Tudor Bompa, profesorul român cunoscut la nivel mondial ca unul dintre cei mai importanţi experţi în antrenamentul periodizat, a fost invitatul de gală al unui workshop internaţional intitulat ”Pregătirea Fizică a Sportivilor de Performanţă”, organizat la Bucureşti
Marius Huțu
Sportul românesc a ajuns într-un punct de minim din punct de vedere al performanţelor la cel mai înalt nivel, situaţie cu care este de acord absolut toată lumea implicată în fenomen. Ultima prezenţă la Jocurile Olimpice de la Rio a oferit, de fapt, diagnosticul, ”pacientul România” este într-o stare critică. După aceste întreceri, în spaţiul public au fost lansate dezbateri publice, proiecte, au fost pornite câteva iniţiative menite să repună pe o trasă ascendentă un domeniu important pentru naţiune. În această idee de relansare a apărut şi Workshop-ul internaţional cu tema ”Pregătirea Fizică a Sportivilor de Performanţă”, desfăşurat în 4-5 noiembrie la Bucureşti. Evenimentul a avut loc la iniţiativa Asociaţia „Politici Noi ale Sportului”, reprezentată de Constantin Căliman şi Fundaţia „Împreună pentru o Românie Modernă”, prin Mircea Barna.
„Un astfel de workshop era oportun pentru că antrenorii, specialiştii noştri au nevoie de un contact direct şi permanent cu valorile din acest domeniu, cu tendinţele mondiale. Una din cauzele regresului sportului românesc este lipsa de informaţii, imposibilitatea de a avea contact cu specialiştii şi cred eu că acest tip de evenimente vor duce în altă zonă tehnicienii din România”, a motivat Constantin Căliman, director adjunct în cadrul Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar.
Peste 200 de specialişti au venit să-l vadă pe Bompa
La acest eveniment au fost invitate câteva personalităţi marcante în ceea ce priveşte pregătirea fizică: profesor emerit Tudor Bompa (Canada), profesor doctor Vladimir Jorga (Serbia), profesor universitar Pierre de Hillerin (Romania), profesor Carlo Buzzichelli (Italia) şi Howard Dell (Canada). Iar asistenţa, numeroasă. În Sala ”Paris” de la Rin Grand Hotel au fost prezenţi aproximativ 200 de participanţi, mulţi medaliaţi olimpici, mondiali, antrenori de cluburi, loturi naţionale şi olimpice, instructori, profesori, toţi interesaţi pentru a aduna informaţii noi. Interesul a fost crescut şi datorită profesorului Tudor Bompa, cunoscut la nivel mondial ca unul dintre cei mai importanţi experţi în antrenamentul periodizat. Pe parcursul celor două zile, personajul central al evenimentului a prezentat două teme: ”Cum antrenăm? Modernitate versus necesitate”, respectiv ”Unele elemente esenţiale ale antrenamentului sportiv”.
Tudor Bompa (83 ani) este un profesor la Universitatea York din Toronto, fiind un român stabilit de 45 de ani în Canada. De altfel, invitatul a şi vorbit despre acest lucru în deschiderea prezentării: ”Am plecat de 45 de ani, a trecut ceva timp, în care vă spun sincer că niciodată nu m-am simţit bine între străini”. De-a lungul timpului el a mai fost în România, dar a fost prea puţin sau deloc băgat în seamă, deşi recunoaşterea valorii sale pe plan internaţional este incontestabilă. ”Am mai fost la distanţe de 2-3 ani, am avut intervenţii, m-am adresat anumitor organisme ale sportului românesc şi nimeni nu mi-a răspuns. Am vrut să mă repatriez în 2006, în 2011, iar Ministerul Tineretului şi Sportului nu a catadicsit să îmi răspundă. Am scris un email domnului prim-ministru Cioloş, este primul om care mi-a răspuns în ultimii 25 de ani, chiar a doua zi. Iar mesaje de acest gen am trimis la mai multe personalităţi. Îmi răspunde primul-ministru şi nu mi-a răspuns în trecut cineva din Ministerul Tineretului şi Sportului? Nu sunt un timp arogant, ci un tip serios, de la talpa ţării, modest”, a susţinut Tudor Bompa.
Multe aparate şi dispozitive sunt ”falsuri”
Omul care a contribuit la ”revoluţionarea” pregătirii fizice în Canada a analizat în cadrul workshop-ului rolul unor aparate şi dispozitive utilizate azi. Prin exemplificări, Tudor Bompa a arătat că multe dintre acestea nu-şi au rostul, că multe sunt ”falsuri”, în consecinţă ”nu aveţi de ce să daţi 6.000 de dolari pe un aparat care nu vă ajută. Exerciţiile propuse de cei care vând aparatele sunt bazate pe echipamentul de antrenament, nu pe necesitatea fiziologică. Corpul uman nu s-a schimbat. Metodele fiziologice sunt de bază, nu falsurile care se aplică de multe ori în America”.
Profesorul Bompa a dezvoltat conceptul periodizării pregătirii fizice în România în 1963 şi a ajutat ţările din blocul estic să se impună la cel mai înalt nivel. El este singurul antrenor care a produs campioni mondiali şi olimpici în două discipline diferite, atletism şi canotaj. Mari atleţi, precum Ben Johnson şi Donovan Bailey au utilizat sistemul de pregătire al lui Bompa. El a pregătit fizic sportivi cunoscuţi într-o perioadă în care aparatura era limitată şi a afirmat că ”aceleaşi concepţii pot produce rezultate bune în România şi acum, de ce nu? Ce s-a întâmplat cu atleţii canadieni a fost demonstraţie a unor concepţii reuşite”.
”Copiilor le pace sportul, dar oferă-le ce trebuie!”
Într-o discuţie separată, Tudor Bompa a susţinut că sportul românesc nu mai este la fel de respectat în afara ţării, ca în alte vremuri: ”Sportul românesc se vedea foarte bine înainte. Când am avut întâlnirea cu primul-ministru Cioloş, unul din comentariile mele a fost următorul: În România comunistă, ţara a fost mai bine cunoscută datorită sportului decât economiei. Este un fenomen deosebit. Acum nu mai suntem cunoscuţi. Eram respectaţi pentru treaba asta, acum nu mai suntem”. Profesorul a avut şi o explicaţie pentru regresul sportului în ţară: ”Nu mai este entuziasmul care a existat în România între antrenori. Eu am cunoscut mulţi antrenori români şi erau extraordinar de capabili şi conştiincioşi, entuziaşti. Am întâlnit acum în audienţă, la revenirea în ţară, un domn din Luduş. Omul acesta cu nişte copii aduşi din statele din împrejurimi a avut rezultate extraordinare în handbal, astfel că unii dintre jucătorii lui au ajuns în echipele naţionale. Cum este posibil acolo, iar în altă parte nu? Să nu-mi spună nimeni că în ziua de azi copiilor nu le place sportul. Le place, dar oferă-le ce trebuie! Nu prea le oferim pentru că este o neseriozitate generală, cei 26 de ani de tranziţie au fost o tragedie, în multe situaţii datorită politicienilor. Ăştia sunt vina mare a României, nu altcineva. Nu omul de rând, ci politicianul”.
Recomandări pentru şefii sportului românesc
Deşi are 83 de ani, Tudor Bompa s-a declarat un om activ şi gata să se implice dacă va fi solicitat. ”Nu e vorba de ajutor, eu dau împreună ce am primit. Am primit foarte mult din ţara asta, din sportul românesc şi normal că am fost doritor să contribui la rândul meu. Dar n-am fost solicitat. Nu puteam să vin aici să nu fac nimic. Chiar dacă am trecut de 80 de ani, sunt un om activ tot timpul, nu pot să stau. Nu pot să vin să stau în România şi să mă uit la televizor”, a afirmat profesorul Universităţii din York.
În perioada în care s-a aflat în România, Tudor Bompa a făcut şi câteva recomandări şefilor sportului românesc. ”Eu am propus câteva lucruri. Un element esenţial în momentul de faţă este un buget consistent şi constant, care nu poate să vină decât din Loteria sportului. Noi depindem de politicieni şi de Guvern care se schimbă din când în când, mentalităţile policitienilor se schimbă, iar sportul rămâne în aer. Este necesar să avem un buget constant din care să putem să începem în primul rând să construim infrastructura. Aceasta este ca şi în transport, penibilă”, a fost concluzia profesorului Tudor Bompa.
Urmează un workshop în Alimentaţia şi Nutriţie
Prin prezenţa numeroasă, dar şi atenţia manifestată de participanţi, Workshop-ul în ”Pregătirea Fizică a Sportivilor de Performanţă” a fost oportun, dar şi un prim eveniment dintr-o serie care va urma. Constantin Căliman şi Mircea Barna, fostul jucător de baschet al Universităţii Cluj şi al echipei naţionale, au şi alte planuri. ”Avem câteva proiecte prin care să punem în contact antrenorii români cu specialişti de top mondial. Vor urma şi alte workshop-uri de acest gen, unul în Alimentaţie şi Nutriţie stabilit deja pentru luna februarie, altul în Medicină Sportivă şi Refacere după Efort”, ne-a declarat Constantin Căliman.
Atât timp cât preocupări vor exista din toate zonele, atunci sportul mai are o şansă de reabilitare.
Programul ”Bompa”, folosit de trei dintre atleţii din finala olimpică 100 de metri, în 1988
Tudor Bompa a lucrat aproximativ 7 ani cu sprinterii canadieni şi a mărturisit că Ben Johnson i-a fost printre cei mai dragi atleţi. ”Eu am contribuit la ce au făcut ei, dar antrenorul principal a fost Charlie Francis, el mi-a cerut ajutorul. Programul lui Ben Johnson s-a transmis şi la Donovan Bailey”, ne-a relatat profesorul român stabilit în Canada. El a mai dezvăluit că trei atleţi din finala probei de 100 de metri a Jocurilor Olimpice din 1888 făceau acelaşi program de pregătire, adică ”Programul Bompa”.
11 cărţi în engleză a publicat Tudor Bompa în SUA şi Germania. De asemenea, activitatea sa publicistică mai cuprinde două cărţi în limba română, una în limba poloneză, 5 manuale, 8 capitole în alte cărţi şi 86 de articole ştiinţifice şi metodice
16 campioni olimpici a consiliat Tudor Bompa de-a lungul carierei
”S-au schimbat timpurile, dar marii atleţi ai fiecărei ţări provin tot din comunităţi mici. Acolo nu există concurenţă, nu sunt tramvaie, să fii nevoit să traversezi Bucureştiului dintr-un capăt în altul într-o oră şi jumătate. Nu este aşa ceva, asta este o pierdere de timp. În localităţi mai mici ai timp”
”Infrastructura din sportul românesc este la pământ. Faptul că vom avea patru stadioane noi până în 2020, cu ce ajută sportul? Ajută fotbalul, dar infrastructura sportului înseamnă locul unde te antrenezi, nu unde concurezi”
Tudor Bompa, profesor Universitatea York – Toronto