„Educați-vă antrenorii pentru noua generație!”

„Sănătatea mentală a sportivilor” este un subiect extrem de important în sportul mare, motiv pentru care COSR a organizat un curs de high-class pe această temă.

”Performanța nu răsare din rugăciuni și dorințe. Nu e sigură nici când ai muncit din greu. Suntem oameni și noi, nu roboți și, după 16 ani de înot de performanță, cu opt antrenori diferiți și în opt medii diferite vă spun că succesul e întotdeauna un efort de echipă. În plus, niciun antrenor, oficial, nici chiar părinții nu știu toate trăirile interioare ale unui sportiv de mare performanță, așa că le spun tuturor care au ales acest drum: Învățați să aveți singuri grijă de voi!”, a fost mesajul transmis de Robert Glință la Cursul privind ”Sănătatea mentală a sportivilor de performanță”. Acesta a fost completat de alți mari campioni ca Ana Maria Brânză, Geanina Beleagă, Larisa Iordache sau Mihaela Buzărnescu, toți transmițând mesajul: ”Aveți grijă nu numai de campioni, ci și de oamenii simplii, cu probleme lor, pe care le ascund sub medalii”.

Lectori de elită

Evenimentul s-a desfășurat recent la Complexul Sportiv Olimpic de la Izvorani, cu participarea a peste 50 de psihologi, antrenori, sportivi, oficiali de la federațiile olimpice. La deschiderea evenimentului au fost prezenți și au luat cuvântul președintele COSR, Mihai Covaliu, secretarul general George Boroi și reputatul dr. prof. univ. Vlad Ciurea.
Pe post de lectori, pe lângă Alina Gherghișan, psiholog COSR, au fost:
– dr. Mustafa Sarkar, profesor asociat la Universitatea Nottingham – Facultatea de Științe și Tehnologie – a susținut o prezentare având ca temă ”Dezvoltarea rezilienței individuale și în echipă”.
– Denis Hauw, Prof. Univ la Univeristatea din Lausanne, a vorbit despre ”Sănătatea mentală a sportivilor de elită”.
– Cedric Quignon-Fleuret, psiholog clinician și fost șef al unității de psihologie sportivă din secția medicală de la INSEP, Franța, care a vorbit pe tema ”Starea de bine și performanța”.
– Petre Rădescu, dr. psihiatru phd., care a vorbit despre ”Emoții: afecte și sentimente” într-o prezentare interactivă care i-a implicat pe toți cei prezenți la curs.
Cu o astfel de ”distribuție”, filmul de peste 10 ore al seminarului a curs în ritm alert, la final, George Boroi anunțând că va milita ca împreună cu Ministerul Sportului să se deschidă urgent un cabinet de sănătate mentală pentru sportivi.

”Lăsați sportivii să vorbească liber și veți avea mari surprize”

Profesorul universitar Denis Hauw e convins că, pentru a fi performant, sportivul zilelor noastre trebuie să fie fericit. ”Dați cuvântul sportivilor și veți fi surprinși, pentru că nici nu bănuiați la ce se gândesc ei. Sportivii sunt supuși la o foarte mare violență psihologică, iar sintagma ”Trebuie”, înlocuiți-o cu ”hai să facem. Sportivii trebuiesc educați!”.

Sfaturi practice pentru antrenori

”În sport trebuie să accepți toate emoțiile, chiar și – frica de eșec, rușinea, vina – și să le folosești pentru a deveni mai bun. Într-o echipă nu ajunge un singur lider, ci trebuie ca toți să știe că sunt importanți. Progresul e bazat pe cinci întrebări pe care trebuie să și le pună fiecare: Cine suntem? Ceea ce fac/facem contează? Ce vrem să fim? Putem deveni ceea ce vrem să fim? Cum devenim ceea ce vrem să fim? Ca să asculte și să înțeleagă vocile sportivilor, antrenorii trebuiesc educați!”, a spus dr. Mustafa Sarkar, care a oferit și câteva sfaturi practice pentru antrenorii români:
– dezvoltați culturi mai relaționale în raport cu toate competițiile;
– Normalizați greșelile, eșecurile și înfrângerile, fac parte din viață;
– Oferiți-le sportivilor spațiul și contextul de a vorbi liber despre emoții;
– Înțelegeți că și în interiorul unui mare campion este tot un om;
– Dați oportunitatea și celorlalți să vorbească, rolul ședințelor nu este doar să impuneți;
– Asumați-vă propriile vulnerabilități și împărtășiți-le;
– Vorbiți deschis despre riscuri și eșecuri
– Fiți un model pentru sportivii voștri.

”Sportul de mare performanță se bazează pe suferință”

Petre Rădescu a pus în dificultate sportul românesc legat de structura planurilor de pregătire. ”În sportul românesc se vorbește de plan de pregătire pe ciclu olimpic, pe macrociclu, microciclu, mezociclu, dar nu am auzit să se discute de plan de carieră. Majoritatea activităților sportive de performanță se bazează pe durere”

Top 10 sfaturi de la dr. Alexandru Vlad Ciurea

”Nu sunt limite în activitatea cerebrală, așa cum nu sunt nici în sport” și-a început prezentarea autorul cărții “Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”. Renumitul prof. univ. dr. neurochirurg Ciurea, după peste 50 de ani de experiență în cercetarea creierului uman, peste 23.000 de oameni operați și peste 40 de cărți scrise a preferat o abordare pe înțelesul tuturor, oferind o rețetă la îndemnâna oricui pentru un creier sănătos, cu atât mai mult cu cât, el consideră că perioada modernă și profund tehnologizată de acum duce la involuție cerebrală:
1. Mâncarea / ”Aveți grijă ce mâncați, folosiți cât mai rar semipreparatele și mezelurile”
2. Apa / ”Mulțumiți-i apei înainte să o beți, pentru că are un rol decisiv pentru sănătatea noastră, iar specialiștii au ajuns la conluzia că aceasta își schimbă proprietățile în funcție de numeroși factori”
3. Aerul / ”Poluarea din marile orașe aduce numeroase boli degenerative, așa că de câte ori aveți ocazia, mergeți în parcuri, în drumeții și respirați adânc”
4. Motivitatea / ”Mă mișc, deci exist. Nu lăsați tehnologia să vă domine, mai bine bateți mingea”
5. Muzica / ”Este demonstrat benefică pentru minte”
6. Dansul
7. Socializările
8. Somnul de calitate
9. Fără alcool, țigări și droguri
10. Treziți-vă de dimineața!

Articol publicat în numărul 107 al revistei „Sport în România”