Ţiriac construieşte un patinoar artificial la Otopeni!

patinoar siteDan Grecu

În prima săptămână din septembrie, gazetarii sportivi bucureşteni au fost invitaţi la o conferinţă de presă foarte specială. Şi asta pentru că ea nu s-a desfăşurat într-o sală de conferinţe, ci în incinta unui viitor patinoar artificial, aflat în plină construcţie. Au fost de faţă Ilie Năstase, omul de afaceri Bogdan Enoiu, primarul oraşului Otopeni – Silviu Constantin Gheorghe, Andreea Răducan, antrenorul de patinaj artistic Cornel Gheorghe şi fostul hocheist Eduard Pană.

Construcţia patinoarului din Otopeni este susţinut financiar de omul de afaceri Ion Ţiriac, reprezentând o investiţie de circa 3,5 – 3,9 milioane euro. Urmează să fie operat prin Fundaţia Ţiriac, fiind totodată singurul patinoar din Bucureşti realizat 100% în urma unei investiţii private. Aşa cum s-a putut afla, noul patinoar are ca scop încurajarea practicării patinajului în rândul copiilor, tinerilor şi sprijinirea echipelor de hochei din zona Bucureştiului.

Un autobuz pentru copii

poza1Construcţia a demarat în urmă cu şase săptămâni, pe unul dintre terenurile din zona de 120 de hectare deţinută de Ion Ţiriac. Este amplasată pe strada Gării Odăii, vizavi de aeroportul Henry Coandă. Tribunele vor avea aproximativ 500 de locuri, iar patinoarul ar putea avea încorporat şi o mică sală de gimnastică. Noul patinoar are o suprafaţă construită de 4 863 mp şi va fi realizat conform celor mai recente norme olimpice internaţionale şi conform indicaţiilor Federaţiei Internaţionale de Hochei. Este destinat atât publicului larg, în special copiilor, cât şi sportivilor de performanţă – patinatori, echipe de hochei etc. Copiilor care vor dori să se antreneze aici sau să patineze, în grupuri organizate, li se va pune la dispoziţie, pentru început, un autocar cu 48 de locuri, urmând ca ulterior numărul autocarelor să fie suplimentat, în funcţie de solicitări.

“Tarifele vor fi foarte, foarte jos, iar pentru copii gratis. Doar echipele profesioniste de hochei ar putea să plătească cheltuielile de întreţinere, dar patinoarul nu e făcut pentru profit”, a declarat Bogdan Enoiu, preşedintele Turneului de tenis BRD Năstase Ţiriac Trophy şi un apropiat al omului de afaceri Ion Ţiriac.

Patinoarul este însă parte dintr-un amplu complex sportiv pe care Ion Ţiriac plănuieşte să îl amenajeze pe raza oraşului Otopeni pe o suprafaţă de 20 de hectare. În următorii trei ani, omul de afaceri şi-a propus să construiască aici numeroase terenuri de tenis, o arenă de mari dimensiuni şi chiar o unitate de învăţământ cu profil sportiv.

“Complexul mai cuprinde o sală polivalentă de 5.000 de locuri, cinci terenuri de tenis acoperite plus 20 descoperite. Încercăm să facem şi o arenă centrală de tenis pentru BRD Năstase Ţiriac Trophy. Apoi va mai fi şi un stadion cu pistă de atletism. Apoi şi o grădiniţă sportivă pentru copii de 5 ani, pe discipline. Este prima grădiniţă cu profil sportiv şi va avea 50 de locuri. Totul va fi gata în doi-trei ani”, a mai declarat Bogdan Enoiu.

Sprijin din partea Primăriei Otopeni

poza2Promotorii acestui complex sportiv au declarat că, iniţial, au dorit să realizeze patinoarul şi terenurile de tenis în Bucureşti, dar nu au fost sprijiniţi autorităţile locale, iar decizia de a realiza proiectul în Otopeni a fost luată după ce primăria s-a angajat să asigure racordarea la toate utilităţile necesare şi amenajarea infrastructurii rutiere necesare. Prezent la conferinţa de presă, primarul Silviu Constantin Gheorghe, a declarat că Primăria Otopeni este onorată să poată oferi suport proiectului prin asigurarea infrastructurii de acces şi a utilităţilor.

Deschiderea oficială a patinoarului realizat de Ion Ţiriac este prevăzută pentru ziua de 15 octombrie.