Presedintele APS, in vizita la Cluj

Presedintele APS, domnul Dumitru Graur, a continuat vizitele in teritoriu poposind la Cluj. Dl. Graur a participat la 2 emisiuni TV: la Antena 1 Cluj, apoi la Alfa TV, la ultima impreuna cu dl. deputat Mircia Giurgiu.

La ambele emisiuni s-au luat in discutie problemele APS si necesitatea infiintarii filialelor  regionale. Dl. deputat Mircea Giurgiu si-a manifestat disponibilitatea de a sprijini asociatia printr-o initiativa parlamentara.

 

Redam in continuare un interviu pe care domnul Graur l-a acordat pentru dl. Cristian Focsanu de la ziarul Faclia de Cluj.

 

Dumitru Graur: “Clujul este viitoarea capitală a sportului românesc”

Cunoscutul gazetar şi comentator sportiv Dumitru Graur este, începînd de ieri şi pînă miercuri, prezent la Cluj, conducînd o conferinţă cu tema „Valorile sportive şi presa”. Întîlnirea cu jurnaliştii sportivi din Cluj a avut loc la Sala Sporturilor „Horia Demian”. Dumitru Graur este, nu de foarte multă vreme, preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din România (APS), postură din care doreşte să îmbunătăţească statutul actual al gazetarului sportiv român. Pe care Dumitru Graur îl consideră marginalizat. „Clujul este un oraş pe care l-am iubit dintotdeauna şi pot afirma cu tărie este viitoarea capitală a sportului românesc, mai ales dacă mă refer la fotbal. Bucureştiul nu mai suportă această titulatură. E stupefiant ceea ce se întîmplă la această oră în Capitală, unde stadioanele sînt lăsate în paragină. Lucrurile nu merg deloc bine pentru marile cluburi bucureştene. Clujul creşte şi mă bucură acest lucru, pentru că este un oraş de tradiţie”.

Rep: Ce vă propuneţi să realizaţi din postura de preşedinte al Asociaţiei Presei Sportive din România?
Dumitru Graur: Doresc să reiau colaborarea cu ziariştii sportivi din toată ţara. Estimez că există în acest moment aproximativ 600 de gazetari sportivi, dar cifra e în scădere. Au fost la un moment dat aproape 900. Îmi doresc o apropiere de jurnaliştii de sport din România. Îmi doresc ca APS să aibă reprezentativitate în teritoriu, să se creeze filiale regionale şi m-am gîndit la opt astfel de filiale. Din nefericire, actualul statut al APS este perimat, depăşit, dar voi schimba acest statut. Vor avea loc alegeri, se vor stabili preşedinţii de filiale, care la rîndul lor vor reprezenta doleanţele gazetarilor sportivi din teritoriu.
Rep: Să înţeleg că aţi întreprins un turneu prin ţară în acest sens…
Dumitru Graur: E mult spus turneu. Am început la Iaşi şi am continuat la Baia Mare. La Cluj am ajuns duminică seara şi voi sta pînă miercuri după-amiază. Teoretic, urmează Timişoara, Constanţa şi Braşov. După mine, meseria de gazetar sportiv este cea mai frumoasă din lume. E o meserie grea, dar frumoasă. Trebuie să remarc faptul că la Baia Mare am găsit o filială a Asociaţiei Presei Sportive, avînd 40 de membri. Din păcate, la nivel naţional, Asociaţia suferă, pentru că nu există colaborare, nu există credibilitate. Am dorit să mă întîlnesc şi cu jurnaliştii din Cluj, iar ceea ce fac este voluntar.
Rep: Care este rolul Asociaţiei Presei Sportive?
Dumitru Graur: Sportul a devenit o mare afacere, dar ceea ce spun nu mai reprezintă o noutate. E clar că interesele financiare primează. Există o asociaţie a presei sportive la nivel internaţional şi încă una foarte puternică. Ultimul congres, al 74-lea, al AIPS, s-a desfăşurat în Coreea de Sud, la Seul şi la care am fost prezent. Am primit lecţii despre sport care m-au lăsat cu gura căscată. Cel de-al 75-lea congres al AIPS va avea loc în ianuarie 2012, la Innsbruck, în Austria. Din nefericire, la nivel naţional lucrurile nu se îndreaptă în acest moment în direcţia bună, de aceea încercăm să schimbăm ceva în acest sens. Asociaţia Presei Sportive din România vine în sprijinul gazetarului sportiv. A nu se înţelege că APS va apăra gazetarul în faţa patronului de ziar, pentru că asociaţia nu este un sindicat.
Rep: Cum vedeţi presa sportivă din România?
Dumitru Graur: Am constatat  cu stupoare că presa sportivă a căpătat un renume prost şi nu mă feresc să afirm asta. Gazetarii sportivi sînt văzuţi cu ochi răi. Masa presei se îngustează tot mai mult pe stadioane. Nu mi se pare normal ca un patron al unui club de fotbal să facă presiuni pentru desfiinţarea unei emisiuni. Este vorba de Gigi Becali, care a făcut tot posibilul ca emisiunea „Pe bune cu Banciu şi Mironică”, aflată în grila de programe a Pro TV-ului, să dispară doar pentru că aşa a vrut personajul respectiv. În fine, încerc să-mi imaginez încotro se îndreaptă presa românească în general şi cea sportivă în special. Ziarele vor dispărea încet, încet. Vor lua naştere site-uri neprofesioniste aşa-zise sportive. Este o direcţie în care trebuie să ne angajăm, noi cei de la APS, pentru a împiedica proliferarea unor astfel de site-uri. Cei care doresc să ştie mai multe despre Asociaţia Presei Sportive din România şi despre ceea ce ne propunem, pot accesa site-ul www.apsmedia.ro.


Vizualizati fisierul atasat