Jurnaliștii români au participat la cel mai important eveniment anual al presei din sud-estul Europei.
România a participat cu nouă jurnaliști la Congresul SEESJA (South East European Sports Journalists Association), ajuns la ediția a 8-a, reprezentanții APS fiind printre protagoniștii consfătuirii de la Siofok, între 14 și 17 octombrie. Discuțiile au vizat problemele importante ale momentului în presa mondială, iar evenimentul a fost onorat de nume “grele” ale AIPS: Zsuzsa Csisztu, membru în Comitetul Executiv, trezorierul AIPS Europe, Murat Agca sau Gyorgy Szollosi, membru în Comitetul Executiv AIPS Europe, din care face parte şi preşedintele APS România, Dumitru Graur. Cei nouă jurnalişti români au participat la temele principale, alături de colegii din alte 11 ţări est-europene, La Siofok desfășurând-se cea mai importantă conferinţă de acest gen de pe continent. De altfel, SEESJA este cea mai puternică asociaţie zonală, primind “întăriri”, la congresul din acest an, de la țări care și-au trimis reprezentanții în premieră: Kosovo și Cipru.
Luptă contra rasismului
Delegațiile participante la Congresul SEESJA au discutat, în principal, despre problemele legate de combatarea rasismului în sport, mai ales că presa are un rol extrem de important în educarea publicului, cel mai afectat fiind fotbalul. De asemenea, o temă importantă a fost cea a dopajului, acolo unde numeroase anchete jurnalistice au dus la adoptarea de măsuri din partea forurilor de resort. Un moment special la Siofok a fost cel al discuțiilor legate de refugiații veniți de pe alte continente, în special din zona de conflict Siria – Irak. Jurnaliștii prezenți au căutat soluții comune pentru a-i integra pe tineri, și cu sprijinul presei, în fenomenul sportiv din țările de adopție. Alte teme analizate la Congresul SEESJA au fost remunerația ziariștilor de sport din țările participante, din cauza scăderii salariale din ultimii ani, încurajarea voluntariatului în sport, dar și promovarea egalității de sex în jurnalismul sportiv, prin creșterea numărului de femei care practică această meserie.
Susținere la nivel înalt
Succesul discuțiilor de la Siofok a fost dat și de faptul că țările participante au demonstrat, în cea mai mare parte, că beneficiază de sprijin la nivel înalt, fie că este vorba despre Comitetul Olimpic sau guvernanți. Cea mai importantă prezență a fost Vasil Tupurkovski, președintele Comitetului Olimpic din Macedonia de Nord, în timp ce gazdele maghiare și reprezentanții Kosovo au avut incluși în delegații oficiali din Ministerul Sportului. De altfel, Macedonia de Nord se pregătește acum pentru un simpozion SEESJA de cel mai înalt nivel, care se va desfășura la Skopje, în luna noiembrie, iar următoarele ediții ale congresul jurnaliștilor din sud-estul Europei vor avea drept gazde Muntenegru, în 2020 și Kosovo, în 2021.
5 ore de educație fizică au copiii din Ungaria, în fiecare săptămână, în programa școlară neexistând nici măcar o zi în care să nu facă mișcare sau chiar sport de performanță. Aceasta este una dintre explicațiile numeroaselor medalii obținute de maghiari în competițiile din ultimii ani, în timp ce România, cu două ore prevăzute săptămânal pentru educație fizică, se îndepărtează rapid de elita mondială, dar și de statutul de “popor sănătos”.
Scris de Cristian VLAD, membru în Consiliul APSR