătate. Repartizarea meselor și a cantității necesare de alimente devine tot mai mult o problemă. Dacă pentru sugari, medicii spun să fie hrăniți ”la cerere”, chiar și la mai puțin de trei ore, dacă e cazul, iar gustările sunt chiar recomandate la copii și tineri, la adulți trei mese echilibrate pe zi sunt suficiente.
Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă
– Mănâncă trei mese sănătoase pe zi (mic dejun, prânz și cină); este important să ne amintim că cina nu trebuie să fie cea mai mare masă.
– Cea mai mare parte a consumului de alimente ar trebui să includă fructe, legume, cereale integrale și produsele lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi.
– Includeți carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, fasolea, ouăle și nucile (cu accent pe fasole și nuci) într-o dietă sănătoasă.
– Controlați dimensiunea porțiilor. Evitați să mâncați o masă copioasă înainte de a dormi pentru a reduce refluxul gastro-esofagian și creșterea în greutate.
– Evitați sucurile și băuturile bogate în zahăr din cauza caloriilor excesive.
– Evitați mesele grele în lunile de vară, mai ales în zilele caniculare.
– Evitați să recompensați copiii cu gustări dulci; un astfel de model poate deveni un obicei de viață pentru oameni.
– Gătitul alimentelor (peste 165 F) distruge majoritatea bacteriilor dăunătoare și alți agenți patogeni; dacă alegeți să mâncați alimente negătite, cum ar fi fructele sau legumele, acestea trebuie spălate bine cu apă potrivită de băut chiar înainte de a le mânca.
– Dacă o persoană este supărată sau deprimată, mâncatul în exces chiar va agrava problemele de bază.
3. Sănătatea mentală, cheia succesului
Menținerea unei sănătăți mintale bune înseamnă ocazional să puneți propriile nevoi pe primul loc. Nu putem avea grijă de alții dacă nu avem grijă de propria noastră persoană. Găsirea valorii în tine este cheia pentru a fi mai fericit și mai sănătos.
Viața sănătoasă implică mai mult decât sănătatea fizică, include și sănătatea emoțională sau mentală.
Sfaturi pentru îmbunătățirea sănătății mintale:
– Dormi suficient zilnic. Doctorii recomandă 14-15 ore de somn pentru bebelușii de la 3-11 luni, 12-18 ore de la 1-3 ani, 11-13 ore de la 3-5 ani, 10-11 ore pentru 5-10 ani, 8,5 – 9,5 ore pentru 10-17 ani și cei peste 18 ani au nevoie de 7-9 ore somn.
– Faceți niște exerciții pentru minte (citiți, faceți ocazional un puzzle în timpul săptămânii).
– Planificați să petreceți ceva timp vorbind cu alte persoane despre diferite subiecte.
-Încercați să vă faceți puțin timp liber pentru a face unele lucruri care vă interesează în fiecare săptămână (hobby, sport).
– Învață modalități de a spune „nu” atunci când se întâmplă ceva ce nu vrei să faci sau în care nu vrei să fii implicat.
– Distrează-te mai mult (mergi într-o excursie cu cineva drag, mergi la cumpărături, mergi la pescuit; nu lăsa vacanța să-ți scape).
– Fii mulțumit de realizările tale, atât de cele mari cât și de cele mai mici.
– Făceți-vă o rețea de prieteni cu gândire pozitivă; cei cu sisteme de sprijin social puternice duc o viață mai sănătoasă.