La Doha (Qatar) s-a desfasurat reuniunea Comitetului Executiv al AIPS

Presedintele APS, Dumitru Graur, ales membru in Comisia de Fotbal a AIPS

* Emanuel Fantaneanu, membru al Comitetului Executiv AIPS, coordonatorul Comisiilor C.E. de Protocol si pe Sporturi

Doha, Capitala Qatarului, a fost, in perioada 22-23 octombrie 2013, gazda reuniunii oficiale a Comitetului Executiv al Asociatiei Internationale a Presei Sportive (AIPS), prima dupa alegerile prilejuite de Congresul de la Soci, din primavara, Comitet Executiv din care face parte, pentru al treilea mandat de patru ani (2013-2017), si Emanuel Fantaneanu, presedinte de onoare al Asociatiei Presei Sportive din Romania.

Intalnirea Comitetului Executiv, care a avut loc in salile Hotelului Sheraton, locul unde s-a desfasurat Congresul AIPS din 2006,  a fost deschisa de Sheikh Saoud bin Abdulrahman Al Thani, Secretarul General al Comitetului Olimpic din Qatar, subliniindu-se cu acest prilej continuarea bunelor relatii dintre COQ si AIPS, subliniindu-se, de asemenea, rolul semnificativ pe care cele doua organizatii il joaca in promovarea sportului la nivel mondial.

De altfel, pe parcursul celor doua zile, membrii Comitetului Executiv au asistat la o serie de evenimente sportive internationale (Cupa Mondiala FINA, Cupa Internationala Ecvestra s.a.), care se desfasurau la acea data la Doha, avand, totodata, intalniri cu reprezentanti ai unor federatii nationale si internationale, in prim plan fiind discutiile cu Cornel Marculescu – director executiv al FINA si Hamad Abdul Rahman Al Attiya – presedinte, respectiv Khalid Safar Al Hajri – secretar general al Federatiei Ecvestre din Qatar.

De asemenea, membrii Comitetului Executiv al AIPS au fost oaspetii “Qatar Foundation” – institutie fondata in 1995 de HH Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, tatal Emirului, pentru a contribui la cresterea societatii din punct de vedere uman, social si economic, la modernizarea educatiei, prin elaborarea unor programe in colaborare cu Universitati din Europa si SUA in domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii comunitatii, al activitatilor sportive s.a. –, ai Weill Cornell Medical College, una dintre primele Universitati, aflata in apropiere de  Al Shaqab, parte a Qatar Foundation Centre, care se ocupa de cresterea si pastrarea calului arab.

Comitetul Executiv al AIPS a avut fructuoase discutii si cu vice-presedintele Centrului International pentru Securitate in Sport (ICSS), Mohammed Hajjaj Al Hajri, precum si cu Massimiliano Montanari – director relatii internationale si Karen Webb – director comunicare referitoare la colaborarea dintre AIPS si ICSS in promovarea actiunilor de securitate, siguranta si integritate in sport.

Comitetul Executiv a analizat si aprobat Rapoartele prezentate de catre Gianni Merlo (Italia), presedintele AIPS, Rosslyn Morris (Australia) – secretar general, Michael Kuhn (Austria) – trezorier, precum si cele ale preseditilor de Uniuni Continentale: Mitchell Obi (Nigeria – Africa), Gabriel Cazenave (Columbia – America), Faisal Al Qanai (Kuweit -Asia) si Iannis Darras (Grecia – Europa), precum si cel al Comisiei de Femei (presedinte – Laima Janusonyte, Lituania).

Un loc important pe Agenda de lucru a fost acordat stabilirii Comisiilor Comitetului Executiv al AIPS (Protocol, Sporturi, Fair-play, Tineri reporteri, Publicatii, Radio-TV-Presa scrisa, Congres s.a.), fiecare cu un rol major in stabilirea programelor pe diverse sectiuni de activitate, de urmarire si dezvoltare a actiunilor AIPS in beneficiul presei sportive internationale.

Conform deciziei Comitetului Executiv, in urmatorii patru ani, Comisile de Protocol si Sporturi vor fi conduse de catre Emanuel Fantaneanu.

Un rol principal in activitatea AIPS il are Comisia CE pe Sporturi, care, la Doha, a avut ca prim obiectiv stabilirea, in concordanta cu prevederile statutare, componentei fiecarei Comisii pe Sporturi (atletism, fotbal, baschet, canotaj, scrima, rugby, tenis de masa, kaiac-canoe etc), pe baza candidaturilor si propunerilor fiecarei Asociatii Nationale, pentru ca in viitor sa coordoneze si sa supravegheze activitatea depusa la nivelul fiecareia dintre cele 20 de comisii de specialitate.

La Doha, membrii Comisiei CE au analizat lista candidatilor, luand decizii in consecinta cu specificul fiecarui sport, acceptand in unanimitate ca membru al Comisiei de Fotbal (9 membri, plus reprezentantii pe continente) pe reprezentantul Romaniei, Dumitru Graur, presedintele Asociatiei Presei Sportive, alaturi de alti ziaristi de mare prestigiu (Keir Radnedge – M. Britanie, presedinte, Hans Joachim Zwingmann – Germania, Silva Iranildo – Brazilia, Gianfranco Coppola – Italia, Petr Sedivy – Cehia, Jan Hermen de Brujin – Olanda s.a.).

De subliniat ca in istoria de 90 de ani a AIPS putini ziaristi romani au facut parte din Comisiile pe Sporturi (Doina Stanescu – tenis, Radu Naum – handbal, Octavian Vintila – scrima, Emanuel Fantaneanu – tenis de masa, presedinte timp de 25 ani), astfel ca alegerea presedintelui APS, Dumitru Graur, reprezinta castigarea unei pozitii cu o frumoasa semnificatie pentru presa de specialitate din tara noastra.

Urmatoarea reuniune oficiala a Comitetului Executiv al AIPS va avea loc la Baku (Azerbaidjan), in preziua Congresului aniversar – AIPS 90, programat intre 26 aprilie si 1 mai 2014.

Emanuel Fantaneanu

Membru Comitetul Executiv AIPS