STEAUA COMITE UN ABUZ!

Aşa cum s-a făcut cunoscut, conducerea clubului FC Steaua Bucureşti a luat decizia de ridicare a acreditărilor pentru reprezentanţii trustului Media Pro (cotidianul ProSport, ca şi pentru posturile de televiziune ProTv şi sport.ro). La doar o zi distanţă, site-ul clubului anunţa revenirea asupra deciziei şi menţinerea ei doar în cazul gazetarilor de la ProSport, cotidianul la care lucrează Costin Ştucan, ziaristul care a condus – aşa cum menţionează comunicatul Stelei – la interdicţia respectivă.

Cităm: ”Clubul nostru a decis initial sa ridice acreditarile televiziunilor PRO TV si Sport.ro, precum si pe cele ale ziarului Pro Sport, pe o perioada nelimitata. Acea hotarare a venit ca o consecinta a atacurilor repetate ale acestor institutii de presa la adresa clubului si a angajatilor acestuia, in special in cadrul emisiunii “Ora de Pro Sport”, moderata de catre Stucan Costin”.

Trebuie aici să exprimăm nedumerirea legată de nepotrivirea dintre organismul media pe care se desfăşoară această emisiune (postul TV sport.ro) şi cel care suportă această interdicţie: cotidianul ProSport. Este posibil ca reprezentanţii trustului ProTV să se fi delimitat de stilul emisiunii lui Ştucan, susţinând că din punct de vedere editorial ea aparţine exclusiv ziarului. Acest lucru nu schimbă însă deloc miezul problemei.

În al doilea rând, trebuie să vedem cu ce s-ar face vinovat Costin Ştucan. Care să fie “repetatele atacuri” la adresa clubului şi a angajaţilor acestora? Din câte am înţeles, Ştucan a făcut o serie de afirmaţii uşor riscante, acuzând prea direct şi fără a avea probe concludente de implicare în jocuri trucate şi pariuri ilegale atât echipa, cât şi (mai ales) pe antrenorul său, Laurenţiu Reghecamp. Că Steaua ar fi jucat în acest sezon mai multe meciuri “amicale”, în campionat. A mers până acolo încât a afirmat, ce blasfemie!, că penalty-ul acordat de arbitru în meciul cu Chelsea ar fi fost prea uşor acordat, dacă nu chiar gratuit… Dar, se pare că lucrul care i-a deranjat cel mai tare pe cei de la Steaua a fost filmuleţul difuzat pe Internet, în care se deduce foarte limpede cum Gigi Becali ia decizii tactice în timpul desfăşurării meciului cu Chelsea! Bun, şi? Care este problema, de când un gazetar este obligat să scrie numai ce-şi doreşte conducerea unui club sau a altuia?!

În fapt, este vorba de un abuz grav al clubului FC Steaua Bucureşti, care îşi permite să se comporte discreţionar faţă de un coleg de breaslă, judecându-i articolele şi comentariile televizate în funcţie de interesele şi părerile proprii. Ba, mai mult, să-i ridice acreditarea acestuia, ca şi tuturor colegilor de ziar, cităm:

… reprezentantilor Pro Sport le va fi interzis accesul la actiunile oficiale ale clubului nostru, cum ar fi jocurile oficiale, conferintele de presa, antrenamentele deschise presei sau actiunile de promovare a imaginii Stelei”.

Să le interzică aşadar posibilitatea şi dreptul de a-şi face meseria, fiindcă Ştucan i-a deranjat pe conducătorii Stelei! Un asemenea gest reprezintă o încălcare grosolană a drepturilor gazetarilor, iar Asociaţia Presei Sportive se vede nevoită să protesteze vehement împotriva acestei măsuri abuzive.

APS face un apel la solidaritatea gazetarilor de sport din întreaga ţară, pentru a convinge clubul FC Steaua Bucureşti să-şi recunoască eroarea şi să revină cât mai urgent asupra hotărârii sale discreţionare. Susţinem aici că libertatea presei este mai presus de orice interese de grup sau interese materiale şi orice încălcare a ei trebuie sancţionată fără întârziere. Chiar dacă un ziarist mai comite unele greşeli (şi este destul de posibil ca Ştucan să fi comis câteva), este infinit mai important ca vocea lui să poată fi auzită, chiar dacă uneori ea este distonantă. Pericolul pumnului în gură este cu mult mai grav şi cei care încearcă să practice o asemenea politică se vor lovi întodeauna de refuzul nostru.

Rugăm aşadar conducerea clubului FC Steaua Bucureşti să ia act de protestul Asociaţiei Presei Sportive din România şi să repare cât mai rapid cu putinţă greşeala comisă în cazul cotidianului ProSport şi a gazetarului Costin Ştucan.

CONSILIUL APS