FC LIVERPOOL, în România anului 1936

Matchurile lui F.C. Liverpool la Bucureşti constituie, fără îndoială, nu numai cel mai important eveniment al sezonului, ci şi punctul culminant din evoluţia spectacolului footballistic dela noi. Venirea jucătorilor englezi pe meleagurile noastre marchează un moment de superlativă isbândă sportivă şi răsplăteşte dorurile footballistice, din ce în ce mai greu de mulţumit, ale publiculului bucureştean.

După ce am văzut evoluând pe stadioanele noastre echipele fruntaşe ale soccerului ungar, austriac şi cehoslovac şi după ce i-am văzut la Onef pe italieni şi pe francezi iată-ne acum în măgulitoarea situaţie de a adăposti o echipă engleză, din prima ligă profesionistă.

Odată şi odată, trebuia să se producă şi evenimentul acesta. Evoluţia spectacolului footballistic dela noi îl îndreptăţeşte. Concluziile senzaţionale ale ultimelor matchuri internaţionale, desfăşurate sub domnia „bursei negre“ justificau orice aspiraţiune.

E de mărturisit însă că nu ne-am fi aşteptat la atâta promptitudine în realizarea unei vizite engleze. Ne-am temut că foamea noastră de a cunoaşte o echipă englezească să trebui să înfrunte încă multe dificultăţi şi că ne este sortit să mai treacă apă pe sub planşeul Dâmboviţei până vom reuşi să sosească în Bucureşti o echipă englezească.

Iată-i, totuşi, pe cei dela F.C. Liverpool, în mijlocul nostru. Angajarea lui Liverpool a fost facilitată, în mare parte, de faptul că gruparea care ne vizitează, deşi construită pe baze profesioniste, a înţeles să facă din turneul ei în România, o plimbare de agrement şi de propagandă şi nici-decum o călătorie comercială.

Amănuntul e de reţinut: Liverpool nu vine la noi nici pentru interese financiare, şi nici pentru recoltă de succese sportive. Englezii vor să ne încânte ochiul şi sufletul, prilejuindu-ne o demonstraţie de football englezesc.

Articolul complet il puteti citi in Revista Sport in Romania Nr. 5–februarie 2014.