Lider mondial 3×3

radu-petrescu-in-actiuneRadu Petrescu este pe primul loc în lume la baschet 3×3 în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Baschet, la categoria juniorilor sub 18 ani. Ultima treaptă a podiumului este ocupată de un alt român, Victor Bogdan

Ionuţ Barbu

Simona Halep nu este singurul sportiv român lider mondial recent al unui clasament sportiv internaţional. Din ianuarie 2018, ţara noastră mai are un „nr. 1” în lume, la baschet 3×3, conform ultimului clasament dat publicităţii de Federaţia Internaţională de Baschet. Podiumul rezervat juniorilor sub 18 ani la acestă disciplină sportivă îl are pe prima poziţie pe Radu Petrescu, jucător la Ştiinţa Bucureşti. Mai mult, pe treapta a 3-a a acestui top se află tot un român, Victor Bogdan, component şi el al naţionalei U 18 a României la baschet 3×3.
Cei doi, alături de Cătălin Miloş şi Alex Coconea, compun reprezentativa U 18 de baschet 3×3 a României, cu care ţara noastră ar putea ataca o medalie olimpică la JO 2020 Tokyo. Asta pentru că această disciplină sportivă a fost inclusă pe lista disciplinelor olimpice, datorită popularităţii în mare creştere de care se bucură şi îşi va face apariţia în premieră în programul JO, la Olimpiada de la Tokyo. „Felicitări Radu pentru această performanţă de excepţie. Suntem mândri de tine şi aşteptăm cât mai multe trofee în palmaresul tău”, i-a transmis liderului mondial conducerea clubului Ştiinţa Bucureşti, la care Radu Petrescu activează.

Unde sunt investiţii, sunt şi performanţe

poza-grup-baschet-3x3Baschetul 3×3 este într-o continuă ascensiune în ţara noastră, mulţumită investiţiilor consistente făcute în această disciplină, în primul rând la nivel de infrastructură, unde sportivii noştri beneficiază de mai multe arene la standarde oficiale FIBA. Cele mai noi terenuri au fost construite recent în patru licee din Sectorul 2 al Capitalei (Mihai Viteazul, Spiru Haret, Iulia Haşdeu şi Şcoala Centrală). De asemenea, numărul competiţiilor de top de baschet 3×3 organizate în România a crescut considerabil în ultimii ani, dând posibilitatea sportivilor noştri să evolueze şi să capete experienţă. Astfel se justifică şi onorantul loc 9 la nivel mondial pe care România se află acum la această disciplină, punctele obţinute de jucători în cadrul circuitului naţional de baschet Sport Arena Streetball aducând o contribuţie majoră la poziţia ocupată de ţara noastră.
Şi la nivel de seniori se înregistrează în ultima perioadă o ascensiune , chiar dacă în acest moment campioana europeană Andra Haas se află abia pe poziţia 82 în lume (cea mai bine clasată jucătoare a României), iar la seniori cel mai bine clasat baschebalist al noastru este Alin Spahiu, locul 89 mondial.

Reprezentativa U18 a României:
Victor Bogdan (BC CSU Sibiu)
Alexandru Coconea (Steaua CSM Eximbank)
Radu Petrescu (Știința București)
Cătălin Miloş (BC Athetic Constanța)