Inspirat de Jules Verne

avram-iancuBibliotecarul petroşenean Avram Iancu a înotat aproape 3.000 de kilometri pe Dunăre, ajungând la Sulina, destinaţia finală.

Cristian Vlad

Final emoţionant pentru una dintre cele mai spectaculoase tentative din sportul românesc: Avram Iancu, primul român care străbate înot Dunărea de la izvoare până la vărsare, fără costum de protecţie, a ajuns la Sulina, capătul călătoriei sale. Inspirat de romanul lui Jules Verne, “Pilotul de pe Dunăre”, bibliotecarul petroşenean a înotat aproape 3.000 de kilometri de-a lungul fluviului, care străbate Germania, Slovacia, Austria, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina, şi are afluenţi din alte şapte ţări. Avram Iancu a trecut prin patru capitale, Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad, însă a dezvăluit că, “privit din apă”, oraşul Tulcea poate rivaliza oricând cu aceste oraşe celebre.

Lectura l-a mobilizat

poza-2Până la curajosul român, alţi doi sportivi au mai reuşit să străbată înot Dunărea, de la izvoare şi până la vărsarea în Marea Neagră. Primul a fost slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, purtând un costum de neopren, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de labe de înot. Şase ani mai târziu, canadianca Mimi Hughes a terminat acelaşi traseu, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot. Acum, Avram Iancu a realizat această performanţă, înotând traseul de 2.860 de kilometri fără costum de protecţie şi fără alte accesorii ajutătoare! Aventura sa a început în data de 21 iunie, Avram petrecând aproape trei luni în apă, însă a dezvăluit că efortul său a meritat din plin, reuşind să atragă atenţia lumii întregi. “Am avut un motiv special, legat pe jumătate de înot şi pe jumătate de cealaltă pasiune a vieţii mele, lectura cărţilor”, a explicat Avram Iancu, povestind şi cum i-a venit ideea acestei aventuri: “Am recitit romanul Pilotul de pe Dunăre, unde am redescoperit o poveste fascinantă. Cu exact 100 de ani înaintea naşterii mele, Jules Verne dădea viaţă, în 1876, unei călătorii celebre: Ilia Brus (în fapt bulgarul Sergiu Ladko), câştigătorul concursului de pescuit a Ligii Dunărene, naviga la bordul unei bărci, pe întreg parcursul Dunării, de la izvoare la vărsare, trăind numai din peştele pescuit. Călătoria este fabuloasă, plină de mister, de suspans, de conotaţii profunde, diverse. Am vrut să dau, pur şi simplu, viaţă acestui roman. În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj, însă într-un mod mult mai greu, am dorit să atrag atenţia asupra lecturii cărţilor. Acestea pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti”.

18 ore încontinuu a înotat Avram Iancu la precedenta sa performanţă, realizată pe data de 30 august 2016: a devenit primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, fără să poarte costum de neopren şi parcurgând 62 de kilometri. Până atunci, încercase de alte trei ori să traverseze strâmtoarea Atlanticului, dintre Franţa şi Marea Britanie.

Mândria noastră naţională, Dunărea, izvorăşte din Germania şi străbate 10 ţări şi 4 capitale, dar nu trebuie să uităm un lucru. Peste 1000 de km din totalul celor 2860 se află pe teritoriul României! Să nu uităm că la noi se varsă Dunărea, printr-o Deltă unică în lume, iar eu sunt mândru de asta.

Avram Iancu