VOLEI | “Tigroaice” cu ochii oblici

CSM București are în acest moment în lot patru jucătoare din naționala Japoniei, încercând să atace trofeul Ligii Campionilor.

de Cristian Vlad

Voleibalistele de la CSM se bucura dupa castigarea titlului in urma meciului de volei feminin dintre CSM Bucuresti si Agroland Timisoara, in cadrul play off-ului Diviziei A1, desfasurat in Sala Ioan Kunst Ghermanescu-Polivalenta din Bucuresti, luni 23 aprilie 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Campioana României la volei, CSM București, se anunţă o adevărată forţă pe plan european, în noul sezon, încercând să depășească performanța rivalelor de la Alba Blaj, care au jucat cu trofeul Champions League pe masă, în urmă cu câteva luni. Formaţia din Capitală a mai transferat două jucătoare din naționala Japoniei, având acum patru nipone în lot, după ce Kanami Tashiro și Inoue Kotoe au semnat cu echipa la care erau deja Naoko Hashimoto și An Saita. “Tigroaicele” au dat astfel o adevărată lovitură și pornesc favorite în noul sezon, pe plan intern, adevărata miză fiind reprezentată, însă, de prezența în cea mai importantă competiție inter-cluburi, la nivel continental. Chiar dacă nu o spun cu voce tare, anunțând că vor să ducă la capăt un proiect pe termen lung și fără a pune accent pe rezultate imediate, conducătorii clubului speră ca prestațiile din Liga Campionilor, unde CSM va juca direct în grupe, să confirme investițiile din ultima perioadă…

Miza pe experiență

Pentru team managerul Eugen Banciu, o provocare a fost și prelungirea contractelor cu Nicole Koolhaas, Tatyana Markevich, Iryna Trushkina și Naoko Hashimoto, căpitanul formației în campionatul trecut, urmată de aducerea lui An Saita în lot, iar după ce campioana României s-a înțeles cu Kanami Tashiro și Inoue Kotoe, se poate spune că avem o mini-reprezentativă a Japoniei, în inima Capitalei. În vârstă de 27 de ani, ridicătoarea Kanami Tashiro a participat cu naționala țării sale la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, acolo unde niponele s-au oprit în sferturi. Cu un an mai vârstnică, Inoue Kotoe este printre cele mai bune jucătoare din lume pe postul său, libero, fiind deținătoarea mai multor premii individuale, printre care “cel mai bun libero” la World Grand Champions Cup 2017 sau “Asian Club Championship Best Libero”, în urmă cu opt ani, când abia începea cariera la nivel înalt. “Suntem fericiți că avem la CSM București patru sportive de top din voleiul japonez. Ne vor da calitate și viteză jocului, iar acest lucru îmi place în mod deosebit. Voi încerca să le fac pe Kotoe și Tashiro să se adapteze rapid, fiind prima lor experiență la o formație din afara Japoniei”, și-a prezentat Ferhat Akbaş noile eleve de la echipa de club, pe care le cunoaște însă foarte bine de la reprezentativa niponă.

Alegeri inspirate

Pentru CSM București, care nu a adus doar “legiunea japoneză”, realizând şi alte transferuri pentru sezonul următor, în frunte cu Maret Balkestein-Grothues (căpitanul naţionalei Olandei), Adina Salaoru, Alexandra Sobo, puștoaica de viitor Adelina Ungureanu şi ucraineanca Nadiia Kodola, cea mai mare victorie este păstrarea antrenorului Ferhat Akbaş. Aflat şi în staff-ul tehnic al naţionalei Japoniei, cu care participă în aceste zile la Campionatul Mondial, turcul în vârstă de 32 de ani este printre cei mai bine cotaţi tehnicieni pe plan internaţional, având numeroase oferte. Practic, numele său reprezintă o garanţie şi pentru sportive, care vin la CSM fără să ezite, Akbaş fiind unul dintre punctele cheie în rezultatele excelente din ultimul timp. “În noul sezon ne vom lupta să prestăm un volei de calitate, atât în competițiile interne, cât și în Liga Campionilor”, a declarat antrenorul turc, convins că poate scrie istorie pe plan continental cu gruparea din Capitală.

Duel permanent cu Alba Blaj

Formația bucureșteană le-a dat deja câteva lovituri dure rivalelor de la Alba Blaj, care nu au cucerit, în primăvară, niciun trofeu pe plan intern. CSM a devenit noua campioană la volei feminin, încă din penultima rundă a play-off-ului Diviziei A1, când şi-a asigurat matematic titlul naţional. Trupa antrenată de turcul Ferhat Akbas a câștigat trofeul în premieră, urcând astfel câte un loc în fiecare din ultimii trei ani (locul 3 în 2016, locul 2 în anul următor și campioană în 2018) pentru o performanţă istorică, iar în ultimul sezon a reușit chiar “dubla”, impunându-se şi în Cupa României. Apoi, în pauza competiţională, conducerea grupării bucureştene a mai obţinut un succes, dar nu pe teren: a obţinut semnătura Adinei Salaoru, chiar căpitanul rivalei Alba Blaj! Salaoru a fost cea mai bună voleibalistă a României în 2016 și a jucat finala Ligii Campionilor cu Alba, în acest an.

“Mă bucur imens pentru alegerea făcută, sunt fericită că am ajuns la CSM București. Iau această alegere ca pe o nouă provocare și sper să îndeplinim toate obiectivele clubului în viitorul sezon” (Adina Salaoru, CSM București)

Statistică
2016 este anul în care CSM a câştigat Cupa Challenge, primul succes major pentru formația bucureșteană, obţinând în premieră un titlu continental pentru voleiul feminin din țara noastră! În meciul tur cu Trabzon, CSM Bucureşti a câștigat cu 3-1, iar în Turcia s-a impus cu același scor, pentru a elimina orice dubii privind campioana, deși îi erau de ajuns doar două seturi pentru a cuceri trofeul.
19 ani este vârsta la care Ferhat Akbaș a decis să renunțe la cariera de voleibalist și să devină antrenor. După doar 9 ani, semna primul său contract de selecționer, chiar cu naționala țării sale, Turcia. Rezultatele au venit imediat, obținând în 2014 medalia de aur la Womens European Volleyball League, iar un an mai târziu a participat la prima ediție a Jocurilor Europene de la Baku, unde Turcia a luat “aurul”.