Modificările la legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000, propuse de MTS şi aprobate de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă, pot reprezenta soluţia vitală aşteptată de un sfert de secol de sportul românesc. Cea mai importantă dintre noile reglementări prevede că „Autorităţile administraţiei publice locale pot aloca sume pentru finanţarea activităţii sportive, în limita a maximum 5% din bugetul aprobat”.
Daniel Ion
Deviza „Sportul nu este o prioritate” a caracterizat clasa politică conducătoare timp de mai bine de 25 de ani. Efectele dezinteresului autorităţilor au fost devastatoare pentru sportul de mare performanţă, fiind vizibile la ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice, acolo unde clasamentul ne-a împins tot mai clar spre „şi alţii” în ierarhia pe medalii a naţiunilor, dar şi pentru sportul de masă, gradul de obezitate în rândul populaţiei atingând cote de S.O.S. A fost nevoie de multe „scrisori deschise”, adevărate strigăte de ajutor către clasa conducătoare din partea fostelor glorii, a unor federaţii sau cluburi, însă mai ales de către oameni de decizie dispuşi să şi facă ceva pentru sport, dincolo de „poze” cu performerii. Cu un buget alocat sportului care a sărit rareori de 0,056 la sută din PIB, rezultatele şi performanţele au devenit tot mai rare şi de multe ori doar rodul unor talente native şi a unei munci individuale, decât a unei strategii bine conturate ca politică de stat.
S-a creat cadrul legal pentru investiţii
„Sportul, responsabilitatea întregii societăţi”
Alte reglementări importante se referă la crearea unui contract de activitate sportivă, în care să fie stipulată valoarea drepturilor băneşti aferente activităţii sportive prestate de către sportivul de performanţă sau de către alte persoane juridice sau fizice implicate în activitatea sportivă, respectiv modalităţile şi termenele de plată. Modelul-cadru al contractului de activitate sportivă va fi stabilit prin Ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu posibilitatea completării cu clauze specifice negociate de către structura sportivă cu sportivul, conform normelor stabilite prin autorităţile publice locale.
Noul target: contractul de activitate sportivă
Administraţia publică locală are acum cadrul legal să sprijine sportul
• finanţarea programelor sportive ale cluburilor de drept public înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale;
• finanţarea programelor sportive ale cluburilor de drept privat înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deţinătoare ale certificatului de identitate sportivă;
• finanţarea programelor sportive organizate în raza unităţii administrativ-teritoriale de către asociaţiile judeţene/municipiului Bucureşti pe ramuri de sport, afiliate la federaţiile sportive naţionale corespondente;
• finanţarea programelor sportive desfăşurate în raza unităţii administrativ-teritoriale de către federaţiile sportive naţionale, direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, respectiv a Municipiului Bucureşti, ori inspectoratele şcolare judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti;
• finanţarea programelor sportive derulate de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pentru înaltă performanţă sportivă;
• premierea, în condiţiile legii, a performanţelor deosebite obţinute la competiţiile sportive interne şi internaţionale oficiale.
Soluţii pentru combaterea dopajului şi a trucării de meciuri
Ministrul Marius Dunca, a susţinut în şedinţa Consiliului de miniştri pentru tineret: „Ministerul Tineretului şi Sportului organizează Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret, ca spaţiu de dezbatere şi dialog cu asociaţiile şi tinerii din România. Una dintre temele proiectelor de tineret finanţate în acest an va fi aceea a tinerilor dezavantajaţi, a celor proveniţi din mediul rural şi a romilor. Ministerul, împreună cu 40 de reprezentanţi ai organizatiilor neguvernamentale de tineret, au discutat despre implicarea activă a tinerilor în luarea deciziilor care-i privesc. Şapte miniştri din Guvernul României au stat la aceeaşi masă şi au ascultat propunerile tinerilor şi modalitatea de implicare a acestora în politicile de tineret actuale. Mesajul comun transmis de participanţi a fost de implicare activă a tinerilor în viaţa socială şi politică, în politicile publice care-i privesc, dar şi de susţinere a pro-activităţii tinerilor în cadrul comunităţii. Vom institui Consiliile consultative pentru tineret, care vor deveni organisme obligatorii pe lângă Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale, care vor fi sprijinite metodologic de Minister. Dezideratul nostru este să construim o naţiune solidă cu tineri informaţi, autonomi şi angajaţi”.
„Sportul schimbă mentalităţi şi vieţi, iar cei care pot ajunge cel mai repede la potenţialii sportivi sunt reprezentanţii mass-media. Datele OMS din ultima perioadă arată că în România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali, iar 8% dintre ei sunt obezi. România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. Ministerul pe care îl conduc pregăteşte campanii de conştientizare a importanţei sportului şi prin mărturiile campionilor în faţa tinerilor, a schimbării produse în viaţa acestora cu ajutorul sportului: o mai bună şi eficientă organizare a vieţii cotidiene, dorinţa de performanţă, organizarea timpului, gustul victoriei, spiritul de fair-play.”
Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului, mai 2017