Buzoianul în vârstă de 29 de ani a cucerit medalia de argint la Campionatele Europene de tenis de masă, după o evoluție entuziasmantă.
Un român în vârstă de 29 de ani a fost marea surpriză a Campionatelor Europene de tenis de masă de la Alicante (Spania). Toți ochii erau îndreptați spre Eliza Samara sau Benadette Szocs, însă lovitura a venit de la Ovidiu Ionescu. Jucătorul călit în meciurile din Germania, unde evoluează de la vârsta de 16 ani, a cucerit medalia de argint în proba individuală, după ce a înșirat în drumul său către podium câțiva dintre marii jucători ai Europei și chiar ai lumii. În finala disputată pe 23 septembrie, Ovidiu Ionescu a cedat însă în fața legendarului jucător german Timo Boll (37 de ani), numărul 1 în clasamentul european, scor 1-4.
Ultimul argint la masculin – în urmă cu 58 de ani
Înainte de Campionatele Europene, Ovidiu Ionescu era un nume cunoscut doar celor din interiorul tenisul de masă românesc. N-a avut rezultate la nivel de juniori, din cauza alegerii sale de a pleca în Germania, iar la seniori a bifat doar prezențe în delegațiile reprezentative. După Europenele de la Alicante, despre Ovidiu Ionescu se va ști că este cel care a rescris istoria tenisului de masă masculin de la noi. Ultimul argint european data din 1960, fiind cucerit de Radu Negulescu, în timp ce ultima performanță continentală la băieți data de opt ani, bronzul european obținut de Adrian Crișan în 2012.
Parcursul lui Ovidiu Ionescu la Europeanul de tenis de masă din Alicante
Turul 1: 4-1 cu Ewout Oostwouder, Olanda (11-6, 11-6, 11-6, 3-11, 11-9)
Șaisprezecimi: 4-1 cu Emmanuel Lebesson, Franţa, campionul european en-titre (11-9, 11-9, 12-10, 7-11, 11-7)
Optimi: 4-2 cu Jonathan Groth, Danemarca, jucător în top 20 mondial (20-17, 11-7, 5-11, 12-14, 11-8, 11-5)
Sferturi: 4-3 cu Vladimir Samsonov, Belarus, 42 de ani, triplu campion european la individual, de 6 ori participant la JO, vicecampion mondial la Manchester, în 1997 (11-7, 8-11, 10-12, 15-13, 13-11, 6-11, 11-9)
Semifinale: 4-1 cu Kristian Karlsson, Suedia, locul 9 ETTU (12-10, 11-6, 3-11, 11-9, 11-9)
Finala: 1-4 cu Timo Boll, Germania, numărul 1 ETTU, septuplu campion european (11-6, 7-11, 9-11, 6-11, 5-11)
La 16 ani, suspendat de Federația Română de Tenis de Masă
Povestea lui Ovidiu Ionescu este una clasică pentru mulți sportivi români. La vremea junioratului, tânărul buzoian nu s-a regăsit în sistemul de acasă și, încurajat de părinți a preferat să plece în Germania. Antrenorul care l-a format la CSM Buzău, Mircea Dinu, a povestit pentru Libertatea în chiar ziua în care fostul său elev avea Europa la picioare: ”Ovidiu a fost un copil foarte talentat, dar timid. Am muncit mult cu el. L-am dus la multe concursuri. Cât l-am avut elev, cred că am stat mai mult timp cu el decât cu fiul meu. Este băiat muncitor și deștept”. a precizat antrenorul Mircea Dinu pentru Libertatea.
Decizia de a pleca în Germania i-a adus o suspendare lui Ovidiu Ionescu din partea Federației Române de Tenis de Masă, conform regulamentelor în vigoare, care prevede că juniorii care se transferă în străinătate până la 18 ani sunt excluși din loturile reprezentative.
I s-a ridicat suspendarea la 19 ani
Traseul lui în Germania a urcat de la o echipă din liga regională (TSG 1845 Heilbronn), până la cea mai importantă competiție națională, Bundesliga. Românul a debutat în Bundesliga pentru TTC Hagen, iar din 2015 este legitimat la SV Mühlhausen. Cum valoarea i-a crescut de la an la an, Federația Română de Tenis de Masă i-a ridicat suspendarea în 2008. Pe atunci, Ovidiu avea 19 ani, iar antrenorul Mircea Dinu l-a și convocat la echipa națională din postura de antrenor de lot. ”Eu i-am convins pe cei de la federație că Ovidiu Ionescu merită să fie convocat la națională. Părinții lui au făcut unele greșeli, dar nu vreau să spun mai multe. Am avut și am încredere că Ovidiu poate deveni un jucător de top în tenisul mondial. L-am luat la Campionatele Mondiale din China. La juniori nu a apucat să câștige vreo medalie continentală pentru că a plecat în Germania și a fost suspendat”, a detaliat antrenorul Mircea Dinu, conform aceleiași surse.
A învins campionul european en titre
Ovidiu Ionescu a mers la Europenele de la Alicante din postura de cel mai bine clasat român în ierarhia europeană (ETTU), loc 26. Necotat înaintea concursului cu șanse mari la cucerirea unei medalii, buzoianul s-a autodepășit, obținând singura medalie a delegației României la această competiție.
După o încălzire în primul tur cu Ewout Oostwouder, Olanda , pe care l-a învins cu 4-1, Ovidiu și-a început seria meciurilor de mare calibru, care l-au adus în atenția lumii tenisului de masă. Următorul adversar a fost campionul european en-titre, Emanuel Lebesson (Franţa), unul dintre cei mai valoroşi jucători ai lumii. Deznodământul, același ca și la meciul de debut: 4-1! Nicio diferență între un olandez anonim și un campion european en titre, atunci când armele rămân aceleași.
Victorie dramatică în meciul cu legendarul Samsonov
A urmat danezul Jonathan Groth, nr. 6 ETTU, jucător de top 20 mondial. După ce a trecut de nordic, scor 4-2, Ovidiu a intrat din nou la masă şi a jucat împotriva legendarului Vladimir Samsonov (42 de ani)! Cu trei titluri europeane în palmares, de şase ori participant la JO, vicecampion mondial, bielorusul face parte din clubul select al puţinilor sportivi din lume care au reuşit să obțină victorii în fața chinezilor. Ionescu s-a prezentat cu atitudine în faţa lui Samsonov şi s-a impus după un meci dramatic, scor 4-3.
”Am jucat ceea ce ştiu mai bine. Sunt agresiv şi caut să-mi impun jocul mereu. Nu a fost un meci greu, a fost o adevărată încercare a carierei, una pe care am câştigat-o cu mintea şi cu inima. Nu am avut niciun moment în care mi-am zis că nu pot, deşi Samsonov deţine şi acum un repertoriu de lovituri greu de contracarat. E un vis devenit realitate”, a declarat Ionescu pentru ProSport, înainte de meciul care avea să-l propulseze în marea finală. Cu bronzul asigurat, Ovidiu Ionescu a jucat aproape fără greșeală în semifinala cu Kristian Karlsson din Suedia, numărul 9 în clasamentul ETTU, pe care l-a învins sec, scor 4-1.
Seria victoriilor s-a oprit însă în finala competiției. Românul, evident obosit, nu a putut face față experimentatului german Timo Boll (36 de ani), o legendă a tenisului de masă. Boll s-a impus cu 4-1, trecându-și astfel în palmares cel de-al șaptelea titlu european din palmares.
Articol scris de Alexandru Enciu