Delegatia Romaniei a participat la Congresul AIPS de la Seul

În perioada 22-27 martie a.c., dl. Dumitru Graur – presedintele nou ales al Asociatiei Presei Sportive din România,  si dl. Emanuel Fantaneanu – membru in Comitetul Executiv AIPS, au participat în calitate de delegati la cel de-al 74-lea Congres al Asociatiei Internationale a Presei Sportive (AIPS), care s-a tinut la Seul, capitala Republicii Coreea de Sud.

 

La eveniment au fost prezenti 263 de delegati, reprezentînd 126 de tări ale lumii, de pe toate continentele. Timp de cinci zile în plenul congresului, ca si pe sectiunile continentale (AIPS Europe în cazul tării noastre), au fost înfătisate participantilor o serie de referate si informări punctuale despre problemele majore care frămîntă lumea jurnalisticii sportive mondiale. S-a vorbit insistent despre pericolul nr. 1 care planează astăzi asupra sportului, agresiunea pariurilor ilegale, despre ascensiunea noilor forme de gazetărie sportivă („new media”), ca si despre parteneriatele cu principali organizatori ai competitiilor internationale. La congresul de la Seul au fost invitati reprezentanti ai celor mai importante foruri mondiale ale sportului, CIO, FIFA, FISU (sportul universitar) sau FIG (gimnastică), dar si organizatori ai celor mai importante evenimente sportive din perioada următoare: JO Londra 2012, JO Sochi 2014, CM atletism Daegu 2011, Jocurile universitare de la Shenzhen, Kazan si Gwangju. Candidatii pentru organizarea JO de iarnă din 2018 (Munchen, Annecy si PyongChang) si-au prezentat încă o dată, în fata asistentei numeroase, proiectele lor ambitioase.


Aflat pentru prima oară la o astfel de manifestare, dl. Dumitru Graur a profitat de ocazie pentru a stabili raporturi de amicitie si posibilă colaborare cu cea mai mare parte a participantilor la Congresul AIPS, editia Seul 2011.

Următoare editie a Congresului Asociatiei Internationale a Presei Sportive va avea loc în localitatea austriacă Innsbruck, în luna ianuarie 2012.