”Sportul, presa sportivă și cooperarea în zona Balcanică”
Emanuel Fantaneanu
Membru al Comitetului Executiv AIPS
Prima ediție a unui Turneu de fotbal al echipelor de ziariști sportivi din țările balcanice s-a desfasurat anul trecut, din inițiativa Asociației Presei Sportive din Bulgaria. A fost un turneu care s-a bucurat de un real succes. Drept urmare, Asociația Presei Sportive din România a preluat ștafeta organizării celei de a doua ediții a Turneului de fotbal, dar a extins considerabil actiunea, prin transformarea într-un amplu eveniment – Seminar si Turneu de Fotbal – avand ca temă principala ”Sportul, presa sportivă și cooperarea în zona Balcanică”. La acest eveniment, care a avut loc la Busteni, intre 8 si 12 iulie a.c., au luat parte peste 80 de ziariști sportivi din Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia si desigur Romania.
SEMINAR
”Sportul, presa sportivă și cooperarea în zona Balcanică”
În prezența lui Yannis Daras, președintele AIPS Europa si vice-președinte al AIPS, și Emanuel Fântâneanu, membru al Comitetului Executiv al AIPS, președinte de onoare ale Asociației Presei Sportive, Seminarul ”Sportul, presa sportivă și cooperarea în zona Balcanică” a prilejuit trei zile de fructuoase întâlniri și dezbateri, conduse de Dumitru Graur, președintele Asociației Presei Sportive din Romania.
Sportul în zona balcanică este foarte cunoscut prin valorile sale, iar presa sportivă are o vechime considerabilă – un exemplu: primul ziar de sport în România a apărut în 1881 -, fiind în prezent foarte activă în AIPS si AIPS Europa.
De aceea, s-a subliniat și in prima reuniune a Seminarului, cu participarea reprezentantilor Asociațiilor Naționale, necesitatea întăririi colaborării și revitalizării Uniunii Balcanice a Presei Sportive, înființară în 1996, la inițiativa Asociațiilor Presei Sportive din Turcia, Grecia și România, fiind agreată ideea unui Congres la Baku, in mai 2014. Dupa cum sublinia și Yannis Daras, ”Uniunea Balcanică are nevoie de o activitate continuă, iar ea nu poate exista decât prin acțiunile organizate de fiecare Asociație Națională, iar Bulgaria si Romania au marcat un excelent nou început…”.
”Cred ca trebuie să fim uniți și in Balcani. Să cooperăm mai mult, nu numai prin crearea de evenimente, dar și direct între Asociațiile noastre. Fiecare dintre noi avem o experință care poate fi transmisă și colegilor, fiecare avem de învățat unul de la celălalt”, a afirmat Dumitru Graur, președintele APS., în timp ce Emanuel Fantaneanu s-a referit la prestigiul de care se bucură presa sportivă și Asociațiile Naționale din Balcani in AIPS și AIPS Europa, dovadă că Turcia, Grecia, Croația sau Romania au membri în Comitetele Executive ale acestor importante organisme internaționale ale presei sportive, ceea ce este ”un argument în plus că trebuie să cooperăm din ce în ce mai bine…”
În același timp s-a discutat despre situația presei sportive din Balcani în condițiile economice actuale cand mass-media a fost, la rândul ei, grav efectată de criză, mulți ziariști devenind șomeri prin închiderea ziarelor sau desființarea locurilor de muncă.
{jcomments on}
La sfarsitul intilnirii, dl. Yannis Daras i-a inmanat presedintelui APS o placheta omagiala, felicitandu-l pentru intiativa organizarii evenimentului de la Busteni.
”Emoție. Pasiune. Efort” este deviza Federației Europene de Minifotbal (EMF), care care a fost înființată în primăvara anului trecut, la Praga, deja cu peste 30 de federații naționale afiliate si un remarcabil numar de practicanți legitimați. In cadrul Seminarului, președintele Federației continentale de mini-fotbal (EMF) și vice-președinte al Federației mondiale, Răzvan Burleanu, spunea: ”MiniEuro este clar o entitate culturala, sportivă și sociala. Ea reunește mii de tineri care doresc să facă sport, să-și dezvolte abilitățile și spiritul. Ideile dominante sunt fair-play și o atitudine sportivă adevărată. Unul dintre cele mai importante sporturi pe iarbă in Europa este reprezentat de mini-fotbal. Mini-fotbalul este mai mult decât un joc, mai mult decât o competiție, mini-fotbalul este drumul spre viață, este o stare de spirit”.
”A construi un parteneriat la nivel global sau european cu media ofera oportunitatea ascensiunii noastre în prim-planul audienței”, a spus Răzvan Burleanu, avansând ideea necesității unui parteneriat cu AIPS / AIPS Europa și cu Asociațiile Naționale ale Presei Sportive.
Ziua a treia a Seminarului a prilejuit întâlnirea cu foarte cunoscutul fost fotbalist Gică Popescu, acum principal candidat la Președinția Federației Române de Fotbal.
Una dintre temele discuției s-a referit la rolul presei în dezvoltarea sportului, precum și relațiile care trebuie să existe intre presă, ziariști, sportivi și organizațiile sportive. ”Parteneriatul cu presa este extrem de important. El trebuie să aiba la bază respectul reciproc și să fie guvernată de bune relații. Cred că este important ca presa să nu fie un simplu spectator, ci trebuie să se implice, să ajute, să vină cu idei, cu acțiuni care să ajute fotbalul și oricare alt sport. Și să nu vă feriți de critică, dar făcută cu mijloacele fair-play-ului și ale adevărului. Nimănui nu-i place să fie criticat. Dar critica trebuie făcută cu dreptate și mijloace de exprimare corecte. Și eu am fost criticat. Nu mi-a plăcut, dar cel mai adesea i-am dat dreptate autorului. Am înțeles ce vroia să spună, i-am dat dreptate și am încercat să nu mai repet greșeala…” a spus Gică Popescu.
Curiozitatea ziariștilor s-a îndreptat și spre planurile de viitor ale lui Gică Popescu in cazul în care va ajunge președintele Federației, acesta declarând, printre altele, că: ”O cooperare mai strânsă între Federațiile și cluburile din Balcani se impune, deoarece fotbalul nostru, al tuturor, trebuie sa facă față unor puternice echipe din Vestul Europei, care au bugete mari, care au o forță deosebita pe multe planuri… Nu trebuie uitat că acum, mai mult ca niciodata, la nivelul UEFA, FIFA și nu numai, se pune un mare accent pe combaterea violenței, a rasismului, a discriminării, se duce o lupta dură împotriva pariurilor ilegale. Iată o nouă platformă care ne unește, un domeniu în care trebuie să cooperăm foarte strâns…”
Au fost trei zile de Seminar cu dezbateri dense, dar și trei zile in care cei peste 80 de ziariști prezenti la Seminar și la Turneul de Fotbal au avut un program social atractiv, cu vizite la Castelul Bran, au avut ocazia să urce cu telecabina la 2200 m pe platoul Muntilor Bucegi, să viziteze Castelul Peles si să asiste la spectacolul oferit de cele 35 de participante din tot atâtea țări prezente la ”Miss Turism Europa”.
ROMÂNIA A CÂȘTIGAT „CUPA NIKOLAI KOLEV-MICHMANA”.
Continuând inițiativa Asociației Presei Sportive din Bulgaria de a organiza un Turneu de Fotbal destinat ziariștilor sportivi din țările balcanice, dotat cu “Cupa Nikolai Kolev-Michmana”, dupa numele foarte cunoscutului comentator bulgar, Asociația Presei Sportive din Romania a gazduit cea de a II-a ediție a Trofeului, pe terenul Hotelului Alexandros din Bușteni, cu participarea Bulgariei – deținătoarea Cupei -, Croației, Macedoniei, Moldovei, Muntenegrului, Serbiei si Romaniei, plus formația Valea Prahovei Bușteni.
”Acest turneu pentru ziaristii sportivi poate constitui unicul drum de a fi aproape jurnaliștii sportivi din Balcani”, a declarat Yannis Daras, președintele AIPS Europa, vice-președinte al AIPS, prezent la Bușteni.
”Am pornit de la ideea necesitații unei cunoașteri mai bune intre noi, a păstrării unei legaturi intre noi cei care lucrăm și trăim in această regiune, pentru că suntem vecini, iar trecutul și viitorul nostru este strâns legat. Acest eveniment a oferit o reală posibilitate de cunoștere si de schimb de experiență, pentru că presa sportivă din Balcani, sportul din Balcani sunt binecunoscute pentru valoarea lor. Eforturile pentru organizare au fost foarte mari. A fost cel mai mare eveniment al anului la nivelul presei sportive din Europa si din Balcani și ne bucurăm că am reușit. Mulțumiri tuturor…”, a declarat, la rândul său, Dumitru Graur, președintele APS, cel care a fost, indiscutabil, sufletul intregii acțiuni și fără de care nu s-ar fi putut pune în practică această deosebită acțiune.
De altfel, Mihail Delev, secretarul general al Asociației Presei Sportive din Bulgaria, ne spunea: ”Vă mulțumesc pentru ospitalitate. Pentru noi, ziariștii de sport din Bulgaria este o mândrie să mergem umar la umăr pentru această idee. Noi dorim ca fiecare echipă să câștige Cupa “Nikolai Kolev-Michmana” măcar o dată! Dar, mult mai important este să ca noi, cei din România, Moldova, Croația, Serbia, Muntenegru, Bulgaria și celelalte țări balcanice să fim buni prieteni, să avem încredere uni în ceilalți și să ne simțim bine împreună”.
Au fost cinci zile exceptionale, cu un ”turneu frumos, cu echipe bune, cu conditii excelente în acest frumos loc. Am dori și noi să organizăm o asemenea competiție in viitor”, ne spunea colegul Eduard Ciobanu, prim vicepreședinte al Asociatiei Presei Sportive din Moldova.
Încă un argument în sprijinul ideii de cooperare, de prietenie și colegialitate, principii care guverneaza si sportul si Codul etic al ziaristilor a fost si faptul că delegațiile din Macedonia, Muntenegru și Bulgaria au făcut drumul împreună, iar cheltuielile pentru inchierierea autocarului au fost împărțite frățește.
Organismele sportive internaționale pun un deosebit accent pe promovarea continuă a sportului feminin, a implicarii femeilor in intreaga viață socială și economică a societății. Pentru a transmite un nou semnal în acest sens, Asociația Presei Sportive din Serbia s-a prezentat la Turneul de fotbal cu o echipă mixtă. ”Imi face placere să mulțumesc tuturor colegilor din celelalte echipe pentru suportul lor, noi avand in formație trei jucătoare. Ideea noastră a fost de a promova participarea femeii în sport și de a atrage tot mai mult femeile in jurnalismul sportive. Sperăm ca la viitoarele turnee și alte echipe să preia ideea noastră”, ne-a spus Zorica Đoković, membră a Comitetului Executiv a Asociației Presei Sportive din Serbia. Bună idee, care a născut alte idei referitoare la viitorul acestui turneu.
Sub arbitrajul fostului deținător al ecusonului FIFA, Florin Chivulete, si a arbitrei de categorie națională Roxana Ivan, cele peste 30 de meciuri au fost cât se poate de… profesioniste, oferind ”emoție, pasiune si efort”, după cum remarca și Răzvan Burleanu, președintele Federației Europene de Minifotbal (EFM), prezent la turneu.
În cele din urmă, Cupa si medaliile de aur au fost câștigate de echipa României, care a primit si Trofeul transmisibil ”Nikolai Kolev-Michmana”.
Clasament: 1. România, 2. Moldova, 3. Croația, 4. Macedonia, 5. Muntenegru, 6. Bulgaria, 7. Valea Prahovei (Romania), 8. Serbia.
De asemenea, cel mai bun portar – Miroslav Kalezic (Muntenegru) si cel mai bun marcator – Adrian Călugareanu (Romania) au primit cate un ceas din partea AIPS Europa.
”Este o placere deosebita sa ma aflu la acest eveniment al Asociației Presei Sportive. Așa poate înțelegeți mai bine cum este să fii în teren ca jucător. Poate pe viitor vom reusi ca acest turneu sa-l crestem impreuna…”, spunea Gica Popescu asistând la jocuri.
Prezent la Festivitatea de Premiere, vice-primarul Nae Savel a spus: ”Acest eveniment, cu participarea ziaristilor sportivi din țările Balcanice, modul cum a fost organizat, impresiile create, contribuie in mod sigur la mai buna cunoaștere si promovare a orașului nostru”.
”Mulțumiri Asociației Presei Sportive din România și Primarului din Bușteni pentru ospitalitate, ca și Asociației Presei Sportive din Bulgaria pentru idea lansata anul trecut. În numele AIPS Europa va doresc numai bine…”a transmis Yannis Daras, președinte AIPS Europa și vicepreședinte al AIPS, la finalul acțiunii, completat de colegii din Muntenegru” Mulțumim Bușteni, mulțumim România pentru organizare, în special președintelui Asociației, Dumitru Graur”…
“In această perioadă de criză se poate spune ca organizarea acestui eveniment a fost un veritabil miracol”, afirma Dumitru Graur, președintele A.P.S. De aceea, trebuie să subliniem faptul că asociatia a avut in Primăria Orașului Bușteni un partener deosebit de generos și cu o implicare fara cusur. Multumiri speciale se cuvin in primul rand d-lui Emanoil Savin, primarul orașului Bușteni, fără al cărui sprijin nu ar fi fost posibilă realizarea evenimentului, dar si unor oameni care au lucrat cu pasiune: Mihai Totpal, Adriana Vâjeu, ca și celorlalți sponsori: Marvani Invest Sinaia, Borsec, Aquatique, Hotel și Restaurant Alexandros ș.a.