
Dincolo de parcursul impecabil al naționalei mari în Liga Națiunilor, a făcut o deosebită impresie victoria clară și calificarea echipei U21 la Campionatul european de anul viitor, în Slovacia. După un meci excepțional pe Giulești, Louis Munteanu, Dina Grameni, Tavi Popescu, Rareș Ilie, Răzvan Sava, Andrei Borza și coechipierii lor au zdrobit Elveția, câștigând grupa într-o manieră care ne-a reamintit de performanța echipei lui Mirel Rădoi la EURO 2019, în Italia, cea cu Dennis Man, Ianis Hagi, Florinel Coman, Darius Olaru sau Denis Drăguș. Această echipă nouă, având 85% jucători din fotbalul intern, a obținut astfel cea de-a patra calificare consecutivă la Europeanul de tineret, o izbândă care ne-a bucurat foarte mult. Însă, dincolo de ea, merită să analizăm mai în profunzime performanța Federației de Fotbal, care este pe cale să obțină succesul unui sistem de creștere și promovare a tinerilor jucători cum fotbalul românesc n-a mai avut de multă vreme.
Va trebui să reținem că în momentul de față FRF păstorește nu mai puțin de șapte echipe naționale de perspectivă, în afara naționalei mari, condusă de Mircea Lucescu. Este vorba despre selecționatele de copii, juniori și tineret, de la U15 la U21, ultima fiind condusă de Daniel Pancu. Efortul financiar pentru întreținerea acestei pepiniere este considerabil, fiindcă fiecare selecționată are propriul program de pregătire și meciuri. Spre exemplu, echipa de U15 (antrenor Victor Ene) a efectuat recent un turneu în Italia, iar cea de U16 (antrenor Nicolae Roșca) a fost în Turcia, unde a bătut Moldova cu 5-0, apoi 1-0 și 2-2 cu Cehia, 0-0 cu Portugalia.
Despre selecționata U17 (antrenor Nicolae Grigore), care a fost într-un turneu în Polonia, merită să vorbim un pic mai mult, dată fiind componența lotului său. Ei bine, dintre cei 22 de jucători convocați nu mai puțin de 13 (59%) provin de la cluburi din străinătate, după cum urmează: Farcaș (CD Leganes, Spania) – portar; Radu (Villarreal) și Niculaesei (Elche) – ambii din Spania, Cojocariu (Atalanta), Bădărău și Precupanu (ambii Juventus) și Moisa (Venezia) – toți din Italia – fundași; Drăghici (Augsburg) și Miu (Hannover 96) – ambii Germania, Amarandei (Sampdoria), Popescu (Lecce) și Olteanu (Venezia) – toți din Italia, Radu (Malaga, Spania) – mijlocași. Nu toți aceștia vor fi titulari, dar este evident că există o tendință clară să apară tot mai mulți tineri născuți/crescuți în străinătate, dar bucuroși să poată reprezenta țara părinților lor. Curând echipa va ataca preliminariile EURO 2025.
Vine la rând selecționata U18 (antrenor Adrian Dulcea), care a jucat recent la Tiraspol (3-0 cu Moldova), în care se află de asemenea șapte tineri din afara țării. Trecem la U19 (antrenor Ion Marin), cu opt „stranieri” în lot: 1-1 cu Spania și 2-0 cu Germania (!). Echipa se pregătește pentru turneul final EURO 2025, care va avea loc în România. Acum ajungem la U20 (antrenor Costin Curelea), echipă care face parte din Elite League, 1-0 cu Cehia în deplasare și 2-2 cu Elveția la Mogoșoaia. Din lot fac parte nouă jucători din afara țării: Răfăilă și Burnete (Lecce), David (Gubbio), Duțu (AC Milan), Florea (Juventus) și Sfait (Salernitana) – toți din Italia, Jălade (FC Sevilla, Spania), Strata (Ajaccio, Franța) și Enes Sali (FC Dallas, SUA). Mai sunt aici Musi, Rareș Pop, Trică sau Radaslavescu, aceasta fiind echipa care va urma celor de la U21. În noiembrie selecționata lui Curelea va avea meciuri în Elite League U20 cu Portugalia și Italia, fiindcă de regulă sunt destul de puține țări care își „permit” să aibă o echipă U20, date fiind costurile. Rămân doar cei mari, iar meciurile sunt pe măsură.
Dincolo de toate aceste nume și date, este evident că există un suflu nou în fotbalul românesc, care coincide, întâmplător sau nu, cu aducerea lui Mircea Lucescu la cârma echipei naționale. „Il Luce” a susținut mereu că succesul echipei de seniori aduce rezultate bune și la celelalte echipe ale fotbalului nostru, ca o reacție în lanț care se propagă din generație în generație. Pe scurt, impresia este că ne aflăm într-un moment bun al fotbalului românesc și nu ne dorim decât ca el să continue. Pentru final am păstrat o declarație interesantă a domnului Marcel Ciolacu, candidat la președinția României: „Dom’le, hai să pornim de la copii, de la juniori și de la tineret!. Investește federația un euro, statul român trebuie să vină și el cu un euro. Investește Gigi Becali sau Hagi un euro în Academia de Fotbal, și statul român trebuie să vină să investească un euro! Pentru că asta îți dă, de fapt, acea linie de continuitate”. Așa să fie!
Editorial de Dumitru Graur