Bacău – Oraș European al Sportului 2017

bacauIonuț Barbu

Într-o ceremonie care a avut loc la Bruxelles, în incinta Parlamentului European, Bacăul a devenit „Oraș European al Sportului 2017”, titulatură acordată de ACES, European Capitals and Cities Of Sport Federation, care plasează orașul lui Bacovia în galeria a 15 orașe continentale din care mai fac parte Aosta, Banska Bystrica, Bristol, Cagliari, La Chaux de Fonds, Gondomar, Jurmala, Noordwijk, Mollet del Valles, Olomouc, Ostende, Pesaro, Stara Zagora și Vicenza. Titlul, acordat după o evaluare pozitivă a potențialului municipiului, efectuată de conducerea ACES pe teren, în Bacău, obligă municipalitatea băcăuană să investească în infrastructură, dar și în dezvoltarea programelor sportive pentru toate vârstele.
„Timp de două ore, cât durează această Gală, sportul ne unește în intenția noastră de a construi o Europă mai sănătoasă. Vorbim de sport, văzut ca un factor de sănătate, bunăstare și integrare. Misiunea noastră este de a premia orașele care sunt exemple din acest punct de vedere. Distincția oferită de noi reprezintă și un motiv de mândrie, dar mai ales o obligație”, a punctat Gian F. Lupattelli, președintele ACES, care a apreciat nominalizarea Bacăului pentru această titulatură onorantă: “Bacău, respectând standardele noastre, trebuie să-și consolideze și, parțial, să-și restructureze infrastructura sportivă, însă am convingerea că tânărul primar Cosmin Necula și echipa sa vor reuși în acest demers. Îi acordăm credit pentru că orașul are potențial însemnat, în special în plan uman, are voință de a fi cunoscut în lumea europeană”.

Sportul de masă în prim-plan

neculaDelegația Bacăului la această festivitate a fost condusă de primarul Cosmin Necula, care a prezentat în fața asistenței din sala „Alcide de Gasperi” steagul personalizat cu titulatura de Oraș European al Sportului. Primarul Bacăului s-a adresat auditoriului mai întâi în română și apoi în engleză: ”Vreau să le transmit pe această cale concetățenilor mei că, prin obținerea acestei distincții, orașul lor va deveni unul din orașele importante ale Europei. Totodată, sportul băcăuan va constitui un exemplu pentru întreaga Românie. Vreau să mulțumesc conducerii ACES Europe, dar și europarlamentarului Cătălin Ivan, care ne-a susținut în demersul nostru. Totul se va derula conform strategiei pe care o vor stabili oamenii de sport ai Bacăului. Din păcate, sportul de masă a fost neglijat total în ultimii ani de Primăria Bacău, această componentă fiind în subsidiarul sportului de performanță. Ori, sportul de performanță nu înseamnă sănătate pentru publicul larg. Acest titlu primit din partea ACES Europe va obliga Consiliul Local și Primăria să-și îndrepte privirea spre sportul de masă și, implicit, spre sănătatea băcăuanilor”.

Buget considerabil mărit și investiții în infrastructură

petrache„Va fi o competiție cu noi înșine pentru o stare de spirit pe care Bacău vrea și poate să o dezvolte într-un mod cât mai sănătos pentru populația municipiului. Această titulatură nu va fi o tichie de mărgaritar, ci va constitui premizele unui implant serios în creativitate, unul, însă, și de mare responsabilitate. Este un nou început pentru Bacău, iar acest titlu onorant va reprezenta un vector pentru alocarea unui buget mai consistent sportului. Avem în vedere alocarea de fonduri substanțiale pentru dezvoltarea proiectelor sportive propuse prin candidatura la titlul european primit, în special pentru refacerea infrastructurii. Dacă anul acesta am avut alocate 10 milioane de lei, în 2017 estimăm să creștem cu cel puțin 30 la sută aceasta sumă. Ne propunem și un parteneriat cu Facultatea de Kinetoterapie a Universității de Stat Vasile Alecsandri, care să aibă drept componente educația, recuperarea și performanța, un parteneriat cu cluburile școlare și de performanță din muncipiu în ceea ce privește activitatea copiilor, un parteneriat cu Republica Moldova, deoarece nu trebuie să neglijăm localitățile cu care suntem înfrățiți, dar și implementarea unui program care să ne permită să trăim mai sănătos făcând sport cât mai multe zile dintr-un an”, a mai punctat edilul.

Acces spre fonduri europene substanțiale

Prin obținerea acestui titlu, Bacăul poate atrage fonduri europene, în funcție de sustenabilitatea programelor pe care și le propune, fonduri care variază între 55.000 euro și 550.000 euro. ”Bacăul s-a conectat, în mod direct, la Europa, prinzând un important flux de oportunități. Sportul, în cazul de față, este un motor care permite Bacăului să intre în familia europeană în care se întâmplă foarte multe lucruri pozitive, nu doar sport. Prin rezonanța acestei desemnări vor apărea și oportunități economice însemnate, pe care Bacăul nu trebuie să le rateze. Îl cunosc foarte bine pe Cosmin Necula și tocmai de aceea am foarte mare încredere că acest moment prielnic va fi fructificat foarte bine de municipalitatea băcăuană”, a declarat europarlamentarul Cătălin Ivan.
De reţinut că tot în 2017 Bacăul a mai fost desemnat și Capitala Tineretului din România.

10.000 de euro a fost taxa de înscriere a candidaturii Bacăului pentru titulatura de Oraș European al Sportului și acordarea către ACES de spațiu publicitar în valoare de 200.000 de euro