Cristinel Romanescu anunța, încă din urmă cu doi ani, că urmează hegemonia româncelor în tenisul de masă european!
„În ultimii 5 ani am jucat patru finale şi le-am pierdut pe toate! De fiecare dată am cedat la Olanda sau Germania, ambele cu chinezoaice în echipe. Dar de data asta spun eu că vom câştiga, vom merge până la capăt, sunt optimist”… spunea, în urmă cu doi ani, președintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, în interviul exclusiv realizat de „Sport în România”. Chiar dacă, în acel moment, a părut optimist, pentru cei care nu au urmărit ascensiunea continuă a acestui sport în țara noastră, în ultimii ani, conducătorul tenisul de masă românesc a avut perfectă dreptate: în 2017, naționala feminină a României a câștigat finala Campionatului European, 3-2 cu Germania. Succesul a fost cu atât mai frumos, cu cât nemțoaicele au venit cu două jucătoare de origine chineză, ambele fiind foarte bine cotate, la nivel internațional, Ying Han și Shan Xiaona. Pentru România, a fost cea de-a 8-a finală din istoria Campionatelor Europene pe echipe, la feminin, și doar cea de-a patra câștigată, iar acum, în 2019, a venit un nou succes, al cincilea, pe măsura optimismului lui Cristinel Romanescu.
Muncă și răsplată
Cristinel Romanescu, președintele Federației Române de Tenis de Masă, este cel care a potențat victoriile și medaliile importante obținute de țara noastră în ultimii ani, demonstrând că munca temeinică, încă de la învestirea în funcție, nu putea rămâne fără rezultate. „Nu am fost singur în acest efort, am avut alături foarte multă lume care a înțeles că avem atuuri pentru a readuce România în topul tenisului de masă mondial”, a spus conducătorul forului tricolor. Romanescu a fost reales în funcţie în martie 2017, iar succesele au curs pe bandă rulantă, cu prezențe pe podium la aproape toate competițiile importante: apogeul a fost atins chiar în acest an, când Ovidiu Ionescu a adus o medalie la Mondialele pentru seniori după aproape două decenii. Alături de spaniolul Alvaro Robles, românul a jucat finala probei de dublu din cadrul Campionatului Mondial de tenis de masă de la Budapesta, scor 1-4 (3-11, 11-8, 7-11, 3-11, 5-11), împotriva echipei chineze Long Ma/Chuqin Wang. După ce a obţinut medalia de argint, Ionescu a recunoscut că nu ar fi visat vreodată la asemenea performanță. „Când am început tenisul de masă am visat la rezultate mari, dar finala unui Campionat Mondial nu cred că a fost în mintea mea. Este un sentiment extraordinar, aceste rezultate demonstrează că dacă munceşti din greu astfel de performanţe pot veni”, a spus Ovidiu Ionescu.
1.200 de jucători profesioniști, de la copii la jucătorii din loturile naţionale, se află în acest moment în țara noastră, acest lucru demonstrând că medaliile din ultimii ani sunt o adevărată minune. De exemplu, în China sunt peste zece milioane de jucători legitimaţi care joacă la nivel înalt – aproximativ jumătate din populaţia României!
Articol scris de Cristian Vlad