Într-un Raport al EPRS (European Parliamentary Research Service) se arată că în anul 2018 industria sportului a avut o creștere globală de 7%, în special datorită organizării unor mega-competiții, cum a fost de exemplu Cupa Mondială FIFA.
Ceea ce a dus, la momentul respectiv, la optimistă estimare a valorii pieții sportive de 627 de miliarde de dolari pentru anul 2023 – o creștere de 33% față de 2018. Din păcate, apariția pandemiei de Coronavirus a produs un cutremur care a afectat și încă afectează puternic atât sistemul mondial de sănătate, educația, instituțiile financiare și comerciale, cât și sportul însuși. Cu o persoană decedată la fiecare 17 secunde, Europa deținea la un moment dat recordul de 30% din totalul infectărilor și 26% din cel al deceselor pe glob. Chiar dacă răspunsul țărilor UE a fost diferit, de la țară la țară, decizia unanimă a fost completa oprire a competițiilor, inclusiv amânarea unor competiții de mare importanță, cum au fost Jocurile Olimpice sau CE de fotbal, ca să nu mai amintim de Formula 1, hocheiul, tenisul și multe altele.
Întregul sport a fost afectat – de la echipele de amatori la cluburile profesioniste, sportivi și antrenori, organizatori de competiții, suporteri și sponsori. În fapt, puține industrii mondiale au avut atât de suferit de pe urma coronavirusului, precum industria sportului. În mod normal, sportul aduce o mulțime de beneficii Comunității Europene, inclusiv cele economice. Aproape 6 milioane de oameni au slujbe legate într-o mai mică sau mai mare măsură de sport în Europa (aproximativ 3% din totalul personalului angajat în UE), iar bunurile și servicii legate de sport aduc anual în jur de 280 de miliarde de dolari, ceea înseamnă ușor peste 2% din totalul Produsului Intern Brut în Europa celor 27 de state. Cu alte cuvinte, subliniază raportul, fiecare al 47-lea euro și fiecare al 37-lea loc de muncă din UE sunt legate de sport!
Conform unei prognoze recente, Covid-19 a avut un dublu impact negativ asupra sportului în UE-27, exprimat într-o reducere de 15% (sau 47 milioane euro) asupra PIB-ului european și o pierdere de 16% a numărului de slujbe legate de sport (845.000). Efectul este considerabil crescut dacă ne vom referi la serviciile aferente sportului, cum ar fi turismul, industria voiajului, infrastructura, cateringul și transmisiunile TV, ca să numim numai câteva dintre sectoarele afectate. În care caz proporțiile pierderilor se ridică la 79 de milioane euro pentru PIB și 1,2 milioane de slujbe.
Printre țările UE în care industria sportului are un impact relativ important asupra economiei și sunt cele mai afectate de prezența coronavirusului, având scăderi ale Produsului Intern Brut și respectiv al numărului de angajați în acest sector se află Austria (respectiv 20 % și 20 %), Spain (19 %, 20 %), Cipru (19 %, 19 %), Croația (18 %, 16 %) și Danemarca (15 %, 15 %), iar între cele în care se prevede impactul cel mai redus se află Grecia (3 %, 4 %), Bulgaria (5 %, 6 %) și Belgia (5 %, 7 %). Țara noastră se află undeva între aceste cote, industria sportului nefiind atât de dezvoltată precum în alte țări UE.
Acum, când întreaga lume începe să se vindece de Covid-19, devin esențiale măsurile sanitare care asigură atât siguranța întrecerilor sportive, ca și sănătatea sportivilor și a celor implicați în organizare. Ne bucură mult deschiderea de care vor beneficia unor competiții viitoare organizate în țara noastră (cum ar fi prezența spectatorilor la meciurile Euro 2020), însă mai este mult până departe. Așa cum se știe, sportul joacă de asemenea un rol vital nu doar în sănătatea și buna pregătire fizică a indivizilor, ci și în crearea unei societăți mai bune, ajutând la găsirea unor soluții în imperioase probleme actuale, precum rasismul, excluderea socială și inegalitățile de gen. În același timp, sportul poate fi asociat cu formele avansate de dezvoltare economică, utilizând mijloacele din știința sportului și echipamente de ultimă generație pentru antrenament, contribuind și la rezolvarea unor probleme sociale, precum obezitatea infantilă și sedentarismul. În lipsa sportului, întreaga societate umană suferă. Să sperăm că vor veni și zile cu soare, nu peste mult timp, în care vom putea uita de coșmarul prin care am trecut.