Sepp Blatter: ” Fotbalul feminin are o dimensiune socială mai mare decât cel masculin. “

Preşedintele FIFA, Joseph S. Blatter, a acordat recent un interviu publicat pe site-ul oficial al FIFA, în care vorbeşte despre natura inspiraţională a fotbalului feminin, creşterea continuă a acestuia şi speranţele sale pentru viitor.

FIFA.com: Sloganul Zilei Internaţionale a Femeii este ” conectarea fetelor, inspiraţii pentru viitor” . Credeţi că FIFA îşi respectă rolul pentru a ajuta la îndeplinirea acestui slogan?

Joseph S. Blatter: Categoric. Dacă există ceva în lume care să lege oameni din cele mai diferite ţări şi culturi, acesta este fotbalul. Este valabil la fel de mult şi pentru femei, nu numai pentru bărbaţi. Campionatul Mondial de Fotbal Feminin de anul trecut, din Germania, a conectat femei din toată lumea la fotbalul feminin mai mult decât oricând, în timp ce campania ” Live Your Goals” (“Trăieşte golurile/ Trăieşte-ţi ţelurile”) a avut scopul de a determina femeile şi fetele să facă sport, având ca modele jucătoarele extraordinare din zilele noastre.

Sportul şi fotbalul, în special, au jucat un rol important în emanciparea femeilor de-a lungul timpului. în acest sens, fotbalul feminin oferă o dimensiune socială mai puternică decât cel masculin, iar fotbalistele şi fanii acestora relaţionează în mod diferit. Asta nu înseamnă că fotbalul feminin rămâne doar la stadiul de sport; FIFA este conştientă de acest lucru şi ne-am angajat să sprijinim atingerea ţelurilor sociale ale fotbalului feminin, prin crearea de şanse egale � atât în fotbal, cât şi legat de alte aspecte ale vieţii. 

Concret, ce şi cât face FIFA pentru a sprijini dezvoltarea fotbalului feminin?

Pe lângă oferirea sprijinului financiar direct pentru federaţii şi confederaţii, FIFA a promovat mai multe programe de dezvoltare şi organizează numeroase turnee de juniori şi seniori pentru fotbalul feminin. De fapt, avem aceeaşi structură a turneelor pentru băieţi şi fete la nivelul juniorilor (U-17, U-20), ca şi în cazul premiilor anuale pentru cel mai jucător (feminin şi masculin) şi antrenor. Anul acesta vom organiza Turneul olimpic pentru fotbal feminin la Londra, Cupa Mondială U-20 din Japonia şi Cupa Mondială U-17 din Azerbaidjan. Turneul din Azerbaidjan este o mare oportunitate pentru dezvoltarea jocului feminin şi pentru atingerea unor noi orizonturi, în timp ce competiţia din Japonia va duce la dezvoltarea popularităţii a acestui joc, mai ales după succesul extraordinar al naţionalei Japoniei de la turneul din Germania, de anul trecut. 

Programele pe care le oferim acoperă toate zonele de dezvoltare a fotbalului , competiţii, management, educaţie şi promovare , şi sunt la dispoziţia tuturor federaţiilor. în plus, federaţiile membre FIFA trebuie să cheltuiască minim 15% din sprijinul financiar oferit de FIFA pentru fotbal feminin. în acest sens, este important ca federaţiile să adopte aceste reguli şi să le implementeze pentru a angaja persoane dedicate pentru a dezvolta fotbalul feminin în fiecare ţară. Eforturile mari făcute de toate ţările în ultimii ani sunt un exemplu excelent pentru ceea ce va urma. 

Cupa Mondială de Fotbal Feminin de anul trecut a fost un adevărat succes în ceea ce priveşte spectatorii şi audienţele TV, dar a reprezentat şi un mare pas înainte la nivel de calitate a fotbalului. Sunteţi de acord şi credeţi că FIFA merge în direcţia potrivită?

Cu siguranţă. Am spus ţi înainte de eveniment că acea Cupă Mondială va fi cea mai bună din toate timpurile şi s-a demonstrat că am avut dreptate. Pe teren, s-a observat o mare îmbunătăţire din partea tuturor celor 16 echipe participante, care au oferit meciuri foarte bune şi cel mai strâns golaveraj din istoria Cupelor Mondiale la fotbal feminin. Acest fapt a făcut ca trei meciuri din sferturi şi chiar finala să se decidă în prelungiri, producând adevărate emoţii pentru spectatori, printre care m-am aflat şi eu. Chiar şi debutantele la turneul final, cum ar fi Columbia şi Guineea Ecuatorială, nu s-au speriat atunci când au evoluat împotriva adversarelor mult mai bine cotate. 

Atenţia presei şi audienţele TV excelente au fost ceva extraordinar, mai ales că mai mulţi germani au urmărit partidele echipei naţionale feminine la Cupa Mondială de anul trecut decât meciurile naţionalei masculine la Cupa Mondială din Africa de Sud. Acest lucru nu ar fi fost de imaginat în trecut. 

Cupa Mondială viitoare va aduce 8 echipe în plus, ceea ce demonstrează dezvoltarea acestui joc. Credeţi, însă, că la nivel de club mai sunt paşi mari de făcut?

Este vital să organizăm fotbalul feminin la nivel de club, deoarece cluburile reprezintă fundaţia fotbalului. Dacă luăm exemplul Africii, observăm o mare lipsă de cluburi şi campionate, ceea ce reprezintă o lipsă a competiţiei, iar aceasta este vitală pentru îmbunătăţirea jocului. Astfel, este foarte important ca federaţiile membre FIFA să folosească banii primiţi de la noi pentru a ajuta cluburile şi ligile naţionale. De asemenea, este important ca toate cluburile de fotbal masculin să fie solidare cu jocul feminin, prin sprijinirea echipelor feminine şi permiterea acestora să le folosească bazele de antrenament, la fel cum se întâmplă la cluburi europene, precum Olympique Lyon, Arsenal şi Wolfsburg. în plus, cîteva dintre cele mai bune cluburi din Europa sunt numai de fotbal feminin. 

Care credeţi că sunt elementele cheie pentru a asigura trecerea fotbalului feminin de la amatorism la profesionism?

Aşa cum am mai spus, cred că primul pas este acela de a stabili fundaţia acestui sport la nivel mondial înainte de a ne gândi să trecem de la amatorism la profesionism. în SUA există o ligă profesionistă, deşi a fost suspendată pentru 2012, în Anglia şi în alte ţări avem ligi semi-profesioniste, astfel încât putem spune că acest ţel este unul realistic în anumite ţări. în acelaşi timp, este important ca ţările dezvoltate să împărtăşească experienţa cu altele, în cadrul unor evenimente precum Simpozionul fotbalului feminin. 

În acest sens, încurajez încă o dată cluburile de fotbal masculin să se implice. De exemplu, unele cluburi angajează jucătoare în staff-ul lor, oferindu-le astfel posibilitatea de a-şi câştiga pâinea şi de a rămâne concentrate la joc în acelaşi timp. De asemenea, cred cu tărie că fotbalul feminin are potenţialul de a atrage sponsorizări şi de a trăi pe cont propriu ; trebuie să ne uităm doar la succesul financiar al Cupei Mondiale din Germania, care a obţinut un profit brut de 10 milioane de euro. 

Foarte multe fete încă sunt nevoite să audă comentarii negative legate de faptul că joacă fotbal. Ce mesaj aveţi pentru ele, dar şi pentru persoanele care le critică?

Mesajul meu pentru acele fete este să joace în continuare, deoarece fac parte dintr-o istorie mândră a fotbalului feminin, de peste 100 de ani şi că FIFA este aici pentru a le sprijini să-şi atingă ţelurile. Persoanele care fac asemenea comentarii trebuie să-şi amintească faptul că fotbalul feminin nu este ceva nou şi că era în floare încă din 1920 în Anglia, unde se jucau, la acea vreme, meciuri cu peste 20.000 de spectatori în tribune. în primul război mondial, echipele feminine jucau meciuri pentru a strânge bani destinaţi soldaţilor răniţi, aşa că este important ca toţi criticii să arate mai mult respect şi înţelegere pentru realizările femeilor, atât pe teren, cât şi în afara lui. Noi, bărbaţii, ca şi taţi, soţi şi fraţi, ar trebui să ne străduim mai tare pentru a le răsplăti pe femei pentru solidaritatea arătată în trecut. 

Există o dorinţă comună de a creşte numărul de femei în poziţii cheie din fotbal, în special în marile instituţii. Va modifica FIFA statutele pentru a elimina discriminarea?

Cred că am fost destul de explicit la Congresul FIFA din 2011, atunci când am întrebat federaţiile membre dacă sunt de acord cu o prevedere în statute care să determine cooptarea femeilor în Comitetele Executive şi sunt fericit să vă spun că participanţii la Congres au primit propunerea mea cu entuziasm. Aceasta este una dintre numeroasele măsuri luate în considerare de către organismele de reformă şi, pentru moment, este important să permitem continuarea acestei munci de reformare.

Preluare de pe site-ul AIPS
Traducere Cătălin Făinişi