Urmând modelul FC Barcelona, CSA Steaua a demarat un proiect în handbalul juvenil pentru următorii 25 de ani. Scopul final, copiii crescuţi de clubul din Ghencea să ajungă să câştige medalii la Jocurile Olimpice
Marius Huțu
CSA Steaua anunţa anul trecut, chiar în această perioadă, lansarea unui proiect nou, „Talentul este cheia”, adică o şcoală de handbal prin care şi-a propus să adune şi să crească mai mulţi copii pentru marea performanţă. Pe 1 octombrie s-a împlinit un an de la demararea acestui „plan”, iar cifrele sunt deja spectaculoase. „La prima selecţie am avut 12-14 copii, iar după un singur an am ajuns la 489 de copii. Noi oferim şansa fiecărui copil să intre în această şcoală de talente”, ne-a declarat Viorel Mazilu, iniţiatorul proiectului.
Ideea a apărut în urma unor probleme cu care s-a confruntat chiar fostul jucător şi antrenor al Stelei: „În perioada în care am antrenat, m-am dus la Şcoala Sportivă să cer nişte juniori pentru echipa mare. Din cauza diverselor probleme, la antrenamente aveam doar 4-6 jucători apţi. Trebuia să improvizez pentru a conduce o şedinţă de pregătire, lucram mai mult individual pentru că alte soluţii nu aveam. Am vrut să iau băieţi de la juniori, dar nu prea am avut ce”.
Mai mult, Steaua a scos ultimul produs important de la juniori cu traseu până la echipa naţională în 2000. Acesta a fost chiar Viorel Mazilu. „Îmi aduc aminte că în ultimul an de juniorat mi s-a oferit şi un contract de seniori. Au mai fost şi alţi juniori care au fost promovaţi din propria pepinieră, dar nu-mi aduc aminte ca vreunul să mai fi ajuns la echipa naţională în ultimii 17 ani. Astfel, am decis să o luăm de la zero, să creştem din nou copii în spiritul Stelei, inclusiv din punct de vedere al educaţiei. Copiii trebuie să ştie să dea şi <<Bună ziua>>, să înveţe şi bine. Îi creştem de la bun început handbalistic şi îi ducem până sus”, ne-a relatat managerul Stelei la handbal.
”Pentru mare performanţă ai nevoie şi de talent”
Şi pentru că şi-a dorit să vină cu ceva nou, CSA Steaua s-a inspirat după modelul FC Barcelona. “Sistemul l-am luat de la ei. Am stat o săptămână la Barcelona când am început cariera de antrenor şi am urmărit tot ce fac ei, de la antrenament şi până la meci. Fiecare jucător este monitorizat, antrenorii le dădeau note la partea fizică, mentală etc. Când a apărut ideea proiectului, de la bun început am vrut să implementez modelul FC Barcelona, să-l adaptez la viaţa din România. Ca să faci mare performanţă, trebuie să ai şi talent. Ne-am propus să descoperim talente, iar apoi să le lucrăm, să le şlefuim. Pentru a deveni o mare valoare, un sportiv are nevoie de foarte multă muncă, dar îi mai trebuie ceva în plus”, a susţinut Viorel Mazilu, care a ales ca motto pentru proiect: ”Talentul este cheia!”.
CSA Steaua şi-a propus să plece la drum în şcoala de handbal cu grupe de vârstă cuprinse între 6 şi 10 ani. ”Până la 10 ani, toţi copiii sunt acceptaţi şi au şansa de a face handbal. De la 10 ani începem să facem prima triere, iar cei care credem că pot ajunge mai sus, merg mai departe. La 12 ani avem a doua triere, iar la 14 ani este ultimul pas, accederea către grupele de performanţă. Trierea începe de jos, un copil trebuie să parcurgă nişte etape”, ne-a explicat fostul jucător al Stelei, care a completat: ”Nu este obligatoriu ca până la 12 ani copiii să se fi antrenat cu noi. Ei se pot pregăti orice club, iar la vârsta respectivă pot veni la Steaua, la triere, pentru a accede către grupele de performanţă”.
Ştacheta coborâtă cu 2 ani după o experienţă trăită la Praga
Iniţial, Mazilu & Co îşi propuseseră să înceapă activitatea cu copii născuţi în perioada 2003-2008, dar după o experienţă trăită la Praga s-a decis ca ştacheta să fie ”coborâtă” cu încă 2 ani: ”În sportul de azi, dacă până la 10 ani nu ai motricitate, e deja foarte târziu. Pe vremea noastră începeam mai târziu sportul de performanţă, între timp s-au schimbat lucrurile. Am vrut să încep cu copiii pe stilul nordic, până la o anumită vârstă doar să ne jucăm cu mingea de handbal. Am fost însă anul trecut la Praga, la un turneu de minihandbal, unde am primit o adevărată lecţie. Cu o grupă sub 10 ani, cu copii despre care credeam că stăm destul de binişor, am luat o bătaie de la Croaţia Zagreb la peste 40 de goluri! Acel joc mi-a tras un puternic semnal de alarmă. Astfel, m-am dus şi i-am întrebat pe croaţi ce au făcut de au ajuns deja la acest nivel şi mi-au explicat că ei îi iau pe copii încă de la vârsta de 4-5 ani şi încep să îi crescă. La 10 ani, croaţii au deja un bagaj de cunoştinţe foarte bogat, ştiu să atace poarta, ştiu deja să facă încrucişări şi multe alte lucruri. Noi am început cu iniţiere în handbal de la 8 ani, dar după acel turneu de la Praga am decis să coborâm ştacheta mai jos, la 6 ani, altfel nu mai avem când să-i ajungem pe cei mai buni din lume. Iar lucrurile încep deja să se vadă. Spre exemplu, avem un copil de 7 ani în cadrul proiectului care este mai bun decât un copil de 10 ani”. Clubul se poate deja lăuda că în cadrul proiectului ”Talentul este cheia” deţine în jur de 35 de copii cu vârste de 6-7 ani.
Piramidă completă în 3-4 ani
Clubul din Ghencea şi-a propus ca în 3-4 ani să deţină toată piramida atât în sectorul masculin, cât şi la feminin. Deocamdată, CSA Steaua are grupe de copii de la 6 la 14 ani, adică minihandbal, juniori IV şi juniori III. ”La fete suntem puţin mai avansaţi, avem grupe de la junioare II în jos. Aici avem o colaborare cu CSS6 Bucureşti, unde sunt deja fete formate, unele chiar bat la porţile echipei naţionale. La CSS6 vor fi grupele de performanţă până la junioare II. La junioare I vor evolua sub titulatura de Steaua”, a adăugat Viorel Mazilu.
Şcoala de talente a Stelei se doreşte a fi un fel de Centru Naţional de Excelenţă, iar la finalul fiecărui ciclu cel puţin 4-5 jucători / jucătoare care să fie promovaţi / promovate la echipele de seniori. Antrenorii formează talentele urmărind cinci piloni de de bază: tehnologie, tactică, fizic, mental şi social. “Copiii sunt monitorizaţi de la început, doar aşa le poţi urmări şi progresul. Ei vor primi nişte note pentru diverse aptitudini. „Ochiometric” este greu să-ţi dai seama uneori, dar tehnologic toată lumea va şti despre ce este vorba, unde există progres, unde mai trebuie adăugat. Proiectul este făcut pentru handbal, iar selecţia va fi continuă, ca la echipa naţională”, a dezvăluit managerul Stelei.
”Educaţia” părinţilor, un alt punct important al proiectului
Un aspect foarte important al acestei construcţii este şi relaţia cu părinţii. ”Stăm de vorbă cu ei şi le explicăm în amănunt tot ce facem. Fără ajutorul lor, nu avem nicio şansă cu copii la vârste fragede, ne trebuie o relaţie antrenor – părinte foarte strictă. Degeaba antrenorul trasează un program de masă, spre exemplu, dacă acel copil se duce acasă şi mănâncă altceva. Dar mai sunt şi alte lucruri care trebuie gestionate, aşezate. O mare problemă în creşterea copiilor sunt chiar părinţii. Nu au încredere să-i lase pe mâna antrenorului, sunt multe cazuri de părinţi care îşi aduc copiii la sport doar pentru a slăbi, pentru a face puţină mişcare. O altă problemă, şi mai serioasă, este că nu există meci la copii de 6-8 ani în care părinţii să nu se certe în tribună. Noi mergem peste ei la birou să ne băgăm în actele lor? Asta este cea mai mare problemă, uşor-uşor trebuie să-i educăm şi pe părinţi”, a susţinut Viorel Mazilu.
100 de lei, taxa lunară pentru copii până la 10 ani
Până la vârsta de 10 ani, pentru a intra în şcoala de talente a Stelei, taxa este de 100 de lei pe lună. ”Nici un club nu finanţează echipe sub 10 ani. Iar suma pe care am stabilit-o este una modică, în condiţiile în care un copil are 16 antrenamente pe lună. Gândiţi-vă câţi bani cheltuie pe lună un părinte pentru 16 ore de meditaţie la matematică, la limba română etc”, a argumentat Mazilu, care a mai precizat că toţi copiii au la dispoziţie echipament şi condiţii superioare când vine vorba de deplasări, adică hoteluri de patru stele şi mâncare foarte bună.
Cele mai înalte obiective
Interesant, proiectul ”Talentul este cheia” este conceput pentru o perioadă de 25 de ani. Scopul final? ”Copiii crescuţi de noi să ajungă să câştige o medalie la Jocurile Olimpice”, a concluzionat Viorel Mazilu. De remarcat faptul că acest proiect al CSA Steaua este primul din sportul românesc care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, după criza care şi-a făcut loc de câţiva ani. De fapt, cam singurele ieşiri din această stare de fapt a sportului românesc sunt chiar proiecte de acest gen, cu durată pe mai mulţi ani, cu implicare chiar la baza de jos. Până la urmă viitorul îl reprezintă chiar aceşti copii frumoşi de 5-7 ani, tentaţi de a descoperi tainele sportului.
”Vrem să atragem cât mai mulţi copii. Nu ne-am propus un target, la noi copiii pot veni oricând în timpul anului, selecţia este continuă”
”Obiectivele mele nu sunt să câştig titluri în România, ci să ajungem cu copiii printre cei mai buni din lume”
Viorel Mazilu, manager handbal Steaua şi iniţiatorul proiectului ”Talentul este Cheia”
A apărut şi echipa de senioare CSA Steaua
Imediat după ce a fost demarat proiectul ”Talentul este Cheia”, la CSA Steaua s-a întipărit şi ideea înfiinţării unei echipe de senioare. Iar după mai multe discuţii, clubul din Ghencea are în premieră şi secţie de handbal senioare, la fel ca şi rivala CS Dinamo. În primul sezon, CSA Steaua s-a înscris în Divizia B, dar obiectivul este ca în doi ani gruparea să ajungă în Liga Naţională. ”La handbalul feminin am avut mai multe solicitări pentru înscriere, iar proiectul pe care l-am început este pe 25 de ani. Avem fete pe care le creştem, dar nu aveam şi cui să le dăm mai departe. Am fost astfel «împinşi» de a face o echipă de senioare, având în vedere că avem deja jucătoare cadete şi junioare în echipele naţionale, în urma parteneriatelor de colaborare pe care le-am încheiat”, ne-a declarat Viorel Mazilu. Managerul Stelei a ajuns la rândul lui la concluzia că în handbalul feminin se pot obţine azi performanţe mai mari decât în cel masculin.