Luptătorii români au atins ”ținta” fixată de președintele federației, Răzvan Pîrcălabu, pentru Campionatul European de Seniori U 23, organizat la București: acela de a depăși cele 5 medalii câștigate anul trecut la această competiție. Cu 6 medalii cucerite, din care două de aur, luptătorii noștri au ieșit din arenă glorioși.
România a fost din nou, timp de o săptămână, polul puterii în wrestlingul european. În perioada 13-19 martie, la Sala Polivalentă din Capitală fanii sportului au avut parte de un nou regal într-unul dintre cele mai vechi sporturi din istoria omenirii, așa cum ne-a obișnuit Federația Română de Lupte să organizeze în ultimii ani. Campionatul European de Lupte Seniori U 23 a adunat la start peste 650 de sportivi din 40 de țări. În aceste condiții, obiectivul fixat la startul competiției de președintele Răzvan Pîrcălabu, acela de a depăși performanțele de la Plovdiv, de anul trecut (unde luptătorii români au câștigat 5 medalii, din care una de aur) a devenit din start o misiune extrem de dificilă.
”Îmi doresc mai multe medalii decât la europenele de anul trecut și asta și pentru că avem mulți sportivi cu pretenții și valoare. Sunt convins că vor face o treabă bună, mai ales că evoluează în fața propriilor suporteri și sunt extrem de ambițioși și dornici de afirmare. Eu aştept de la ei o atitudine de învingători. Le transmit pe această cale că întreg staff-ul de conducere al Federaţiei Române de Lupte este alături de ei. Ne-am înscris la toate categoriile de la toate cele trei stiluri, deci avem loturi complete, până la urmă concurăm acasă și trebuie să profităm de posibilitatea de a da șanse cât mai multor români să ia contact cu marile competiții. Concurența e mare, pentru că sunt mulți luptători de valoare la start, dar asta garantează și faptul că spectacolul va fi pe măsură”, a anunțat Răzvan Pîrcălabu la deschiderea oficială a competiției.
6 podiumuri cu prezență românească
După aproape o săptămână de lupte grele, sportivii români i-au putut transmite președintelui Pîrcălabu: obiectiv îndeplinit! Au fost șase prezențe pe podium pentru luptătorii noștri, iar imnul României a răsunat de două ori în Polivalenta din Capitală, grație evoluțiilor încântătoare avute de Denis Florin Mihai (categoria 55 kg, greco-romane) și Amina Roxana Capezan (categoria 65 kg).
Andreea Beatrice Ana (55 kg) a trebuit să se mulțumească, de această dată, cu medalia de argint, iar Ana Maria Pîrvu (categ. 50 kg), Ana Maria Puiu (categ. 59 kg) şi Krisztian Biro (categ. 74 kg, la lupte libere), au cucerit medalii de bronz
Fetele de fier
Cu patru medalii cucerite, dintre care una de de aur, lotul național de lupte feminine a încheiat competiția pe poziția a 3-a în clasamentul pe națiuni, cu 128 de puncte la general. Dacă la Plovdiv anul trecut, Andreea Beatrice Ana urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, iar Amina Roxana Capezan se mulțumea cu argintul, de această dată rolurile s-au inversat. Amina a încheiat competiția în lacrimi – de bucurie – purtând însă pe față semnele unei lupte de totul sau nimic, care au ridicat-o însă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
Surprizele plăcute au fost Ana Maria Pîrvu și Ana Maria Puiu, care au prins podiumul cu evoluții lipsite de complexe și cu o atitudine pe măsura cerințelor președintelui federației.
Roxana Capezan: ”Visez sus de tot!”
Finala categoriei 65 de kilograme feminin a ridicat sala Polivalentă în picioare. Birgul Soltanova (Azerbaijan) și Roxana Amina Capezan (România) au făcut un meci mare, pe muchie de cuțit, adjudecat de sportiva noastră cu 6-5.
”Sunt foarte fericită, trăiesc un sentiment pe care nu am cu ce să-l compar în viața mea de până acum. Nopți și zile am visat la un astfel de final de europene, care să mă ducă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și să ascult imnul României de acolo și mă bucur că nu a rămas doar un vis. Acum visez și mai sus, la calificare la Jocurile Olimpice și, de ce nu, la medalie la Paris, pentru că un sportiv trebuie să aibă mereu vise înalte”, a mărturisit vicecampioana din 2022 și, totodată, noua regină a Europei.
”Țin să le mulțumesc din tot sufletul domnului doctor Mihai Râșcu, pentru intervenția chirurgicală care mi-a dat posibilitatea să continui să lupt pentru visele mele și echipei Kineto Medical Health, pentru o recuperare excelentă. Vă sunt recunoscătoare pentru că mi-ați oferit posibilitatea să revin pe salteaua de lupte, unde am reușit să-mi îndeplinesc unul dintre cele mai frumoase vise”, a ținut să mai transmită Roxana, care a fost chinuită în ultimii ani de mai multe accidentări.
”Determinarea și dorința au fost atuurile Roxanei, iar noi suntem mândri de ea! Felicitări, Roxana! Felicitări antrenorilor Nikolay Stoyanov, Adina Popescu, Filip Marin și toți cei care au contribuit la descoperirea și pregătirea ei!”, i-a transmis conducerea FRL.
”Dacă nu am putut să alerg înfășurată în steagul României acum, sper să se întâmple la Paris!”
Andreea Beatrice Ana nu a reușit să urce pentru a treia oară pe cea mai înaltă treaptă a podiumului european, fiind nevoită să se mulțumească cu medalia de argint. A făcut-o însă cu eleganța unei mari campioane, care știe că, uneori, dintr-o înfrângere poți învăța mai mult decât din zece victorii.
”Am pornit la startul acestei competiții cu gândul la aur și am dat tot ce am putut pentru câștigarea lui, dar nu a fost să fie și să alerg cu steagul României prin sală. Voi munci mai mult și sper să fac acest lucru la Paris, în 2024”, a spus Andreea, după ce a pierdut dramatic finala cu suedeza Emma Jonna Denise Malmgren.
”A fost un meci strâns, mă aşteptam la o astfel de replică a ei. Într-adevăr, nu am luat medalia după care am venit, dar e un argint muncit, pentru care trebuie să mă bucur. O să stau să analizez mai bine ce s-a întâmplat, iar apoi o să ridic capul şi o să sărbătoresc şi medalia asta. Rămâne regretul că nu am reuşit să îmi apăr titlul de anul trecut, însă mă gândesc mai departe acum, am obiective mai mari anul acesta. Vreau să mă întorc în sala de antrenament şi să muncesc mai mult pentru a-mi atinge obiectivele. Îmi doresc în viitor să obţin o medalie la Campionatele Mondiale de seniori. Gândul zboară însă spre Jocurile Olimpice de la Paris, nu are cum altfel. Dar mai am de muncit. Acum următorul pas sunt Europenele de seniori, îmi doresc să dau tot ce am mai bun acolo. Eu sunt sigură că rezultatele vor apărea”, a spus sportiva legitimată la CSA Steaua. În drumul spre finală, Andreea a trecut de Laurie Aurelie Celine Lesaffre (Franța), Immacolata Danise (Italia) și Maria Vinik (Ucraina).
Denis – pericol public pe saltea
Primul aur pentru România la aceste Europene a fost adus de Denis Florin Mihai (categ. 55 kg greco romane), care s-a impus în marea finală, cu 7-3, în fața armeanului Karapet Manvelyan. Medaliat cu bronz la competiția similară de anul trecut și desemnat de FRL ”Performerul anului 2022” la capătul unui sezon competițional în care a mai câștigat argint mondial și european la U20, Denis a impresionat și de această dată, prin evoluții de senzație, atât în marea finală, cât și în semifinala cu Eduard Strilciuk din Ucraina.
”În primul rând, vreau să mulțumesc tuturor pentru susținerea pe care mi-ați acordat-o ajutându-mă să obțin acasă la noi titlul de campion european. Sper, totodată, să mă fii ridicat la așteptările pe care le-ați avut de la mine. Îmi doresc să o țin tot așa luptând și ieșind de pe saltea fără regrete, dând de fiecare dată ce am mai bun din mine! Vreau medalie și la Jocurile Olimpice și mă văd făcând totul zi de zi pentru a fi mai bun, pentru că iubesc luptele. Pot spune că sunt viața mea și nu am cum să-mi bat joc de ea”, a spus Denis, care după cucerirea titlului continental s-a grăbit să revină la sala de antrenament, spre satisfacția antrenorului care l-a descoperit și a crezut în forța și valoarea sa, maestrul Ion Butucaru: „Până acum vreo doi ani pot spune că Denis mai copilărea încă. Acum este foarte responsabil. Are o ambiție extraordinară, la fel fiind și pasiunea pentru lupte”.
Lansare cu fast
Festivitatea de deschidere a Europenelor de la București a confirmat încă o dată forța și aprecierea de care se bucură Federația Română de Lupte. După ce dansatorii Ansamblului Călușarii de la Stolnici au încălzit atmosfera în Polivalentă, pe scenă au urcat numeroși invitați de marcă, între care Karl Martin Dittmann (Președinte UWW Europa) și Theodoros Hamakos (vicepreședintele forului mondial), pe lângă reprezentanți ai Primăriei Capitalei și șefii celor mai importante foruri sportive din România, Carol-Eduard Novak (ministrul Sportului) și Mihai Covaliu (președintele COSR), cărora Răzvan Pîrcălabu le-a oferit distincții de apreciere.
”Nu am avut nicio problemă în organizare, iar aprecierile delegațiilor prezente confirmă o nouă misiune bine îndeplinită a federației noastre. Ministerul Sportului ne-a aprobat suma pe care am solicitat-o și, în plus, avem alături şi câţiva parteneri foarte oneşti care ne-au ajutat”, a spus șeful FRL.
Lotul României pentru CE U 23
Lupte libere: Valentin Andrei Bărbulescu (cat. 57 kg), Daniel Ritter (cat. 61 kg), Daniel Marian Sandu (cat. 65 kg), Eduard David Lenard (cat. 70 kg), Krisztian Biro (cat. 74 kg), Gigi Marian Subţirică (cat. 79 kg), Denis Ioan Chirică (cat. 86 kg), Alexandru Beşliu (cat. 92 kg), Georgian Florin Tripon (cat. 97 kg) şi Florin Lucian Dreve (cat. 125 kg).
Lupte greco-romane: Denis Florin Mihai (cat. 55 kg), Adrian Daniel Anton (cat. 60 kg), Petru Victor Alexe (cat. 63 kg), Iosif Alexandru Ionescu (cat. 67 kg), Igor Andrei Botez (cat. 72 kg), Nicolaos Gavril Ignătescu (cat. 77 kg), Vasile Daniel Cojoc (cat. 82 kg), Patrik Iulian Gordan (cat. 87 kg), Ionuţ Florin Cristinel Goşa (cat. 97 kg) şi Gean Ali (cat. 130 kg).
Lupte feminine: Ana Maria Pîrvu (cat. 50 kg), Beatrice Ionela Ferenţ (cat. 53 kg), Andreea Beatrice Ana (cat. 55 kg), Georgiana Carla Lircă (cat. 57 kg), Ana Maria Puiu (cat. 59 kg), Gabriela Cuc (cat. 62 kg), Amina Roxana Capezan (cat. 65 kg), Adina Ionela Irimia (cat. 68 kg), Paula Aurelia Izabela Rotaru (cat. 72 kg) şi Elena Irina Margaş (cat. 76 kg).
Încă un ”recital” de lupte în 2024
După succesul organizatoric al marilor competiții de lupte aduse în țara noastră în ultimii ani, conducerea FR de Lupte are convingerea că a luat principala opțiune în organizarea Campionatului European de Seniori în 2024. În privința aducerii în România a unui ”mondial”, Răzvaan Pîrcălabu e sceptic, din motive care nu țin de forța și aptitudinile federației sale: ”În ziua când vom avea o sală Polivalentă pe măsură în București, fiți siguri că vom organiza acolo și un Campionat Mondial”.