Daniel Martin şi-a confirmat statutul de cel mai în formă înotător român prin medalia de argint cucerită la Campionatele Europene pentru juniori din Israel
Mihai Popescu
Cea mai importantă competiţie pentru tinerii înotători români, Campionatele Europene de înot pentru juniori, s-a derulat timp de cinci zile în oraşul israelian Netanya. Delegaţia ţării noastre a avut în componenţă şase sportivi, Daniel Martin, Andrei Rusen, Vlad Paţurcă, George Raţiu, Maria-Claudia Gâdea şi Doris Pusztay. Aşa cum era de aşteptat, remarcatul ”brigăzii” tricolore a fost omul-record Daniel Martin, sportiv în continuă ascensiune şi care la fiecare competiţie bate o serie de recorduri pentru juniori. Şi de această dată, tânărul ”spatist” băcăuan a impresionat, el reuşind o performanţă remarcabilă – medalia de argint în proba de 200 metri spate! Iar timpul obţinut a fost pe măsură, 1:58:72, adică un nou record naţional la juniori. Daniel a acces şi în finala de la 100 metri spate, unde a încheiat însă pe locul 8. De notat şi evoluţia ştafetei masculine de 4×100 metri liber, care a corectat de două ori recordul naţional de juniori. Timpul din finală, 3:23:76, cu aproape o secundă mai bun decât în semifinale, a însemnat pentru echipa noastră clasarea pe poziţia a 8-a.
”Mă uitam la tabelă şi aproape că-mi venea să plâng!”
Tânărul medaliat la Europenele de la Netanya a povestit cum s-a simţit în cursa la finalul căreia a urcat pe treapta a doua a podiumului. ”Eu nu aveam aşteptări prea mari înainte de concurs, nu speram la o medalie, pentru că ştiam că e concurenţa foarte mare. Asta ţinând cont şi că la ediţia precedentă, cea de anul trecut, am obţinut doar un loc 12. Acum, de la 12 la 2 e un şoc pentru mine! Proba de 200 metri spate am început-o dimineaţa, în calificări. A fost pentru prima oară în viaţa mea când nu am avut niciun stres, am simţit plăcere să înot. De obicei, un 200 te lasă fără vlagă, nici nu mai respiri la final. M-am simţit lejer, m-am dus din balans, am fost sigur că pot şi mai bine. După-amiază a urmat semifinala, unde m-am simţit la fel de lejer, am scăzut o secundă şi zece sutimi şi am obţinut al patrulea timp. Cu toate astea, eram puţin sceptic pentru că mă aşteptam şi la ceilalţi să scadă (ca timpi – n.n.) în finală. Ştiam că acolo obstacolul principal va fi rusul Kliment Koleşnikov, greu de trecut, cu un istoric impresionant. El de altfel a şi luat aurul, cu timpul 1:57:73.
Eu am şi o particularitate: într-o probă de 200 de metri, plec foarte încet şi vin în a doua parte foarte tare. În toate graficele celorlalţi concurenţi este invers, toţi pornesc ca din puşcă şi vin pe ultima sută cum pot. Eu m-am antrenat încă de mic să mizez pe ultima parte, care pentru mine este foarte importantă. În al treilea şi al patrulea 50 vin ca o tornadă peste ei, ăsta a fost şi avantajul meu în finală. Când s-a terminat cursa şi am văzut rezultatul nu-mi venea să cred, mă uitam la tabelă şi aproape că îmi venea să plâng! Dacă acum am stabilit un nou record naţional pentru juniori, cât de curând sper să bat şi recordul pentru seniori, 1:56:45, deţinut de Răzvan Florea”, ne-a mărturisit Daniel Martin, care a vorbit şi despre următoarea competiţie la care va lua startul: ”Pentru mine urmează Campionatele Mondiale de juniori, din SUA, în luna august. Acolo voi înota probele mele preferate, de spate, 100 şi 200 metri, dar poate şi 50, iar obiectivul este să ajung într-o finală”.
Camelia Potec, mândră de toţi sportivii
Şi preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, s-a bucurat pentru rezultatele tinerilor înotători. ”La cele două campionate europene, am avut ca obiectiv o medalie la înot şi una la sărituri. Eu sunt mândră de toţi sportivii care au participat, sunt o generaţie care au multe de spus. Munca lui Daniel Martin i-a fost răsplătită. Un rol important l-a avut şi antrenorul lui (Iulian Matei – n.n.), care în finala de 100 metri spate i-a observat viitori adversari de la 200. În finală la 200 spate a mers fără greşeală, a ştiut exact ce are de făcut. Va fi important pentru el să ajungă într-o finală şi la Mondialele de juniori, să-şi cunoască şi adversarii din lume la categoria lui de vârstă, să mai prindă experienţă. Dacă însă nu va reuşi, nu este nicio problemă. Eu mă bucur că acum se vorbeşte despre doi sportivi la nataţie care pot ajunge într-o finală olimpică, Robert Glinţă şi Daniel Martin.
Şi celelalte rezultate ne dau speranţe pentru viitor. Am avut o ştafetă de băieţi, 4×100 metri liber masculin, care s-a construit chiar în acest an, la Balcaniadă, atunci când am realizat un record naţional. Au prins o finală europeană, chiar dacă nu au multă experienţă împreună. Acest lucru ne dă speranţe pentru viitor şi aici mă refer la calificarea la Tokyo în 2020, aşa cum s-a întâmplat şi cu ştafeta băieţilor la Jocurile Olimpice de la Rio. Când există o ştafetă, atunci se vede puterea acelei naţiuni.
În privinţa competiţiilor viitoare, sperăm să obţinem medalii la Festivalul Olimpic al Tineretului European. În schimb, nu avem aşteptări de la Mondialele de seniori şi nici de la cele de juniori, unde va participa Daniel Martin”, ne-a declarat Camelia Potec.
Bronz la sărituri
Concomitent cu Europenele de înot pentru juniori, la sfârşit de iunie – început de iulie, s-a desfăşurat şi o altă competiţie de nataţie, Campionatele Europene de sărituri în apă pentru juniori, în Norvegia, la Bergen. Patru sportivi au reprezentat ţara noastră, Alin Ronţu, Aurelian Dragomir, Teodor Zărnescu şi Angelica Muscalu. Tinerii tricolori au înregistrat o performanţă istorică în Ţara Fiordurilor. La juniori A, tandemul compus din Alin Ronţu şi Aurelian Dragomir a cucerit medalia de bronz la proba de platformă sincron masculin, acesta fiind primul podium cu români după o pauză de 25 de ani într-o competiţie de asemenea anvergură. Adrian Gavriliu, antrenorul lui Alin Ronţu, a vorbit despre prestaţia elevului său. ”Platforma sincron este o probă în care se sare în tandem, de obicei de la o înălţime de 10 metri. Este o performanţă importantă, prima medalie după 25 de ani la această probă la juniori A. Alin Ronţu s-a calificat şi la individual în finală, al patrulea din 22 de participanţi, dar acolo nu a mai reuşit să-şi păstreze cadenţa şi concentrarea. Eu l-am simţit obosit după 10 ore de stat într-un bazin cu o temperatură ridicată, 30 de grade şi după antrenamentele premergătoare, calificări şi două competiţii în aceeaşi zi”, a spus Adrian Gavriliu.