În numele participanților la congresul anual al Asociației Jurnaliștilor Sportivi din Europa de Sud-Est (SEESJA), reprezentând Bosnia și Herţegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, FYROM, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Turcia.
Stimați domni,
Sunt deja patru decenii de când se folosesc substanțe ilegale pentru stimularea sportivilor – s-au evaluat și explicat efectele, dar discuțiile publice pe acest subiect au fost mereu neplăcute – iar asta are o importanță crucială pentru dezvoltarea sportului.
În războiul contra pilulelor magice și a prafurilor se confruntă, pe de o parte, mari corporații ce plătesc pentru publicitate sau pentru a beneficia de ultimele descoperiri din chimie și industria farmaceutică și, pe de altă parte, federațiile internaționale, Comitetul Olimpic Internațional, WADA, toate acesta monitorizând, controlând și aplicând amenzi sau interzicând activitatea sportivă a celor care apelează la substanțele interzise.
Noi, jurnaliștii sportivi din asociațiile naționale membre ale SEESJA, suntem preocupați de acest subiect extrem de important. Credem că e nevoie de un nou început în campania întregii comunități sportive împotriva acestui flagel care afectează inclusiv pe tinerii sportivi.
Suntem gata să dovedim miilor de oameni care sunt interesați de sport că simplul control, sancționarea sau interzicerea unor sportivi, blamul arătat folosirii medicației ilegale, nu sunt de ajuns. Tot atât de importante sunt și identificarea unor forme de persuadare și educare a tinerilor sportivi, care trebuie să fie conștienți de răul enorm și ireparabil, pe care și-l pot produce.
Mesajul nostru nu se adresează doar celor care abuzează de medicația ilegală, dar și miilor de băieți și fete care nu au fost încă sfătuiți sau forțați să folosească stimuli sau aditivi ilegali. Concentrându-ne atenția pe sportivii sub 18 ani, așteptăm ”verdictul” specialiștilor și oficialilor din sport. Conform celor mai recente tendințe în sportul modern, organismele fragile și imature ale copiilor de 13-14 ani sunt pur și simplu aruncate în competiții sportive, fiind forțați să facă performanță. Și asta se întâmplă adesea sub logo-ul ”fair-play”-ului sau sub egida CIO, FIFA sau a altor organisme internaționale. Numai că mesajul ”fair-play”-ului este repede uitat, imediat după startul competiției, deoarece așteptările – pentru copiii aflați în concurs – sunt anormal de mari.
Noi, jurnaliștii, uniți sub egida SEESJA, dorim să oferim aici, la acest forum Bansko 2015, soluții și pași concreți: să susținem eforturile celor implicați – persoane sau instituții – în prevenirea tinerilor sportivi, în găsirea unor noi forme de educare a lor, dar și a antrenorilor, părinților, oficialilor și a tuturor celor implicați în fenomenul sportiv.
E nevoie totodată de câteva schimbări radicale pentru a preveni tinerii sportivi să se alăture ”euforiei dopingului”. După ce CIO a adoptat ideea organizării Jocurilor Olimpice ale Tinerilor și din moment ce există deja campionate mondiale pentru tineri, pe diferite categorii de vârstă, e nevoie ca CIO să stipuleze că la aceste jocuri olimpice ca și la toate celelalte competiții continentale sau internaționale să poată participa doar tineri care au 18 ani. Și, de ce nu, după un timp, doar cei care au 19 ani?
Iar un prim efect al unor asemenea măsuri ar fi că nu ne vom mai minuna în fața fetițelor prodigioase, membre ale echipelor de gimnastică ale SUA sau China, nici în fața tinerilor înotători germani al căror sânge a fost în întregime schimbat, nici în fața fragilelor fete care se supun unor antrenamente susținute pentru a performa în gimnastica ritmică. Nu ne vom mai lăsa astfel uimiți de copii ale căror bioritmuri și procese fiziologice normale au fost astfel schimbate, afectate.
Apelăm la dvs, dle președinte al CIO, la șefii tuturor federațiilor sportive internaționale, la Comisiile sportive europene, la liderii AIPS, să dați dovadă de deschidere și obiectivitate în evaluarea inițiativei noastre.
Ne dăm seama că, oricât de mare ar fi dorința noastră, această problemă nu se poate rezolva peste noapte. Dar dacă vocea clară și curajoasă a comunității sportive se va auzi mai tare, mai des, vom reuși și să obținem rezultate.
June 4, 2015
Bansko, Bulgaria
Această declarație a fost semnată de către președinții și secretarii generali ai Asociatiilor nationale de jurnaliști de sport, după cum urmează: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, FYROM, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia și de președintele AIPS Europe. Acest document va fi trimis președintelui CIO, principalelor federații sportive internaționale, Comisiei de Sport a Uniunii Europene, Asociațiilor Naționale de Presa Sportivă din Europa, precum și președintelui AIPS Gianni Merlo.