România a învins Georgia pentru prima dată din 2010 în Rugby Europe Championship, adjudecându-și trofeul datorită victoriei directe!
Cristian Vlad
Victorie mare pentru naţionala de rugby a României, care a învins Georgia după o pauză de şapte ani, în Rugby Europe Championship, făcând un pas imens spre Cupa Mondială din Japonia 2019. “Stejarii” au câştigat la limită meciul cu rivalii din ultimii ani în competiţia continentală, după un duel extrem de tensionat, scor 8-7, în ultima etapă din Rugby Europe Championship 2017. Pe Stadionul Naţional ”Arcul de Triumf”, tricolorii au început perfect partida cu gruzinii, trecând rapid în avantaj datorită eseului reuşit de către Cătălin Fercu în minutul 3. Oaspeţii au trecut peste şoc, au încercat să reintre în joc, marcând la rândul lor spre finalul primei reprize o încercare, prin Şarikadze, transformată de Merab Kvirikaşvili. Condusă la pauză cu 7-5, România a gestionat perfect partea secundă: o apărare perfectă a împiedicat orice încercare ofensivă a Georgiei, iar lovitura de pedeapsă transformată de Florin Vlaicu, în minutul 52, a parafat victoria echipei antrenate de Lynn Howells.
Regulamentul dă întâietate victoriei directe!
În urma victoriei, românii au intrat în posesia trofeului Rugby Europe Championship, datorită victoriei directe de la București, care îi avantajează pe cei care o obțin, în detrimentul tuturor celorlalte criterii (punctul 2.4.2 din regulamentul oficial specifică faptul că, în caz de egalitate de puncte, primul criteriu luat în calcul este rezultatul direct). Interesant că nimeni nu cunoștea acest fapt la finalul jocului: nici organizatorii, nici georgienii și nici jucătorii noștri. Așadar, în clasamentul final al grupei, România şi Georgia au acumulat câte 19 puncte, dar „Stejarii“ au câștigat trofeul Rugby Europe Championship, chiar dacă au marcat mai puţine eseuri în meciurile susținute. Cu aceeași ocazie, naţionala frunzei de stejar a făcut un pas uriaş spre accederea directă la Cupa Mondială din 2019, în condiţiile în care georgienii sunt deja calificaţi la turneul final. La finalul partidei, România a mai primit un trofeu, tradiționala Cupă „Antim Ivireanul“, acordată câştigătoarei meciurilor directe cu Georgia. Purtând numele mitropolitului român de origine georgiană, trofeul a fost realizat de sculptorul Guia Japaridze, fost jucător de rugby, şi a fost donat de suporterii din ţara caucaziană în 2002.
Înfrângerea din Germania i-a trezit pe tricolori
Startul în această ediţie a Rugby Europe Championship a fost poticnit pentru “Stejari”, care au pierdut surprinzător în Germania, una dintre cele mai mari surprize din ultimii ani, pe plan mondial, în sportul cu balonul oval. Astfel, tricolorii i-au condus pe nemţi cu 38-20 la jumătatea părţii secunde şi păreau să nu aibă nicio problemă, vizând şi punctul bonus ofensiv, însă gazdele au profitat de relaxarea noastră din final şi au câştigat partida, marcând 21 de puncte consecutiv! Germania a câştigat atunci pentru prima dată un meci cu România după 79 de ani, ultima victorie a nemţilor consemnându-se înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Iar dacă ne amintim că în urmă cu câteva luni elevii lui Lynn Howells trecuseră de nemţi la diferenţă de 54 de puncte, cu atât mai amar a fost gustul înfrângerii. Eşecul din Germania i-a trezit pe tricolori, care au obţinut apoi patru victorii la rând, însă o victorie în duelul de la Offenbach le-ar fi adus, acum, şi trofeul Rugby Europe Championship.
Atenţi şi cu “buturugile mici”
Prima partidă în care România a început cu adevărat drumul spre Cupa Mondială din 2019 a fost cea cu Spania, câştigată destul de clar, în ciuda scorului aparent strâns, 13-3. Au urmat două succese în deplasare, după prestaţii prin care “Stejarii” au fost atenţi să nu repete dezastrul din Germania: s-au impus cu 30-10 contra Rusiei şi 33-17 în faţa Belgiei, în partide foarte utile, pregătind marele derby cu Georgia. Dovada valorii a fost dată chiar la final de competiţie, prin succesul contra gruzinilor, care a încununat evoluţiile din ultima perioadă. “Veneam după patru meciuri, cu bune şi rele, ştiind că vom trage concluzii abia după această partidă. Georgia a fost mereu rivala noastră, însă ne-am pregătit bine, am intrat pe teren numai cu gândul la victorie, iar acest lucru s-a observat. Mă bucur că am reuşit şi să nu îi dezamăgim pe suporteri”, a spus căpitanul echipei naţionale, Mihai Macovei.
Primul XV al României în meciul cu Georgia
1. Ionuţ Badiu (Carcassonne), 2. Otar Turashvili (Colomiers), 3. Alexandru Ţăruş (Beziers), 4. Johan Van Heerden (Ştiinţa Baia Mare), 5. Marius Antonescu (Tarbes), 6. Viorel Lucaci (CSA Steaua), 7. Andrei Gorcioaia (Massy) 8. Mihai Macovei (Colomiers) 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 11. Ionuţ Dumitru (CSA Steaua) 12. Sione Fakaosilea (Ştiinţa Baia Mare), 13. Jack Umaga (Timişoara Saracens), 14. Stephen Shenan (Timişoara Saracens), 15. Cătălin Fercu (Timişoara Saracens)
Rezerve: 16. Eugen Căpăţână (Timişoara Saracens), 17. Constantin Pristavita (Ştiinţa Baia Mare), 18. Alexandru Gordaş (CSA Steaua), 19. Valentin Poparlan (Timişoara Saracens), 20. Dorin Lazăr (Timişoara Saracens), 21. Valentin Calafeteanu (CSM Bucureşti), 22. Jody Rose (Timişoara Saracens), 23. Mădălin Lemnaru (Timişoara Saracens).
7 jucători care evoluează în Franţa au folosit gruzinii în partida contra României, în primul “15”, alături de ei fiind şi doi oameni aduşi din campionatul englez, Jaba Bregvadze (Worcester Warriors) şi Giorgi Nemsadze (Bristol).
“Meciul cu Georgia a fost mereu special, de data aceasta a avut şi o miză diferită. Noi suntem în campania de calificare la Cupa Mondială, Georgia fiind deja calificată. I-am felicitat pentru acest lucru, după care am fost obligaţi să îi învingem, pentru a rămâne şi noi în cărţile calificării. A fost un meci greu, adversarii noştri nu mai pierduseră de şapte ani un meci cu noi” (Lynn Howells, antrenor România)
Tot mai aproape de calificare
După cele trei victorii “legate” din luna martie, “stejarii” au acum şanse tot mai consistente de a-şi îndeplini obiectivul. Naţionala României se va califica la Cupa Mondială din Japonia 2019 în urma rezultatelor cumulate pe care le va obţine în sezonul 2016-2017 şi 2017-2018, iar clasamentul de până acum le este favorabil tricolorilor:
- dacă ocupă primul loc în Cupa Europeană a Naţiunilor 2016/2018;
- dacă se clasează pe locul 2 în Cupa Europeană a Naţiunilor, 2016/2018 după Georgia, calificată direct de la Cupa Mondială din Anglia;
- dacă se clasează după echipa calificată direct şi se impune în barajul cu ocupanta locului 3 în Pacific Tri-Nations (Fiji, Samoa şi Tonga)
- dacă se impune în turneul de recalificare la care vor mai participa o echipă din America, una din Africa şi una din Asia/Oceania.