România a cucerit 6 medalii la Mondialele Şcolare de Şah de la Iaşi, micii performeri fiind premiaţi de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca
Cristian Vlad
Succes major pentru şahul românesc, care oferă garanţia că, pe viitor, va rămâne în topul mondial: delegaţia tricoloră a cucerit nu mai puţin de 6 medalii (una de aur, una de argint şi patru de bronz) la Campionatele Mondiale Şcolare de Şah, care au avut loc la finalul lunii aprilie, la Iaşi. Campioană mondială la fete 13 ani a devenit Miruna-Daria Lehaci, iar medalia de argint a fost obţinută la categoria 11 ani băieţi de Robert-Ionuţ Creangă. Alături de cei patru medaliaţi cu bronz, aceştia au fost deja premiaţi de Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, care i-a felicitat pe sportivii cu performanţe deosebite în cadrul unei ceremonii oficiale, la sediul MTS. Competiţia de la Iaşi s-a întins pe 9 runde, 222 de jucători români fiind prezenţi la ediţia a 13-a a competiţiei supreme pentru această categorie. Nu mai puţin de 576 de sportivi, plus câteva sute de oficiali, din 41 de state ale lumii, au participat la Campionatul Mondial de la Iaşi, Mongolia clasându-se pe primul loc pe națiuni, cu 3 medalii de aur.
Matematică şi şah
Realizările lui Sorin-Avram Iacoban
Sorin-Avram Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah, are multe motive de mulţumire după succesul competiţiei organizate la Iaşi, considerând că este foarte important felul în care forul pe care îl conduce este perceput la nivel internaţional. De altfel, ca recunoaştere a organizării perfecte din ţara noastră, FIDE a oferit României şi Campionatul European de juniori, care se va desfăşura la Mamaia, la Complexul Expoziţional, în prima jumătate a lunii septembrie a acestui an. Vor participa sportivi legitimaţi la cluburi, pe şase categorii: 8, 10, 12, 14, 16 şi 18 ani, iar printre invitaţii de marcă se va număra inclusiv Kirsan Ilyumzhinov, preşedintele FIDE, Mai mult, alături de acesta se va afla, probabil, fostul campion mondial Anatoly Karpov. Ambii au legături strânse cu forul de la Bucureşti, de la instalarea în funcţie a lui Sorin-Avram Iacoban, în urmă cu patru ani, iar viitorul sună „roz” pentru şahul românesc: cel mai bun exemplu este dat de sponsorizările oferite deja de FIDE pentru ţara noastră, scopul fiind dotarea şcolilor cu tot necesarul dezvoltării acestui sport, la nivelul copiilor.
Cu ochii pe micile talente
Nicio competiţie fără medalii
Succesul românesc de la Iaşi nu este singular, conducerea Federaţiei Române de Şah încercând să bifeze astfel de performanţe la toate competiţiile la care participăm, în condiţiile în care concurenţa este acerbă: India, Mongolia, Turcia, dar şi ţările asiatice din fostul bloc sovietic investesc masiv în sportul şcolar, încercând să pună baze solide pentru acest sport. În acest context, au existat două medalii cucerite de ţara noastră încă de la Campionatele Europene de juniori de la Praga, în 2016, unde au participat 1.300 de copii din 49 de naţiuni europene. Braşoveanca Maria Lia Alexandra a cucerit bronzul, iar ieşeanul Matei Mogârzan – argintul, medaliile obţinute cu ocazia Mondialelor Şcolare de Şah, din acest an, confirmând panta ascendentă pe care se află şahul românesc. O veritabilă „piatră de încercare” vor fi Campionatele Europene de Şah pe echipe seniori, din noiembrie, din Insula Creta, unde delegaţia tricoloră va participa fără marea şahistă Cristina Foişor, trecută prea timpuriu la ceruri, la doar 49 ani. Rămân, însă, alte sportive de top, ca ieşencele Irina Bulmaga şi Alina L’Ami, plus Corina Peptan, care are 12 titluri naţionale cucerite şi 5 trofee la Campionatele Mondiale de Junioare, iar la senioare a fost printre primele 8 jucătoare din lume.
Medaliile tricolorilor
Aur: Miruna-Daria Lehaci (fete 13 ani)
Argint: Robert-Ionuţ Creangă (băieţi 11 ani)
Bronz: Teodor-Cosmin Nedelcu (băieţi 11 ani), Mihnea-Ionuţ Ognean (băieţi 13 ani), George Stoleriu (băieţi 15 ani), Mălina-Andreea Aciu (fete 15 ani).
Trofeu şi la blitz
576 de jucători din toate colţurile lumii au fost prezenţi la Campionatul Mondial de Șah Școlar, care s-a desfășurat la Iași la sfârşitul lunii aprilie, aceştia reprezentând peste 40 de ţări.
100 de voluntari au contribuit la buna organizare a evenimentului de la Iaşi, neexistând vreo „plângere” în ceea ce priveşte munca efectuată de ei, deşi la eveniment au participat peste o mie de persoane.