„U” CLUJ 100 | Oameni care au făcut legenda

Universitatea Cluj a devenit un nume mare azi în primul rând datorită sutelor de sportivi, antrenori și conducători care au slujit ”U” cu pasiune și dragoste.

Universitatea Cluj a devenit un brand respectabil și o legendă vie în sportul românesc în primul rând prin multitudinea de oameni valoroși care au contribuit la această istorie frumoasă de 100 de ani. Rectorul Iuliu Hațieganu, atletul Ion Moina, baschetbalistul Horia Demian (ultimii doi dau astăzi numele a două arene importante din Cluj) se numără printre cei care au clădit „U” Cluj de azi. Sport în România vă prezintă câteva detalii despre eroii clubului, folosind ca surse de inspirație Enciclopedia Sportului Românesc și site-ul oficial al Universității Cluj.
Iuliu Hațieganu – Parcul Sportiv din Cluj îi poartă numele
Decan și rector al Universității din Cluj, Iuliu Hațieganu (1885-1959) a susținut permanent valoarea educației fizice pentru individ și națiune și a fost factorul decisiv la dezvoltarea bazei sportive din localitate. Iată cum este prezentată legenda clujeană: „Prin activitatea de clinician și, deopotrivă, prin cercetări științifice de înaltă ținută a contribuit timp de o jumătate de veac la alinarea suferințelor bolnavilor și, respectiv, la progresul medicinei românești. Ca profesor dotat cu calități pedagogice remarcabile, a selecționat, îndrumat și promovat un mare număr de colaboratori, creând școala de medicină internă de la Cluj. A susținut permanent valoarea educației fizice pentru individ și națiune, considerând că o <<națiune se perpetuează în prima linie prin vigoarea integrală a truplui și sufletului. Această vigoare se conservă și se sporește prin educație fizică>>.
A dat viață acestei convingeri mai ales ca președinte al Asociației Șoimii Carpaților, secția de educație fizică a renumitei asociații Astra. S-a ocupat direct de organizarea cursurilor de formare a cadrelor de specialitate pentru conducerea activității de educație fizică în mediile rural și, respectiv, universitar și a sprijinit dotarea asociațiilor sătești și studențești cu materialele, instalațiile și terenurile sportive necesare. A fost factorul hotărâtor al înființării, în 1932, a Societății medicale de educație fizică și sport – Secția Cluj, al organizării, în 1937, a primului curs de medicină sportivă din același oraș precum și al dotării universității clujene cu o bază sportivă complexă – Parcul Sportiv -, căreia i s-a dat numele ilustrului său întemeietor. Prin întreaga activitate și prin realizările sale, Iuliu Hațieganu se înscrie în rândul ctitorilor și mentorilor educației fizice din țara noastră”.

Ion Moina – a stabilit 60 de recorduri ale României

Ion Moina (1921-1990) a fost unul dintre cei mai buni mari atleți ai României în urmă cu mai bine de 60 de ani în urmă. În anii ’40-’50 a dominat sprintul românesc. Cu timpul de 10,4 la 100 metri plat, într-o cursă desfășurată pe zgură la Predeal, legenda clujeană a stabilit un record care a stat în picioare nu mai puțin de 21 de ani. Tot în acea perioadă, Ion Moina a alergat 21,3 pe 200 metri și 47,8 metri pe 400 metri, rezultate de referință pentru mulți ani în atletismul românesc. Așa cum se specifică în Enciclopedia Sportului, Ion Moina a fost multă vreme nr. 1 în topul sprinterilor europeni: „în 1943, la 200 m; în 1945 și 1946, la 100 m; în 1947, la 400 m; în 1948, la 100 m și 200 m”. Dar atletul născut în Comuna Moci în județul Cluj a fost un sportiv foarte bun și la săritură în lungime, triplusalt și pentatlon. „Recordman al României de 60 de ori și participant la 70 de concursuri internaționale (cele mai multe terminate în postura de câștigător), va fi socotit, la vremea sa, drept unul dintre cei mai buni alergători de viteză ai Europei. Pentru cariera sa atletică strălucită, i s-a acordat titlul de Maestru emerit al sportului și i-au fost decernate numeroase distincții”.

Horia Demian – a cochetat și cu o invitație de a juca în NBA

Horia Demian (1942-1989), de profesie chimist, doctor în chimie organică, a scris istorie pentru baschetul din Cluj. El și-a început activitatea la Școala Sportivă Viitorul din Cluj, apoi la seniori a făcut pasul la Universitatea.
La naționala de seniori a debutat în 1960. În întreaga carieră a evoluat în 165 de jocuri pentru România, participând și la patru ediții ale Campionatului European. În urma evoluțiilor sale, Horia Demian a primit o invitație de a juca în NBA. S-a stins din viață prematur, dar „În memoria sa – sportivă și umană -, Sala polivalentă din Cluj îi poartă numele. În 1964 i s-a decernat titlul de Maestru al sportului.
Matei Rührig, Mircea Barna, Marius Crăciun sunt alte nume de legende ale baschetului clujean, dar lista marilor jucători este mult mai impresionantă.

Virgil Salvan – „Pumn de Fier”

Unul dintre marii sportivi ai boxului românesc este Virgil Salvan, originar din Cluj, care și-a câștigat numele de ”Pumn de Fier”, după cum relatează site-ul oficial al Universității. „La Politehnica din Budapesta, în anul şcolar 1910–1911, dintr-o întâmplare norocoasă a ajuns pentru prima oară într-o sală de antrenamente pentru box, fiind elevul antrenorului american de culoare Bobby Dobbs, fost campion, de 6 ori, al Statelor Unite ale Americii. Sub îndrumarea lui Bobby Dobbs devine cunoscut nu numai în Transilvania, ci în toată Austro-Ungaria.
În 1912, românul Virgil Salvan devine campion de box al Ungariei la „clasa mijlocie”. În anul următor, 1913, în compania unor boxeri din Germania, Anglia şi Danemarca, Virgil Salvan dispută la Budapesta din nou titlul de campion al Ungariei. Întâlnind în finală pe englezul Tom Smith, unul dintre cei mai buni boxeri europeni, îl învinge de o manieră categorică, dar juriul acordă decizia la puncte lui Smith, pe motiv că acesta „are mai multă experienţă”.
În anul 1914, Salvan câştigă titlul de campion al Ungariei şi la lupte. Viaţa sportivă a continuat cu turnee organizate la Viena, Berlin şi alte oraşe.
În anul 1919 participă şi la Jocurile Interaliate desfăşurate la Paris. În istoria boxului românesc, ing. Virgil Salvan din Cluj, este primul pugilist român angajat într-o întâlnire internaţională. La Olimpiada Phersing, organizată în Anvers, în 1920 Virgil Salvan a boxat în finală.
În anul 1919 ia ființă Societatea Sportivă a Studenților Universitari cu semnul distinctiv ”U”, care avea printre secţiile sale şi pe aceea de box, președintele secției fiind Virgil Salvan. El ocupă această funcție și în anul 1945.
Ing. arhitect Virgil Salvan, care a fost pumnaci, luptător, fotbalist și călăreţ, a cucerit lumea sportului, devenind un polisportiv de valoare internaţională, intelectual român de înaltă ţinută patriotică şi naţională”.

Alexandru Paloșanu – 28 de ani a slujit doar ”U”

Un mare rugbist, Alexandru Paloșanu a fost jucător și antrenor timp de 28 de ani la Universitatea Cluj
El s-a transferat la ”Știința” Cluj în anul 1962 și a îmbrăcat tricoul alb-negru până în 1989. A absolvit Facultatea de Litere din București și a fost declarat Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca și antrenor emerit. A fost selecționat de patru ori în lotul național. „Alexandru Paloșanu a fost un sportiv complex. A practicat volei, baschet și box, până să devină un simbol al rugby-ului românesc. Evenimentele de acest gen sunt de neprețuit pentru iubitorii sportului, în general și a echipei de rugby Universitatea Cluj, în mod special”, a declarat fostul vicepreședinte al secției de rugby a CS Universitatea Cluj, Sorin Popa, conform site-ului oficial al clubului.

Constantin Bengeanu – o viață dedicată voleiului la ”U”

Constantin Bengeanu a ajuns la Cluj-Napoca în anul 1962, iar timp de 25 de ani a fost antrenorul principal al echipei de volei masculin a Universității Cluj, fiind și președintele clubului în anii 1994-1998.
În perioada 1976-1980, el a fost și selecționerul României, cu care a obţinut medalia de aur la Jocurile Balcanice, la Adana, Turcia, medalia de argint la Campionatele Europene, la Helsinki, Finlanda şi medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova. Tot în această perioadă, mai exact în 1978, a fost pentru scurt timp și pe banca naționalei Chinei.

A crescut 47 de jucători care au ajuns în loturile naţionale ale României

Simona Richter, medaliată cu bronz la JO de la Sydney 2000 la judo, Maria Cioncan, atleta medaliată cu bronz la JO de la Atena și dispărută prematur dintre noi în urma unui accident, Magdalena Jerebie, portdrapelul României pentru mulți ani în baschetul feminin ori profesorul Florin Bercean, antrenorul unei genereții de execepție a judo-ului feminin în ultimii 20 de ani, sunt alte nume ilustre ale Universității Cluj. Așa cum aminteam însă și mai sus, lista de mari sportivi ai studenților clujeni este de câteva zeci de ori mai bogată și mai impresionantă.

Articol scris de Marius Huțu