Inimi tricolore de neînvins

coperta-invictusMilitarii români prezenţi la Invictus Games 2017 au cucerit patru medalii, marile victorii fiind obţinute, însă, în lupta cu dramele la care i-a supus viaţa

Cristian Vlad

Momente unice, pline de încărcătură emoţională, la finalul lunii septembrie, cu ocazia Invictus Games 2017, eveniment care a avut loc la Toronto: Canada a găzduit cea de-a treia ediţie a competiţiei, într-o atmosferă grandioasă, iar militarii-eroi români au fost implicaţi din plin în desfăşurare, întorcându-se acasă cu patru medalii, dar şi cu aprecieri din partea tuturor celor prezenţi. „Invictuşii” tricolori au avut parte de o surpriză plăcută încă dinainte de startul oficial al Jocurilor, când au fost vizitaţi la antrenamente de Prinţul Harry al Marii Britanii. Omul care a pus bazele competiţiei, în urmă cu trei ani, a dorit să îi cunoască pe români, participanţi în premieră la evenimentul de amploare mondială, Alteţa Sa discutând minute în şir cu militarii noştri. A urmat ziua în care lotul român a fost prezentat împreună cu celelalte echipe într-o grandioasă ceremonie la Air Canada Centre, marcând deschiderea Invictus Games Toronto 2017, iar desfăşurarea nu a fost diferită de cea a festivităţilor de la Jocurile Olimpice „clasice”! 550 de sportivi din cele 17 națiuni participante la competiție au defilat în faţa spectatorilor, iar printre VIP-urile prezente în tribună s-au numărat Prinţul Harry al Marii Britanii, Melania Trump, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, oficialități militare şi civile. România a fost reprezentată de ministrul Apărării Naționale, Mihai-Viorel Fifor şi şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

6 discipline, 4 medalii

2-pozeDupă deschiderea de la Air Center Canada, românii s-au concentrat rapid, intrând imediat în febra evenimentului. Cei 15 militari-eroi au obţinut patru medalii, participând la şase discipline sportive individuale – tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot. În plus, au evoluat şi în competiţia de volei şezând! Maiorul Laurențiu Şerban a adus prima medalie pentru delegația noastră, bronz în proba de alergare 1500 de metri, apoi locotenentul Ciprian Iriciuc a terminat tot pe poziţia a treia proba de canotaj în sală. Performanţele tricolore la canotaj au fost completate de plutonierul major Dumitru Paraschiva, care a terminat concursul pe locul 5. A urmat sportul în care românii şi-au demonstrat superioritatea, tir cu arcul, compound, echipa noastră, formată din Ionuț Butoi, Dorin Petruț şi Nicuşor-Augustin Pegulescu, câştigând medalia de aur, iar la individual, Ionuț Butoi a încheiat pe locul secund, cucerind argintul. După o festivitate de închidere la fel de spectaculoasă, militarii români au revenit acasă, fiind aşteptaţi la aeroport de zeci de susţinători, dornici să îi aplaude pe campionii de la Invictus Games!

Rănit în timp ce îşi salva colegii

Înaintea performanţelor sportive de la Invictus Games, militarii-eroi prezenţi la Toronto merită întregul respect datorită modului în care au servit ţara, trecând prin momente care ar fi „zdruncinat” orice alte persoane, neobişnuite cu încercările extreme la care te supune viaţa. Primul român care a urcat pe podium la competiţia din Canada, Laurențiu Şerban a fost rănit în 2006, în Afganistan. Căpitanul lotului Invictus România a încercat să îşi scoată colegii dintr-un transportor amfibiu blindat, care fusese atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat. A avut la rândul său de suferit, rămânând fără piciorul drept şi o parte din mâna stângă. Deloc de neglijat, maiorul Şerban a început pregătirea pentru Jocurile Invictus foarte târziu, în primăvară, din cauza unor probleme medicale la piciorul amputat; deoarece nu avea o proteză performantă, pentru sport, a beneficiat de susţinerea Fundației din România a Prințului Charles. Tatăl Prințului Harry a decis să-i ajute atât pe maiorul Laurențiu Şerban, cât şi pe alți doi sportivi din lotul Invictus România, care aveau nevoie de biciclete hand bike, făcând donația în timp record. La atletism, în cadrul Jocurilor de la Toronto, maiorul Laurențiu Şerban nu a fost singurul român din competiţie: plutonierul Doru Hamza şi sergentul Bogdan Dragomir, ambii răniţi în Afganistan, au avut evoluţii meritorii. Tripleta tricoloră a bifat, de altfel, numeroase participări în finale: Şerban la 100 m, 200 m, 400 m şi 1500 m, Dragomir la proba de 200 m, iar Hamza la rezistență 1500 m.

Victimele talibanilor

printul-harryAmbii concurenţi tricolori în proba de canotaj în sală au căzut victime talibanilor, în cadrul operaţiunilor militare din Afganistan. Locotenentul Ciprian Iriciuc, care a obținut medalia de bronz, a avut de suferit în 2015, într-un incident cu o maşină capcană, în apropiere de aeroportul din Kandahar. Nu mai puțin de şapte militari au fost răniți în atentat, Iriciuc fiind comandant de pluton. Se afla la a doua misiune în Afganistan, iar schijele i-au pătruns în plămâni, umăr şi piept. Medicii americani l-au salvat, chiar dacă a fost vorba de complicații care au dus la transferul său la un spital din Germania. Recuperarea a decurs perfect, iar după câteva săptămâni, eroul român a revenit în Afganistan până la încheierea misiunii!
Celălalt sportiv tricolor din proba de canotaj în sală la Invictus Games, plutonierul major Dumitru Paraschiva, a avut şi el o evoluție meritorie, terminând pe locul 5, din 56 de concurenți. Dintre militarii care au participat la competiția de la Toronto, se poate spune că Paraschiv a fost printre cei care s-au aflat cel mai aproape de moarte: în urmă cu opt ani, pe când făcea parte din forţa de reacţie rapidă a bazei Lagman din Afganistan, a intervenit pentru a-şi salva câțiva colegi americani, care fuseseră prinşi în capcană de talibani. Duşmanii au folosit AG7, mitraliere şi jumătate de tonă de material explozibil, iar Dumitru Paraschiva a ajuns în spital, unde a petrecut luni întregi, fiind chiar în comă indusă timp de câteva săptămâni!

Iubire până la extrem

Chiar dacă nu a revenit acasă cu o medalie, fiind înscris în proba de ciclism (unde a pedalat cu mâinile!), plutonierul adjutant Costinel Slăniceanu s-a numărat printre oamenii care au cucerit cele mai multe laude la Invictus Games, datorită sacrificiului său extrem. În vârstă de 38 de ani, el este erou al Forţelor Terestre, după ce şi-a pierdut un ochi şi un picior în luptele din Afganistan. Incidentul a avut loc în urmă cu 11 ani, în timp ce Slăniceanu şi colegii săi reveneau de la o misiune de noapte. O mină bine plasată a făcut ca maşina blindată în care se aflau aceştia să explodeze, iar urmările au fost dramatice: unul dintre militari a fost spulberat, murind pe loc, iar ceilalți şase au ajuns la spital cu răni grave. Plutonierul adjutant Costinel Slăniceanu a suferit arsuri de gradul IV şi a stat o lună întreagă în comă, având de suportat şi numeroase transplanturi de piele! La trezire a descoperit că îi fusese amputat piciorul, iar cu ochiul stâng nu mai vedea deloc… Cele şase luni petrecute în spital nu l-au demoralizat, mai ales că a primit o dovadă incredibilă de iubire şi ataşament: în ciuda problemelor fizice majore, iubita sa i-a stat alături zi şi noapte, cei doi căsătorindu-se ulterior.

„Sportul mi-a salvat viaţa!”

grup-cu-printul-harryDelegația tricoloră a avut şi un dublu medaliat: câmpulungeanul Ionuț Butoi a obținut argintul în finala de la tir cu arcul Compound Invictus Games Toronto 2017, fiind şi câştigător al marii finale pe echipe, alături de colonelul Augustin Pegulescu şi colonelul în retragere Dorin Petruț. Cei trei militari-eroi români au avut concurență acerbă, pe podium urcând, în urma lor, reprezentanții SUA şi cei ai Marii Britanii. Nicuşor-Augustin Pegulescu a fost rănit în anul 2009 în Afganistan, având piciorul stâng amputat, în timp ce ultimul component al tripletei “de aur”, Dorin Petruț, este singurul component al lotului prezent la Invictus Games 2017 care nu a căzut victimă conflictelor din Afganistan: accidentul său s-a petrecut în Irak, iar acum are în piciorul stâng, de la genunchi la gleznă, o tijă din titan, prinsă cu cinci şuruburi.
La rândul său, Ionuț Butoi a fost rănit în Afganistan, acum 9 ani: a căzut victimă unei bombe artizanale, la doar câteva săptămâni după începerea misiunii. „Spre finalul lunii august, în 2008, un proiectil imens a explodat şi a spulberat maşina de luptă în care mă aflam. Am avut noroc că am scăpat cu viaţă, fiind tratat în Germania, însă am rămas paralizat în partea de jos”, povesteşte Ionuţ Butoi, care regretă că nu a putut continua cariera de arbitru de fotbal, fiind în plină afirmare înaintea plecării spre Afganistan. După accident a rămas ţintuit într-un scaun cu rotile, din cauza fracturii suferite la coloana vertebrală, iar la paralizia de la brâu în jos s-a adăugat şi un diabet pe fond de stres. A reuşit să treacă peste toate problemele şi a demonstrat acum că este un adevărat campion, tocmai datorită marii sale pasiuni, sportul. Exemplu de voinţă, nu a renunţat la o viaţă “normală”: are doi copii minunați, Valentin şi Mihaela, este în continuare încadrat în armată, conduce maşina, înoată şi se antrenează pe două ori pe zi la tras cu arcul şi e sigur că: „Sportul mi-a salvat viaţa!”. Patriot convins, imediat după ce a primit medalia la Toronto a cerut steagul tricolor, pentru a-l purta pe umeri!

Pregătiți de CSA Steaua

Pregătirea militarilor-eroi, pentru Jocurile Paralimpice Invictus, a fost asigurată de conducerea CSA Steaua, clubul roş-albastru achitându-se perfect de sarcinile asumate. Legitimaţi ai secţiei “persoane cu dizabilităţi”, sportivii nu au fost pregătiți doar pentru competiție, ci şi le-a fost oferit suportul moral pentru reintegrare, fiind vorba despre persoane care au suferit traume atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Practic, prin aderarea la programul creat la iniţiativa Prinţului Harry al Marii Britanii, CSA Steaua a mers pe linia sa de bază, care înseamnă reprezentarea armatei române la competiţiile sportive de top, pe plan intern şi internaţional, ajungând până la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale.

Echipa României prezentă la Invictus Games 2017

premiere-cotroceniAtletism
-maior Laurențiu Şerban, rănit în anul 2006, în Afganistan;
-plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan;
-sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.

Ciclism
-plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan;
-plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan;
-plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan.

Canotaj în sală (la simulator)
-locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan;
-plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan.

Haltere
-maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan;
-plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganistan.

Tir cu arcul
-caporal Eugen Pătru, rănit în anul 2014, în Afganistan;
-plutonier Ionuț Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan;
-colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan;
-colonel (rtr.) Dorin Petruț, rănit în anul 2007, în Irak.

Înot
-plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan;

La disciplina de echipă „Volei din şezut” au fost înscrişi toţi cei 15 sportivi.

15 militari-eroi au reprezentat România la Jocurile Paralimpice Invictus, ediţia 2017, aceasta fiind prima participare a ţării noastre la această competiţie. Dintre sportivii noştri, 14 au fost răniţi în luptele din Afganistan, iar colonelul în retragere Dorin Petruţ a avut de suferit în timpul operaţiunilor din Irak, în urmă cu un deceniu.

200 de militari români au avut de suferit în misiuni externe, peste 170 dintre ei fiind răniți, iar 29 au decedat. Chiar luna trecută, caporalul Mădălin Stoica a murit la spital, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan, în incident fiind răniţi alţi doi militari.

Asta este minunat la Invictus. Nu trebuie să renunți niciodată. Chiar dacă eşti la pământ, ridică-te şi mergi, continuă lupta, acesta este Spiritul Invictus.
Laurenţiu Şerban, primul român medaliat la Invictus Games