La împlinirea a doi ani în funcţie, preşedintele APS dă publicităţii raportul activităţii sale, invitând toţi membri asociaţiei la discuţii pe forum. Aşteptăm aşadar comentariile jurnaliştilor sportivi, ale tuturor celor care vor dori să-şi exprime opinia, pentru a fi publicate pe site. De asemenea, cum se va vedea la sfârşitul comunicatului, se doreşte organizarea unei reale Adunări Generale a membrilor APS.
Pentru ca acest bilanţ să poată fi exprimat cât mai clar, el este împărţit în două capitole, după cum urmează:
I. Lucruri cu care ne putem mândri
1. Primirea asociaţiei sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României. Festivitatea desfăşurată la 9 noiembrie 2011 la Palatul Elisebeta a avut o mare încărcătură emoţională, APS devenind una dintre foarte puţinele organizaţii profesionale care are cinstea de a se putea mândri cu Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României. Întreaga ceremonie poate fi vizionată pe site-ul nostru, accesând adresa următoare: http://apsmedia.ro/inaltul-patronaj.html Desigur, acest titlu onorează, dar şi obligă la păstrarea unui statut superior, la impunerea respectării condiţiei de gazetar profesionist, conştient pe puterea armelor sale, aflat permanent în slujba intereselor sportului.
2. Organizarea Galei “APS 85”. Cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Presei Sportive, am organizat la Ateneul Român o gală festivă de mari dimensiuni, care a reuşit să marcheze în mod corespunzător acest moment jubiliar. În prezenţa Alteţelor lor Regale Principesa Margareta şi Prinţul Radu, câteva sute de invitaţi (între care, din păcate, destul de puţini gazetari sportivi!), au asistat la o gală excepţional realizată, în care momentele de premiere au fost îmbinate cu momente artistice de înaltă ţinută, care au încântat publicul. Fotografii, ca şi înregistrarea integrală a evenimentului (transmis atât de Dolce Sport, cât şi de TVR), se pot vedea pe site-ul APS, la adresa: http://apsmedia.ro/gala-aps-85.html
3. Creşterea site-ului propriu (www.apsmedia.ro), atît de necesar comunicării cu membrii APS, ca şi pentru informarea privind problematica generală a presei sportive. Ar fi foarte greu de acceptat ca o asociaţie să mai poată exista fără un site propriu, însă trebuie spus că până nu demult chiar aşa se petreceau lucrurile în cazul APS! Am făcut aşadar un uriaş pas înainte în direcţia comunicării cu membrii asociaţiei, ca şi în scopul prezentării unor teme de interes specializat, doar pentru gazetarii sportivi şi în special pentru cei mai tineri dintre ei. Este în intenţia Consiliului APS ca foarte curând acest site să capete o formă nouă, cuprinzând mai multe fişiere video, inclusiv interviuri cu personalităţi ale vieţii sportive, prezentate în premieră pe acest web.
4. Un nou sediu pentru APS. După o primă schimbare a vechiului sediu, total necorespunzător (la Ştrandul Tineretului, într-un vestiar dezafectat!), Asociaţia Presei Sportive s-a mutat mai întâi într-un apartament închiriat (două camere la parterul unui bloc de pe Bd. Mihalache), iar de curând a obţinut un spaţiu care asigură cu adevărat condiţii de muncă corespunzătorare, ca şi de reprezentare a asociaţiei noastre. Noul sediu se află în clădirea MTS (str. Vasile Conta nr. 16, sector 2). Prin sponsorizare a fost cumpărat mobilier nou, s-a dotat secretariatul cu un nou computer, telefon, fax, copiator, Internet, cablu TV etc., renunţîndu-se la absolut toate obiectele uzate din inventarul vechiului sediu.
5. Preschimbarea legitimaţiilor APS. Legitimaţiile au acum un format modern, fiind editate exclusiv în sistem digital, inclusiv fotografiile şi semnătura preşedintelui (au fost înlocuite astfel vechile cartoane pe care numele erau dactilografiate cu ajutorul maşinii de scris şi pe care se lipeau apoi fotografiile membrilor APS, un procedeu arhaic, care probabil nu se mai folosea în nici o altă ţară!). Cum valabilitatea lor se va încheia la sfârşitul acestui an, APS va începe acţiunea de reînnoire a legitimaţiilor destul de curând, având valabilitate tot pentru doi ani, respectiv 2014-2015.
6. Suport moral pentru ziariştii interzişi! APS a luat atitudine publică de fiecare dată când confraţii noştri au avut probleme sau au fost atacaţi pentru atitudinea lor de a respecta etica profesională. Aşa cum s-au petrecut lucrurile în cazul demisiei decise de colegii noştri Daniel Conţescu şi Octavian Cojocaru la Evenimentul zilei, sau a sancţionării colegului Costin Ştucan de la ProSport. În aceeaşi măsură, Consiliul APS a fost nevoit să publice scrisoarea de protest a preşedintelui Asociaţiei gazetarilor sportivi din Ungaria, ca urmare a nepotrivitei abordări a meciului dintre Gyor ETO şi Oltchim Rm. Vâlcea.
7. Bilanţ financiar echilibrat. Cu toate că APS nu are asigurate decât fonduri extrem de reduse, fiind subvenţionată de membrii săi exclusiv prin plata cotizaţiei, bilanţul financiar a fost destul de bun până în momentul de faţă, mulţumită în special atragerii unor sposorizări, care i-au permis să organizeze evenimentul de mari proporţii care a fost “Gala APS 85”. Per total, luând în discuţie realizările ultimilor doi ani, APS a avut în 2011venituri în sumă de 56.355 lei şi cheltuieli de doar 24.148 lei, rezultând un excendent de 32.207 lei; în anul trecut, 2012, suma veniturilor a fost de 146.521, substanţial mărită prin sponsorizările primite, în vreme ce nivelul cheltuielilor a ajuns la 139.933 lei, fiind marcată evident de costul ridicat al Galei amintite mai înainte. Excendentul este mai redus, în sumă de doar 6.588 lei, dar este de reţinut că veniturile din sponsorizări s-au ridicat la suma de aproape 14.000 de euro! Pe de altă parte, trebuie reţinut că o mare parte din bani au fost obţinuţi prin finanţarea efectuată de chiar preşedintele APS.
Pentru perioada care urmează APS a luat iniţiativa invitării membrilor săi să direcţioneze, conform prevederilor legale, 2 la sută din impozitul pe venituri către asociaţie. Dacă acest lucru ar fi înţeles şi susţinut, APS ar putea scăpa de o mulţime de neajunsuri financiare. Tocmai de aceea fac apel la toţi membri APS să completeze formularele trimise recent şi să-şi susţină astfel financiar asociaţia din care fac parte!
8. Încheierea procesului intentat APS de Maria Drăgan. După angajarea unei noi secretare tehnice (în persoana Ioanei Costache), fosta secretară a acţionat în judecată asociaţia, solicitînd plata unor sume compensatorii. APS şi-a angajat avocat, având câştig de cauză în instanţă atât în faza la Judecătorie, cât şi la recurs. Procesul s-a încheiat aşadar, sentinţa definitivă fiind în favoarea asociaţiei noastre.
II. Ce ne propunem de acum înainte
1. Organizarea unui Seminar, dublat de Turneul internaţional de fotbal pentru ziariştii sportivi din Balcani. Va fi o premieră pentru ţara noastră. Suntem într-o fază avansată pentru organizarea acestui eveniment, care urmează să aibă loc la Buşteni, între 8 şi 12 iulie. APS a trimis invitaţii de participare tuturor asociaţiilor similare din regiunea bancanică, plus vecinii tradiţionali, ziariştii din Moldova. Au confirmat deja participarea echipele de gazetari sportivi din Bulgaria, Grecia, Muntenegru, Bosnia Herzegovina, Macedonia şi evident România, iar acum se aşteptă răspunsul selecţionatelor din Serbia, Croaţia şi Turcia. In zilele în care turneul se va desfăşura vor avea loc mai multe întîlniri între gazetarii sportivi prezenţi la Buşteni, urmărindu-se cu prioritate temele foarte actuale ale sportului, cum sunt fără îndoială pariurile sportive, meciurile trucate, dopajul, violenţa şi rasismul pe stadioane.
2. Reluarea Galei Premiilor APS. Prin eforturi conjugate, conducerea asociaţiei este pe cale să rezolve mai multe dintre condiţiile ca la finalul acestui an să poată fi reeditată, prin colaborare cu MTS şi COSR, tradiţionala Gală a premiilor Asociaţiei Presei Sportive, având cea mai îndelungată tradiţie în gazetăria sportivă din România. Dorim ca această gală să se desfăşoare la Ateneul Român şi să reunească valorile sportive naţionale şi gazetarii sportivi, invitaţi de onoare de peste hotare, membri ai familiei regale a României, artişti şi politicieni, reprezentând practic întreaga societate românească. Evenimentul ar urma să fie preluat de Televiziunea naţională şi difuzat pe primul canal al TVR.
3. Organizarea unei reale Adunări Generale a asociaţiei. Fapt este că de foarte multă vreme APS nu a mai izbutit să-i reunească pe majoritatea membrilor săi, fapt care a dus desigur la micşorarea spiritului de uniune de breaslă, care ar trebui să îi unească pe toţi membri asociaţiei noastre. Motivul principal este legat desigur de lipsa fondurilor necesare pentru organizarea unei astfel de reuniuni, la care este obligatoriu să participe cât mai mulţi gazetari şi din afara Bucureştiului. Este însă în obligaţia noastră să găsim mijloacele necesare pentru subvenţionarea cazării şi mesei pentru deplasarea acestor gazetari, astfel încât aceştia să nu fie obligaţi să-şi suporte decât deplasarea la şi de la Bucureşti pentru a lua parte la Adunarea Generală. Acest lucru trebuie să se petreacă pe parcursul anului în curs.
4. Atragerea sponsorilor. Este bine de ştiut că APS nu poate să-şi susţină activitatea prea multă vreme fără să atragă sprijin financiar de la sponsori, cărora asociaţia le-ar putea oferi vizibilitate prin diferite mijloace. Sperăm ca în viitorul foarte apropiat APS să obţină astfel de sponsorizări, fiindcă altfel va fi foarte greu să-şi poată susţină chiar şi cheltuielile minime de funcţionare. De asemenea, aşa cum am amintit mai înainte, membri APS înşişi pot ajuta asociaţia, redirecţionând o mică parte a impozitului anual (2 la suta) spre conturile noastre. Acest lucru este legal şi poate ajuta asociaţia foarte mult!
III. Concluzie
Preşedintele APS îşi asumă, ca de obicei, întreaga responsabilitate a acţiunilor petrecute în cei doi ani de activitate şi speră că membrii asociaţiei au simţit o reală schimbare de atitudine. Atunci când noul Consiliu a preluat conducerea asociaţiei, ea se afla practic la un pas de desfiinţare. Avem satisfacţia că între timp barca noastră s-a redresat şi că acţiunile reuşite în această perioadă de timp au fost atât vizibile, cât şi apreciate. Sunt foarte multe lucruri de făcut în continuare, dar este cred evident că încercăm să privim cu multă responsabilitate activitatea noastră, desigur voluntară şi că viitorul APS este asigurat.
Preşedinte APS,
Dumitru Graur