Ana Maria Popescu, campioană olimpică la Jocurile Olimpice din 2016 cu echipa de spadă, a decis să revină în activitate după aproape 8 luni de pauză. Sportiva a renunţat la renta viageră pentru a mai încerca încă o dată să ajungă în topul mondial
Marius Huțu
Sportul românesc are azi, la publicarea acestui număr, doi campioni olimpici aflaţi în activitate. Cătălina Ponor tocmai şi-a anunţat retragerea din activitate după Campionatele Mondiale de gimnastică de la Montreal, dar pe ”scenă” a revenit o altă mare campioană, Ana Maria Popescu, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio în proba de spadă pe echipe. Alături de Alin Moldoveanu (tir), spadasina legitimată la CSA Steaua devine unul din liderii sportului românesc pentru următorii ani.
Ana Maria Popescu (ex-Brânză) a decis să revină în activitate după o pauză de aproximativ 8 luni. ”Plănuiam încă de la Rio de a-mi continua activitatea, doar că au fost ceva probleme medicale de care n-am ţinut cont la început. După Jocurile Olimpice din 2016 am luat o pauză prea scurtă, n-am reuşit să-mi refac glezna pe care am <<distrus-o>> la Rio. M-am întors în competiţii, dar mi-am cam dat seama că nu voi face faţă şi am luat decizia să mă retrag pentru o perioadă, cât să mă refac complet. Cumva am pierdut startul sezonului şi a trebuit să prelungesc această pauză”, a explicat sportiva.
Alături de Ana a revenit şi antrenorul Dan Podeanu
Spadasina a dezvăluit că s-a întors în sală plină de entuziasm: ”Recunosc că mi-a fost foarte greu departe de sala de antrenament, departe de competiţii, deşi am fost implicată în multe proiecte, am lucrat la Federaţia Română de Scrimă. Am avut un program plin, dar cumva nu găseam acel entuziasm care mă ţine în sala de scrimă. Când am simţit pregătirea cu adevărat, am spus DA, am ales bine să merg mai departe, încă mă simt bine acolo, încă îmi place ceea ce fac, încă mă consider în stare să mai fac performanţă. Iar întoarcea în sine în sala de scrimă a fost efectiv o bucurie, mai ales că pe lângă mine a ales să se întoarcă şi domnul Dan Podeanu”. Cine pe cine a convins să revină? Ana Maria Popescu a mărturist că şi antrenorul părea decis să reintre în sala de antrenament, dar ”aştepta momentul ca să revin şi eu. Cumva ne-am lansat o provocare, vrem să vedem dacă mai putem ajunge o dată acolo sus, despre asta este vorba în nebunia asta pe care am început-o acum, mai ales că lipsind un sezon din competiţie, am pierdut practic toate punctele pe care le aveam”.
Azi, locul 71 mondial
Ana Maria a rămas cu foarte puţine puncte în ierarhia mondială, astfel că azi se clasează pe poziţia 71 în lume și se vede nevoiă să o ia de la capăt pentru a reveni în topul Cupei Mondiale. ”Provocarea cea mai mare este să rămân cât mai puţin timp acolo (n.r. în zona locului 70). Primul lucru pe care domnul Podeanu mi l-a spus când am intrat în sala de scrimă este că trebuie să uit absolut tot ce am făcut până acum. Este un nou drum, momentan sunt doar o sportivă clasată pe locul 71 care îşi doreşte, ce-i drept, să ajungă sus. Asta înseamnă că la fiecare competiţie, până reuşesc să intru în primii 16 în Cupa Mondială, voi trage grupe preliminare de calificări. Şi o să fie o distracţie totală pentru că în ultimii ani am fost exceptată de la aceste grupe. Asta înseamnă o zi în plus de competiţie la fiecare etapă de Cupă Mondială, este un drum nou”, a explicat spadasina.
Şi totuşi, Ana Maria Popescu nu este o sportivă oarecare, ci campioană olimpică en-titre. ”În sala de competiţie nu contează că eşti campion olimpic, campion mondial, eşti doar un sportiv care îşi doreşte să dea tot ce are mai bun în ziua respectivă. În sala de competiţie nu ţine nimeni cont de ce ai făcut, de palmaresul tău. NU! Ci chiar tu trebuie să fii primul care să uiţi acest lucru. Fiecare sportiv înscris în competiţie are o şansă. Ar trebui să fac bine să profit de şansa care mi se oferă”, a venit imediat replica sportivei.
Ana Maria Popescu revine în competiţie la aproape 33 de ani, deşi putea să stea liniştită în afara sălii de antrenament și să beneficieze de renta viageră. Spadasina de la CSA Steaua a renunţat însă la acest privilegiul în dauna competiţiilor sportive. ”Am beneficiat de acea rentă viageră în perioada în care am fost retrasă din activitatea sportivă. Dar eu mi-am ales drumul, dacă voi fi în stare, îmi voi completa veniturile cu rezultatele pe care le voi avea (n.r. zâmbește). Nu m-am gândit foarte mult la asta, ci la ce îmi doresc şi ce îmi face mie bine acum”, a susţinut Ana Maria.
Primele obiective
Până la Jocurile Olimpice de la Tokyo mai sunt aproape 3 ani, dar sportiva nu priveşte chiar atât de departe, ci are alte obiective pe moment: ”Tokyo 2020 este destul de departe din punctul meu de vedere. Ştiu că timpul trece destul de repede, la primele competiţii nu mi-a stabilit un obiectiv clar, vreau să văd pentru început ce s-a schimbat acolo. Am văzut lista de înscrieri şi sunt schimbări şi în celelalte delegaţii. Vreau să tatonez puţin terenul pentru că mă simt foarte bine în antrenamente. Doar că realiatatea din competiţie se întâmplă să fie diferită faţă de ce simţi tu la pregătiri. Aşadar, pentru primele competiţii nu mi-am stabilit un obiectiv clar, dar mi-aş dori ca până la Campionatul European care va avea loc în luna iulie 2018 să reuşesc să intru în primii 16 în Cupa Mondială, acesta este primul obiectiv. Apoi, vom vorbi de medalii, de Campionatul Mondial şi European”.
O doză de experienţă pentru echipă
Ana Maria Popescu a mai povestit faptul că la revenirea ei în activitate a găsit o echipă tânără, care îşi doreşte să muncească, să progreseze. ”Nu-mi place să folosesc neapărat cuvântul lider, dar cumva fetele au nevoie de puţină experienţă în echipă. Îmi doresc să fiu acea doză de experienţă de care echipa are nevoie în acest moment”, a concluzionat campioana olimpică.
Debutul oficial în competiţii al Anei Mariei Popescu a fost fixat pentru Cupa Mondială de la Tallin.