Spre Țara Soarelui Răsare!

copertaO delegaţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, condusă de preşedintele Mihai Covaliu, a luat pulsul viitoarei gazde a Jocurilor Olimpice. Centrul de comandă al delegaţiei tricolore va fi în oraşele Matsudo şi Musashino.

Alexandru Enciu

Mai ţineţi minte imaginile cu lucrările întârziate de la Jocurile Olimpice din 2004 – Atena şi 2016 – Rio de Janeiro? Cu furnicarul din ceasul al 12-lea, cu temerile întregii comunităţi internaţionale sportive şi cu sosirea primelor delegaţii, când încă nu se uscase vopseaua pe garduri? Ei bine, uitaţi-le! Japonia anunţă că va fi gata cu toate bazele sportive care vor găzdui Jocurile din 2020 încă de la finele anului viitor. Şi cum niponii şi-au cerut scuze în urmă cu ceva timp pentru că de-a lungul unui întreg an au avut câtevsa secunde întârziere pe întreaga rețeaua feroviară, este plauzibil că îşi vor respecta promisiunile.
De stadiul lucrărilor a avut posibilitatea să se convingă şi o delegaţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care a făcut o vizită în Japonia, în perioada 17-23 septembrie. Condusă de preşedintele Mihai Covaliu, delegaţia a avut în componenţă membri ai Comitetului Executiv al COSR, dar şi reprezentanţi ai celor mai importante federaţii olimpice. Pe listă s-au aflat Camelia Potec (FR Natatie şi Pentatlon Modern), Cristinel Romanescu (FR Tenis de Masă), Alin Grigore (FR Lupte), Alexandru Chiculiţă (FR Scrimă), Paul Augustin Iancu (FR Atletism), Florin Miscă, secretarul general adjunct al COSR, Alexandru Epuran, directorul sportiv în cadrul COSR, Georgeta Andrunache, preşedintele Comisiei Tehnice a COSR.

Cea mai aglomerată zonă metropolitană din lume!

Japonia se pregăteşte febril pentru ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice, iar în hora organizării nu joacă doar oficialităţile oraşului Tokio, gazda competiţiei. Guvernul nipon a creat un program special pentru comunităţile din jurul capitalei japoneze, care se vor implica în găzduirea delegaţiilor participante. Tokio este cea mai aglomerată zonă metropolitană din lume, cu o mulţime de oraşe-suburbii. În total, capitala Ţării de la Soare Răsare are peste 13 milioane de locuitori, dar cu toate acestea nu are probleme în privinţa traficului. ”Totul este extrem de bine sistematizat. Arterele de circulaţie sunt fluide, iar sistemul de metro cu linii suspendate este impecabil. Nu vor fi probleme în perioada Jocurilor, când se aşteaptă foarte mulţi turişti în zonă”, spune Alexandru Chiculiţă, cel care a reprezentat federaţia de scrimă în delegaţia tricoloră.
În cadrul programului ”comunităţi pentru olimpici”, României i-au fost repartizate două municipalităţi din jurul capitalei nipone: oraşele Musashino şi Matsudo.

Stagii de pregătire înainte de JO

sedintaAlexandru Epuran, şeful de misiune al României la ultimele ediţii ale Jocurilor Olimpice, detaliază: ”În cadrul vizitei ne-am întâlnit cu reprezentanţii celor două municipalităţi, care ne-au prezentat facilităţile de care se vor putea bucura sportivii români. Tot ce au în zonă ca infrastructură sportivă ne va putea fi pus la dispoziţie. Şi chiar au ce oferi. Deşi comunităţi teoretic mici pentru Japonia, fiecare beneficiază de săli de sport moderne, de baschet, de volei, bazine de înot, stadioane cu piste de atletism. În Japonia, practicarea sportului face parte din cultura locală”.
Musashino şi Matsudo vor fi gazde ale sportivilor români nu doar pe perioada Jocurilor Olimpice, ci şi înainte, în funcţie de solicitările federaţiilor române de specialitate. Cele două municipalităţi îşi vor deschide arenele sportive şi pentru stagii de pregătire pe care performerii români le pot efectua chiar de anul viitor. ”Este important pentru noi să avem un centru de pregătire în anii următori, să ne putem pregăti în condiţiile de umiditate şi fus orar pe care le vom găsi şi la Jocurile Olimpice. Putem organiza stagii şi în 2018, şi în 2019, iar pe perioada Jocurilor Olimpice acolo se vor putea pregăti şi vor putea sta rezervele din lotul nostru. La toate ediţiile am avut sportivi care au făcut deplasarea în afara delegaţiei oficiale. Acum vor avea ocazia să stea grupat, să aibă acces la săli de antrenament şi chiar să le rezolvăm problemele de transport. Şi condiţiile de cazare sunt bune, iar despre amabilitatea oamenilor nu avem ce vorbi. Din câte se pare, va exista şi un buget asigurat de comunităţile respective pentru acest proiect”, detaliază Alexandru Epuran.

Mesaj de întâmpinare în limba română

musashinoReprezentanţii celor două comunităţi au fost extrem de amabili şi de atenţi cu delegaţia română. Cei de la Musashino i-au întâmpinat pe delegaţii COSR cu broşuri în limba română. ”Bine aţi venit în Oraşul Musashino! Jocurile Olimpice şi Paralimpice Tokyo 2020. Vom face tot ce ne stă în putinţă ca ţara dumneavoastră şi echipa sa reprezentativă să obţină cele mai bune rezultate. Oraşul Musashino va avea cea mai mare grijă de echipa aflată în tabăra de pregătire şi de susţinătorii săi”, scria pe prima pagină a mapei de prezentare, într-o limbă română perfectă. ”În zonă este extrem de activă o asociaţie de prietenie culturală și sportivă româno-japoneză. Oamenii sunt foarte dedicaţi”, spune Alexandru Epuran.

Alexandru Chiculiţă : ”Sala de scrimă va avea 6.000 de locuri”

Scrima va fi la JO 2020 unul dintre sporturile pe care România va miza în lupta pentru medalii. În tradiţia ultimelor ediţii (la Rio 2016, singura medalie de aur a delegaţiei tricolore a fost adusă de echipa feminină de spadă), şi la Tokio vor fi aşteptări mari de la sportul armelor. ”Sala de scrimă va avea 6.000 de locuri şi încă se construieşte la ea”, spune Alexandru Chiculiţă. ”Unele săli vor fi construite de la zero, altele vor fi modernizate. Sala care va găzdui concursul de tenis de masă este de trei ori mai mare ca polivalenta noastră de la Bucureşti şi are 40 de ani. Stadionul Olimpic, cel nou, este abia ieşit din pământ, se lucrează intens la el, la fel şi la Satul olimpic. Japonezii au anunţat că până la finele lui 2018 totul va fi gata, iar la cum se lucrează sunt sigur că aşa va fi”, punctează Alexandru Chiculiţă. În ce priveşte programul propus de oficialităţile locale pentru stagii de pregătire înainte de JO, Alexandru Chiculiţă a declarat: ”Este foarte bun pentru anumite sporturi. Pentru noi, cei de la scrimă, ne-ar avantaja un stagiu cu 3-4 ţări. Ne-ar fi greu să ne pregătim singuri, chiar dacă beneficiile acomodării sunt incontestabile”.

Georgeta Andrunache: ”M-a impresionat modul în care este organizat sportul şcolar”

matsudoCvintuplă campioană olimpică la canotaj şi actual preşedinte al Comisiei Tehnice a COSR, Georgeta Andrunache a fost impresionată de ceea ce a văzut în Japonia. ”Totul este la superlativ. M-a impresionat în primul rând infrastructura, de la cea generală, la cea specifică sportului. În al doilea rând, m-a impresionat modul în care este organizat sportul şcolar. Sportul se face ştiinţific, cu cartea în mână, dar şi practic. Copiilor li se oferă toate informaţiile despre toate sporturile, astfel încât să aleagă ceea ce consideră că li se potriveşte. Infrastructura este pe măsură, iar fiecare şcoală are bazin, stadioane sau săli de sport. Programa şcolară cuprinde patru ore obligatorii de sport pe săptămână, două de înot şi două cu alt specific, în funcţie de opţiuni. Este o cultură a sportului bine înrădăcinată de la cele mai mici vârste. Toţi copiii fac sport fără a fi obligaţi. Când vom ajunge şi noi să readucem spiritul şi principiile sportului în şcoala primară, atunci vom avea cu adevărat un sistem bine pus la punct, aşa cum a fost odată”.
Georgeta Andrunache nu putea rata întâlnirea cu pista de canotaj pe care fetele de la 8+1 vor încerca în 2020 să cucerească aurul olimpic. ”Pentru prima dată de când sunt eu în circuitul Jocurilor Olimpice, pista de canotaj este foarte aproape de satul olimpic, la aproximativ 10 minute. Japonezii au amenajat pista pe un braţ care vine din mare. Arată superb şi sper ca acolo să reînnodăm tradiţia medaliilor olimpice de aur pentru canotajul românesc”, a mai spus cvintupla campioană olimpică.

INFO
Delegaţia COSR a fost însoţită de Tatiana Iosiper, ambasadorul României în Japonia.

Informaţii Musashino
Se află aproape de centrul zonei metropolitane Tokio, cu o populaţie de 140.000 de locuitori, suprafaţă de 10,98 km. În cartierul Kichijouji se află o atractivă zonă comercială, apreciată pe plan naţional ca o zonă de interes turistic, cu standarde ridicate de trai.
Distanţe: 31 km de satul olimpic, 17 km de noul Stadion Naţional

Informaţii Matsudo
Matsudo are o populaţie de 400.000 de locuitori şi deţine câteva centre sportive impresionante. Unul dintre ele, Wanagaya Sports Center, este pus la dispoziţia sportivilor români. Centrul deţine săli de gimnastică, piscine, săli de forţă şi de judo.