O mare speranţă la suliță

copertaAtletul Alexandru Novac este genul de sportiv care-şi asumă responsabilităţi dincolo de tipare. Băcăuanul a şters un record naţional vechi de 27 de ani şi va deveni tată la numai 20 de ani

Alexandru Enciu

Atletismul românesc are un prezent complicat la nivel de seniori, dar viitorul pare limpede şi promiţător. Un grup de sportivi tineri, de certă perspectivă, ţin pe umerii lor speranţele celei mai importante discipline din programul olimpic. Cu atletismul încep toate sporturile.
Unul dintre exponenţii tinerei generaţii este Alexandru Novac. În vârstă de numai 20 de ani, băcăuanul este genul de persoană care-şi asumă responsabilităţi fără să ţină cont de tipare, atât în cariera sportivă, dar şi în plan personal. Alex este cel mai valoros suliţaş al ţării, fapt confirmat luna trecură, când a reuşit o aruncare de 82,90 de metri. Rezultatul reprezintă un nou record naţional la seniori, vechea performanţă (81,88m / Dumitru Negoiţă) datând din 1990! Iar în plan personal, lucrurile sunt la fel de curajoase: peste câteva luni, Alex va deveni tată!
Novac s-a născut la Adjud, iar atetismul l-a început în clasa I. ”Mai am puţin şi împlinesc 14 ani de când practic acest sport. Am fost selectat după un test simplu, aruncatul cu mingea de oină. Am dat 88 sau 89 de metri, mult faţă de toţi ceilalţi colegi, aşa că pe mine a scris încă de la început aruncător de suliţă. Am mai încercat în urmă cu 4 ani să arunc mingea de oină, am dat 125 de metri. Acum nu mai risc, pentru că sunt atent la orice mic detaliu”, povesteşte Alex pentru revista Sport în România.

Medalia olimpică de tineret i-a adus primii bani

mihaela-melinteÎn 2009 a cucerit prima medalie de aur la Campionatele Naţionale, pe când era în primul an la juniori III, dar consacrarea a venit în 2014, când s-a întors acasă cu o preţioasă medalie de argint de la Jocurile Olimpice de Tineret desfăşurate la Nanjing, în China. ”Atunci am câştigat primii mei bani din atletism. Mă refer la o sumă consistentă. Nu au fost mulţi, 3.000 de euro, iar banii i-am dat părinţilor mei, pentru casă. Dacă i-aş fi păstrat eu, i-aş fi cheltuit, nu ar fi rămas nimic în urma lor. Aşa ştiu că au fost investiţi cum trebuie”, povesteşte sportivul antrenat de Mihaela Melinte, fostă campioană mondială şi europeană la aruncarea ciocanului.
Alex este legitimat la CS Ştiinţa Muncipal Bacău (club-mamă) şi SCM Bacău, dar se pregăteşte la Piteşti. ”Cele mai bune condiţii de pregătire din România sunt la Snagov, dar eu aş prefera să le am acasă, la Bacău. Acum sunt într-o perioadă în care lucrez foarte multă tehnică specifică. Antrenamente de sărituri, viteză, garduri, toate sunt importante pentru a creşte în forţa picioarelor, a avea explozie. La suliţă contează atât forţa, cât şi tehnica”, explică Alex.

Modelul Jan Zelesny

tabelaNovac nu este un atlet masiv, cum sunt majoritatea de la proba sa. Are 90 de kilograme, la 1,83 metri înălţime. ”Toţi cei de acum sunt mai mari ca mine, dar mă gândesc că recordmanul mondial, cehul Jan Zelezny, avea tot vreo 90 de kilograme, la 1,86 metri, şi a ieşit de trei ori campion olimpic şi de trei ori mondial. Din cauza lui s-a schimbat centrul de greutate al suliţei. A aruncat 104 metri! Chiar şi după aceea a dat 98,48 metri, care este recordul mondial în vigoare de mai bine de 20 de ani”, spune Novac.
Alex a stabilit un nou record naţional (82,90 m), dar mai are nevoie de 10 centrimetri pentru a îndeplini baremul de calificare la Campionatele Mondiale de seniori din luna august. ”Par atât de puţini, dar sunt greu de realizat. Eu sper să-mi îndeplinesc baremul la Campionatele Europene de U23, care vor avea loc luna viitoare în Polonia. Mai am o şansă şi săptămâna viitoare (n.r. 23-25 iunie), la Cupa Europei de seniori pe echipe – Liga 1. Dar am fost un pic accidentat în ultima perioadă, cu o întindere inghinală, şi nu ştiu dacă voi atinge vârful acela care e necesar pentru o astfel de performanţă. Contează însă şi vremea. De pildă la Cupa Europei de aruncări de iarnă de la Leiria eram într-o formă foarte bună, dar a bătut foarte tare vântul din spate. Poate părea ciudat, dar eu nu mă descurc să arunc atunci când bate vântul ajutător, din spate. Dacă bate din faţă, ştiu cum să dau”, spune atletul.

În august, Mondiale şi căsătorie

cu-sotiaVisul lui Alex Novac este să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokio şi să se claseze între primii şase. ”Eu recunosc că nu sunt un atlet muncit. Am făcut totul din talent până acum. De acum încolo încep munca şi cred că şi progresul va fi pe măsură. Eu nu mă antrenez pentru competiţiile din ţară, ci pentru întercerile cu cei mai buni din lume. Am o antrenoare foarte bună, cu care mă înţeleg perfect. Ştie când să mă muncească, ştie când să mă lase mai liber, nu mă ceartă niciodată indiferent de ceea ce se întâmplă. Este o relaţie perfectă elev-profesor şi vreau să-i mulţumesc Mihaelei Melinte pentru tot sprijinul pe care mi-l dă”, declară recordmanul ţării la aruncarea suliţei.
Dacă va ajunge la Mondialele de seniori (4-13 august / Londra), cu barem îndeplinit sau cu green-card (invitaţie), Alex va avea pentru ce să tragă. Pe 26 august are programată cununia civilă cu Andreea, cea care îi va dărui primul său copil. ”Nimic nu este mai frumos decât să ai o familie, să ai pentru cine să munceşti. Unii mi-au spus că mă grăbesc, că am numai 20 de ani, dar eu sunt cel mai fericit om din lume”, mai spune Alex.