Vis de Wimbledon pe aripi de puști

cezar-cretu-copertaCezar Crețu are 16 ani și 1,90 metri înălțime, iar în ultimele trei luni a câștigat cinci turnee ITF. Puștiul de la CSM București este considerat o mare speranță a tenisului românesc

Alexandru Enciu

Tenisul masculin românesc are un prezent complicat, dar poate spera la un viitor strălucit. Prezentul înseamnă doar doi jucători de dublu valoroși, Horia Tecău și Florin Mergea, un singur tenisman în prima sută ATP la simplu, Marius Copil, dar și o retrogradare a echipei de Cupa Davis în a doua grupă valorică a zonei Europa/Africa. Viitorul e însă colorat de visurile câtorva puști, arși de focul performanței. Adolescenți mustind de talent, care își construiesc cariere interesante, fără să aibă în meniul lor refuzarea echipei naționale pe motiv că ”România nu a făcut nimic pentru noi”!
Cezar Crețu, 16 ani, este unul dintre ei. Puștiul născut la Iași pe 24 aprilie 2001 și adoptat de București a câștigat cinci turnee consecutive în ultimele luni, toate ITF, și visează la ziua în care va reprezenta România în Cupa Davis. Și speranțele lui nu se opresc aici. Își croiește trasee, deocamdată imaginare, dar perfect realizabile, dacă va fi susținut așa cum sunt cei cu care se înfruntă în acest moment la nivelul lui de vârstă.
În acest moment, Cezar are două puncte de sprijin, Clubul Sportiv Municipal București și Federația Română de Tenis. Ambele entități pot acoperi doar anumite părți ale pregătirii sportive. Restul rămâne un wishful thinking
În fața lui Cezar Crețu se deschide o întreagă perspectivă, iar specialiștii îi văd un viitor strălucit. Cine investește în el ar putea deschide poarta spre performanță a viitorului lider al echipei de Cupa Davis a României.

Micul AS – prima medalie nu se uită niciodată

Cezar Crețu a început tenisul la 5 ani, în orașul natal, Iași, cu antrenoarea Ana Maria Hâncu. După doi-trei ani de ”joacă” au început să răsară perspectivele. În 2010, la vârsta de 9 ani, s-a clasat pe locul trei la Campionatele Naționale de copii 9-10 ani. ”Am fost atât de bucuros de parcă aș fi câștigat cel mai mare turneu posibil. Pentru un copil de 9 ani, prima medalie nu se uită niciodată”, povestește adolescentul.
La Iași a rămas până în 2015, legitimat la TC Micul AS, timp în care nu a lipsit din niciuna dintre echipele naționale pe categorii de vârstă, la U12 și U14. Tehnica lui a început să devină din ce în ce mai bună, iar lângă medalia din 2010 au început să apară multe altele. A câștigat turnee internaționale în Cehia, Germania, Republica Moldova, Belgia – majoritatea din categoria Tennis Europe U14.
În 2015 a simțit că pentru cariera sa este bine să facă o schimbare, așa că s-a mutat în București. ”Nu mi-a trebuit prea mult timp de gândire. Când am primit oferta de la Tenis Club București, de la Dinu Pescariu, am acceptat imediat. Mi s-a oferit ceea ce aveam nevoie la momentul respectiv”, punctează tânărul ieșean.
Din vara anului 2017, Cezar a decis să mai facă un pas în carieră. S-a transferat la CSM București. ”La CSM am venit din martie, dar cu acte sunt din vară. Clubul mă sprijină cu tot ce înseamnă pregătirea, tenis, pregătire fizică, terenuri, mingi”… Staff-ul lui este format în acest moment doar din antrenorul Marius Raicea și din preparatorul fizic Bogdan Gheorghe.

”Talent avem și noi, diferența se face la investiții”

Pentru nivelul actual, Cezar Crețu are tot ceea ce-i trebuie, dar pentru a-și clădi o carieră la nivel mare are nevoie de sprijin. ”Aici se face diferența între noi și cei din străinătate. La cât de numeros este staff-ul, la metodele de recuperare după efort. Talent avem și noi, dar dacă nu-l completăm cu investiții pe măsură ne vom pierde pe drum. Eu am nevoie în acest moment de sponsori, care să mă ajute să ajung acolo unde visez. În zona aceasta de vârstă, între 16 și 20 de ani, se face saltul”, spune adolescentul de 1,90 metri înălțime.
Cezar traversează cea mai bună perioadă a carierei. Din septembrie și până în prezent a câștigat cinci turnee ITF: Chișinău (G5), București (Pescariu – G5), Cipru (Nicosia – G4), Bulgaria (G5) și Budapesta (G4). Pentru el urmează până la finele anului noi turnee la Paris, Ungaria, dar și patru competiții în Mexic și SUA, unde face deplasarea cu ajutorul FR de Tenis. De anul viitor va ataca și turneele care îi pot aduce puncte ATP. ”Acesta e obiectivul meu pe 2018. În fiecare an vreau să am ținte bine stabilite”, punctează Crețu.
Cezar s-a bazat o bună parte din carieră pe banii părinților, însă nevoile au crescut tot mai mult. Tatăl său are o mică afacere, mama e casnică. Puștiul e grijuliu cu ”finanțele”, iar pentru a mai economisi bani și-a cumpărat o mașină de racordat rachete, astfel încât să-și rezolve singur problemele legate de materialele de concurs. ”Îmi trebuie cam 5-6 rachete pe săptămână, așa că am ceva de lucru”, spune Cezar. La pantofii de sport scapă ceva mai ieftin, nu-i strică atât de repede decât dacă joacă pe hard, suprafața lui favorită. Altfel, pe zgură duce o pereche câteva săptămâni. La echipament are doi sponsori tehnici, Lotto pentru îmbrăcăminte și Head pentru rachete.

Citește cărți de psihologie și autobiografiile marilor jucători

pozaInteligent, un interlocutor extrem de plăcut, Cezar își găsește timp pentru a citi aproape în fiecare zi. Pe lângă școală, la care nu vrea să renunțe, are zilnic între două și patru ore de antrenament specific de tenis și cel puțin o oră și jumătate de pregătire fizică. ”Găsesc însă timp și pentru a citi. Îmi plac cărțile de psihologie și cele care prezintă autobiografiile marilor jucători de tenis. Mi-au plăcut foarte mult cea a lui Nadal și cea a lui Federer. Mi-am putut da seama câte sacrificii au făcut pentru a ajunge în vârf”, spune Cezar.
Dintre marii jucători, cel mai mult îi place de Federer, dar încearcă să ”fure” de la fiecare mare tenisman câte ceva. ”La serviciu îmi plac Federar și Raonic, la backhand – Federer și Djokovic. De la Nadal aș lua ambiția și spiritul de luptător. Nu cedează niciodată”, puncteză Crețu.
Visul lui este pe cât de simplu, pe atât de complicat: să câștige Wimbledon, turneul său favorit – ”n-am jucat niciodată pe iarbă, dar mi se pare un turneu unic”, susține el -, să ajungă între primii 10 în clasamentul ATP și să ducă echipa de Cupa Davis a României în Grupa Mondială. ”Suntem o generație bună. Filip Jianu, Nini Dică, eu… mai sunt și alții. La 20-21 de ani, noi vom prelua ștafeta. E visul meu maxim. Sunt dispus să muncesc pentru că-mi place foarte mult ceea ce fac”.
Succes, Cezar Crețu!