Luptele româneşti sunt „pe val”, pe lângă medaliile câştigate aproape la fiecare competiţie majoră la care participă reuşind, prin preşedintele Răzvan Pârcălabu, să intre în structura de conducere a forului internaţional şi să aducă acasă competiţii de top, printre care şi „Europeanul” de seniori de anul viitor
Daniel Ion
Perioada 1-7 mai 2017 a fost una extrem de activă şi de fructuoasă pentru Federaţia Română de Lupte, care s-a întors de la Novi Sad (Serbia), unde a fost prezentă pentru Campionatului European rezervat seniorilor, dar şi pentru Congresul anual al Federaţiei Europene de Lupte, cu realizări importante pe toate planurile. Delegaţia României a participat cu 14 sportivi şi cu obiectivul declarat de a câştiga două medalii de la această întrecere, la care au participat peste 800 de sportivi, din 37 de ţări. Ştacheta sportivă a fost atinsă prin evoluţiile impresionante ale Alinei Vuk şi Andrei Dukov, ultimul câştigând medalia de argint, în timp ce Alina a urcat pe a treia treaptă a podiumului. În plus, din lotul tricolorilor alţi trei sportivi au încheiat pe poziţia a 5-a – Alin Alexuc, Kriszta Incze şi Ionuţ Moise. În meciul decisiv pentru medalie al categoriei feminine 48 de kilograme, Alina Vuk a trecut fără drept de apel de poloneza Anna Lukasiak. La băieţi, Andrei Dukov a reuşit să prindă podiumul european al categoriei 57 de kilograme pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a unui start în forţă. Astfel, în „optimi”, Andrei l-a surclasat pe reprezentantul gazdelor, Aleksandar Mancic, cu 10-0, iar în sferturi a trecut fără emoţii de spaniolul Metreveli Vartanov, 7-2. Calificarea în ultimul act, unde a pierdut în faţa campionului european din 2013, Edişeraşvili, a venit după un meci de luptă cu reprezentantul Turciei, Atli Suleyman, în care românul s-a impus la limită, cu 7-6.
„Sunt gata să muncesc pentru UWW-Europe, ca pentru ţara mea”
Din nou ora exactă în lupte se dă de la Bucureşti
Traseul spre podium al lui Andrei Dukov
1/8: Andrei DUKOV (ROU) – Aleksandar MANCIC (SRB), 10-0
1/4: Andrei DUKOV (ROU) – Levan METREVELI VARTANOV (ESP), 7-2
Semifinală: Andrei DUKOV (ROU) – Suleyman ATLI (TUR), 7-6
Finală: Giorgi EDISHERASHVILI (AZE) – Andrei DUKOV (ROU), 9-0
Metal preţios la kilogram
Turneul internaţional de lupte pentru cadeţi şi juniori, desfăşurat la Bucureşti, a adus pentru delegaţia României nu mai puţin de 31 de medalii, dintre care 8 de aur
Strategia pe termen scurt a Federaţiei române de lupte, aceea de a naturaliza mai mulţi luptători străini de valoare pentru a avea rezultate imediat, a fost benefică şi a adus o medalie olimpică de la Rio, astfel că, acum, forul de specialitate se poate concentra pe strategia pe termen lung, aceea de a forma pe plan intern tineri luptători de perspectivă, cu care să atace medaliile următoarelor Jocuri Olimpice. „Am spus că o federaţie care se respectă intră la un moment dat în dificultate dacă nu reuşeşte să îmbine cu succes strategia pe termen scurt cu aceea pe termen lung. Nu se poate neglija viitorul unei discipline şi să nu munceşti serios de la bază, de la copii şi juniori, dar nu poţi ignora nici nevoia permanentă de performanţă şi medalii. Cred că naţionalizările unor luptători de top au fost benefice şi pentru că ne-au dat liniştea necesară pentru a forma noi generaţii de luptători români”, a spus preşedintele Răzvan Pârcălabu.
Viitorul sună bine
Pentru şeful luptelor româneşti viitorul sună bine, dovadă în acest sens şi cele 31 de medalii, dintre care 8 de aur, obţinute de sportivii FRL la Turneul internaţional de lupte pentru cadeţi şi juniori, desfăşurat la mijlocul acestei luni la Sala Polivalentă din Capitală. Performanţa este cu atât mai impresionantă cu cât la această competiţie s-au prezentat peste 800 de luptători, din 26 de ţări, cea mai numeroasă participare din ultimii ani. Palmaresul final al delegaţiei noastre a fost 8 medalii de aur, 10 medalii de argint şi 13 de bronz. Cele mai multe trofee, patru, din cel mai strălucitor metal, le-au obţinut juniorii de la greco-romane prin Florin Tiţa, categoria 50 kilograme, Răzvan Arnăut, 55 kg, Nicu Ojog 84kg si Lenard Berei, 120 kg. Pe aceeaşi treaptă a podiumului a urcat şi colega lor de generaţie Alexandra Anghel, la 67 kg. La cadeţi au câştigat aurul Toxana Tif, 43 kg, Beatrice Ferenţ, 46 kg şi Marian Zaha, 42 kg. În ierarhiile pe naţiuni, România a fost cea mai bună la greco-romane juniori, 16 puncte şi la junioare, 13 puncte, încheind pe poziţia a doua la greco-romane cadeţi, 14 puncte, după Ungaria, 15 puncte.